Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Házimunkára fel! - Miért az én dolgom is?

Házimunkára fel! - Miért az én dolgom is?

Te melyik típushoz tartozol? Ahhoz, aki szerint az otthoni feladatok csakis a szülőket érintik, és nekik kell elvégezniük minden munkát, vagy ahhoz, aki azt gondolja, része a családnak, az otthoni működésnek, amibe beletartozik a házimunka megosztása is? Akármelyik is jellemző rád, olvass tovább!

Miért dolgozzak otthon?

Egyrészt azért, amit már előbb is említettünk, vagyis mert a család tagja vagy, ott laksz, ahol az anyukád, apukád, testvéreid, esetleg nagyszüleid, és az, hogy rendben legyen az otthonotok, bizony nemcsak egy ember felelőssége, hanem mindannyiótoké. A másik dolog, hogy bár az otthoni munka láthatatlan munka, vagyis nem jár érte klasszikus értelemben vett fizetség, mégis számos jó dolgot kaphatsz általa: rendet a környezetedben, tisztaságot, amiben jobban érezheted magad, illatos ruhákat, amiket örömmel viselhetsz, és olyan étkészletet, amiből nyugodt szívvel és jóízűen ehetsz.

Beletanulni a folyamatokba

Ahogyan más munkák esetén, úgy a házimunka egyes fajtáiba is bele lehet, és kell is tanulni. Minden háztartásban lehetnek egyedi szokások például a mosogatásra, teregetésre, törölgetésre, porszívózásra és felsöprésre vonatkozóan, ez teljesen normális, hiszen mások vagyunk, ráadásul különböző méretű, beosztású és berendezésű terekben élünk. Ahhoz, hogy átlásd a rendszert, és bele tudj illeszkedni a házimunka egyes folyamataiba, figyeld és kérd a szüleid, nagyobb testvéreid segítségét.

Közeli vagy távoli minták

A szüleid elsődleges minták lehetnek ebben a témában, feltéve, hogy ők végzik az otthoni munkát (ha túlságosan elfoglaltak, kérhetnek külső segítséget ehhez). Érdemes tehát őket követni, és közben beszélgetni a házimunkákról. Például vitassátok meg anyukáddal a napi eseményeket, miközben ő mosogat, legközelebb már lehet, hogy fordítva csináljátok mindezt. Tervezzétek meg a hétvégi programot teregetés közben, és lesd el, milyen rendszer alapján kerülnek a szárogatóra a tiszta ruhák. Kövesd apukádat a kertbe, és nézd meg, hogyan gyomlál, szedi össze a leveleket, vagy épp viszi ki a szemetet és mossa le az autót. Ugyanígy közelíts az összes többi otthoni munkához, és vállalj el egyre több dolgot, egészen addig, amíg nem kapsz saját feladatot.

Nem csak női munka

A házimunka mindenkire tartozik, ezért fiúként is bátran besegíthetsz, vállalhatsz saját feladatokat, főleg, ha azt látod, a szüleid is megosztják az otthoni munkát. Ha viszont nálatok inkább anyukád az, aki a házimunkát végzi, mert mondjuk, apukád nagyon sokat dolgozik, akkor beszélgessetek erről is, kérdezd meg a szüleidet, hogyan alakították ki a saját rendszerüket, miért éppen úgy, ahogy.

Több leszel

A házimunka nemcsak önmagáért fontos, hanem azért is, mert általa több lehetsz. Megtanulhatsz valamit, ami majd segítségedre lesz, ha saját otthont alakítasz ki magadnak vagy leendő saját családodnak. Az, hogy legyen rálátásod a házimunkákra, el tudj végezni bizonyos folyamatokat, meg tudj csinálni dolgokat (el tudj indítani egy mosást, tudd, hogyan kell porzsákot cserélni, mivel kell letörölni az ablakot, amikor lemosod stb.) lányként és fiúként is különösen fontos, mindez ráadásul csakis az előnyödre válhat.

Ha további kérdéseid lennének, vagy meghallgatnád, hogyan vélekedik a házimunkáról két egészen fiatal leányzó, nézd meg EZT A VIDEÓT!

icon

kapcsolódó cikkek

work

Uspace.hu logo
Emmi logo