Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Így lehetsz zöld a konyhában, és a fürdőszobában

Így lehetsz zöld a konyhában, és a fürdőszobában

Ha szeretnél tudatosabb lenni a háztartásban, és lecserélnél néhány egyszerhasználatos holmit valami tartósabbra, akkor ez a cikk érdekelni fog!

Világszerte rengeteg hulladék keletkezik a háztartásokban elhasznált eszközökből, kiegészítőkből, csomagolóanyagokból, amelyek egyre csak növelik a műanyaghulladék-mennyiséget, főleg azért, mert ezeket újra és újra megvásároljuk. Ma már szerencsére a legtöbb otthoni eszközből létezik alternatív változat, így tudatossággal, rugalmassággal, és a szokások bizonyos szintű megváltoztatásával akár te is könnyedén átállhatsz egy természetesebb életre.

Zöldülés a konyhában

Először is nézz körül a konyhátokban, és gondold végig, mik a leginkább környezetszennyező, és könnyen helyettesíthető dolgok ebben a helyiségben. Próbáld meg felmérni, hogy éves szinten mennyi mosogatószeres flakon, műanyag edény, csomagolóanyag, zacskó, szatyor, alufólia, folpack és papíráru végzi a szemétben. Ha lelki szemeid előtt egy hatalmas kupac hulladék jelenik meg, akkor ideje elgondolkozni az említettek helyettesítésén. Tippjeink segítségével máris elkezdheted a folyamatot:

Szerezz be vászonszatyrokat és vászonzsákokat, vásároljatok ezekkel, és tartsátok ezekben például a kamrába való zöldségeket, magvakat!

Használj fólia helyett sima lapos tányért az ételek lefedésére, vagy válaszd a mosható hűtősapkát, netán a méhviaszos élelmiszercsomagolót!

Az üvegtárolók remek megoldások, tovább használhatók, mint a műanyag dobozok, és jobban is mutatnak bennük az olyan alapélelmiszerek, mint a cukor, a liszt, a kakaó, a kávé, és a gabonapelyhek is.

Vásárolj mosható, tépőzáras újraszalvétát, amibe akár minden nap belecsomagolhatod a tízóraid.

Váltsd le a konyhai papírtörlőt is jó minőségű, jó nedvszívó képességű (lehetőleg pamut) konyharuhára, a szalvétát pedig helyettesítsd mosható textil verziókkal.

A zero waste szemlélet alapja a tudatos bevásárlás, vagyis annak megtervezése, hogy minél kevesebb csomagolóanyagot vigyél haza. Látogass el egy csomagolásmentes boltba, egy piacra, és nézz körül, mit lehet az ilyen helyeken kapni.

Nulla hulladék a fürdőben

Ma már könnyű dolog a tisztálkodás terén is váltani, ha szeretnél búcsút inteni a sok műanyagnak és egyszer-, vagy többször használatos, szemetet termelő holminak.

Talán elsőre úgy érezheted, hogy néhány dologban a háttérbe kell szorítanod a jól megszokott kényelmet, de hidd el, kis idővel már nem is emlékszel majd a régi szokásokra.

A műanyag dobozos tusfürdőt és kézmosót váltsd le szappanra! Ma már nagyon jó minőségű, kézműves termékek közül válogathatsz, szerencsére a hazai piac is bővelkedik ezekben a különleges, jól habzó készítményekben.

Egyre elterjedtebbek a szilárd testápolók, amik úgy néznek ki, mint egy szappan, és amik sokkal gyorsabban, könnyebben, egyszerűbben felvihetők zuhanyzás után, mint tubusos társaik. Megéri adni nekik egy esélyt!

Állandó eszközeidből is beszerezhetsz alternatív változatokat: bambuszból és fából készült fogkefe, körömkefe és fésű is elérhető, ezek ellenállóak, ha pedig elhasználódnak, nem kell attól tartani, hogy nem bomlanak le.

Ha szereted az örök darabokat, akkor mindenképpen szerezz be egy fém borotvát, amin garantáltan nem lesz, mi meghibásodjon. Csupán a pengét kell cserélned benne (fiúknál gyakrabban, lányoknál ritkábban), a használat gyakoriságától függően elég ezt megtenni fél, egy évente.

Az intim higiéniával kapcsolatos eszközök tekintetében is változtathatsz. Ha lányként zavar, hogy minden hónapban sok felesleges hulladék keletkezik azokon a bizonyos napokon, próbáld ki a mosható betéteket, és/vagy ruházz be egy orvosi szilikonból készült intimkehelyre, amit akár 10-15 évig is zavartalanul használhatsz a megfelelő tisztítási szabályok betartásával.

Sminklemosáshoz és arctisztításhoz az eldobható vattakorongok helyett használj mosható textilkorongokat, nemcsak környezetbarát megoldás, de a frottírszerű anyagból készült darabok még jobban is radíroznak, mint egyszerhasználatos elődeik. Ha gyakran használsz fülpálcikát, válaszd a papírból készült termékeket, de ami még jobb, szerezz be egy pár szilikon fültisztítót, amit egyszerűen szappanos folyóvíz alatt öblítsd el minden egyes használat után.

icon

kapcsolódó cikkek

zöld

Uspace.hu logo
Emmi logo