Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Nyelvtanulás nyáron: itthon vagy külföldön?

Nyelvtanulás nyáron: itthon vagy külföldön?

A nyár a kikapcsolódáson és szórakozáson kívül rengeteg mindenre lehet alkalmas, például valamilyen idegen nyelv gyakorlására, jobb elsajátítására. Ehhez adunk most tippeket.

A nyelvtanulás kapcsán különösen igaz az ismert mondás, miszerint gyakorlat teszi a mestert. Megszólalni, magabiztosan diskurálni, jó kiejtést a magadévá tenni ugyanis akkor fogsz leginkább, ha felnézel a nyelvkönyvből, és a való életben próbálsz helyt állni. Ez a nyári időszakban számtalan módon megvalósítható.

HAZAI PÁLYÁN:

  • Idegen nyelvű iskolatársak Ha van olyan fiatal az osztályodban, iskoládban, akivel valamilyen szinten kapcsolatban vagy, szervezzetek több közös programot, viszont beszéljetek az ő nyelvén. Te sokat tanulhatsz, őt pedig örömmel töltheti el, hogy segíthet neked.
  • Barátkozás angolul, franciául, vagy ahogy alakul A nyár a jövés-menés, az ismerkedés és barátkozás ideje, ráadásul ilyenkor sok olyan helyre (koncertek, fesztiválok, szervezett túrák, sport- és egyéb kulturális események) is ellátogatsz, ahol nagy eséllyel vannak külföldi fiatalok is. Ilyenkor akár egyedül, akár a baráti társaságoddal közösen is teremthettek kapcsolatot, az új ismeretség pedig nemcsak a nyári időtöltést színesítheti meg, de egy friss barátságot, és általa egy külföldi nyelv gyakorlását is magával hozhatja.
  • Bébiszittelés Gyerekekre vigyázni és a háztartás dolgaiba besegíteni itthon is lehet, sőt, a lakóhelyeden is találhatsz olyan családot, aki teljes egészében vagy részben külföldi személyekből áll. Gyakori, hogy az idegen nyelvet beszélő, és a magyart törő szülők olyan fiatalokat keresnek a gyerekeik mellé, akik beszélnek az ő anyanyelvükön. Ez szintén remek lehetőség a fejlődésre.

A HATÁRON TÚL:

  • Gyerekvigyázás Maradjunk még egy picit a bébiszittelés témakörénél, amihez külföldön is közel kerülhetsz, ha van benned kellő motiváció és tettvágy a nyárra nézve. Rokonságon, nyelvtanárokon, ismerősökön keresztül találhatsz olyan családot, akinek éppen ebben az évszakban jönne jól egy kis segítség, de szervezetten is utánajárhatsz a dolognak például diákszövetkezeteken keresztül.
  • Önkéntes szolgálat külföldön Szintén nagyszerű módszer a nyelvtanulásra, főleg, hogy egy ilyen szolgálaton általában sok ország fiataljai gyűlnek össze egy bizonyos tevékenység végzésére. A közös nyelv jellemzően az angol, de ha te épp franciául vagy spanyolul beszélgetnél, azt is megteheted egy ilyen ajkú kortársaddal. Ha ez a vonal érdekel, nézz körül legismertebb európai szolgálat, az EVS, azaz EUROPEAN VOLUNTARY SERVICE weboldalán, illetve kérj segítséget egy általad ismert, vagy választott hazai ifjúsági szervezettől.
  • Nyári munka egy idegen országban Ehhez talán már magabiztosabb nyelvtudás lehet szükséges, de persze minden a választott munkakör jellegétől függ. Az iskolai szünetben való munkavállalásról szintén érdeklődhetsz itthoni diákszövetkezeteknél, valamint ezeken az oldalakon is: PICKING JOBS, SEASON WORKERS, SUMMER JOBS IN EUROPE & THE WORD
  • Nyelvi táborok Szervezett táborokban való részvételre is lehetőséged van, egy ilyen helyen ráadásul szinte észrevétlenül beszélhetsz külföldi nyelven, miközben szórakozol, jól érzed magad és egyben nyaralsz. Kifejezetten ez a célja a SPRACHCAFFE ifjúsági nyelvi táboroknak, nézz körül az oldalukon 18 év alatt és 18-21 év között is, ha részt vennél valamilyen európai, vagy akár kanadai táborban.
icon

kapcsolódó cikkek

van időm

Uspace.hu logo
Emmi logo