Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Plüssel az ágyban: cuki vagy ciki?

Plüssel az ágyban: cuki vagy ciki?

Ugye milyen édes látvány, ahogy a kistesód egy plüssmacit átkarolva alszik? Biztos rólad is készült hasonló fotó anno, de a kedvenc plüssöd azóta már a múlté. Vagy talán mégsem? Ne aggódj, ez nem ciki! Teljesen rendben van, ha még tizenévesen is ott a korosodó alvótárs melletted az ágyadban.

A gyermekpszichológusok szerint ugyanis nincs konkrét, meghatározott életkor, amikor egy gyereknek el kell hagynia a plüssállattal való alvást. A vizsgálatok szerint a plüssel való alvásnak számos jótékony hatása van, egy puha, megszokott érintésnek nyugtató hatása van, biztonságérzetet teremt, így segít könnyebben elaludni, visszahozza a pár évvel korábbi emlékeket.

Használata megoldást jelenthet alvászavarok esetére.

Normális, ha tizenévesen is?

Nem hogy teljesen normális, de számos előnye is van! Bojti Andrea gyermekpszichológus szerint a tinédzserkor velejárója a szorongás. Egy kamasz élete tele van küzdéssel, nehézségekkel, megfelelési kényszerrel, önbizalomhiánnyal, amik leküzdéséhez szükségesek az önnyugtató tevékenységek. Ilyen önnyugtató gyakorlat volt a kisgyermekkor plüssállata, mint elalvást segítő, a kamaszok ezt a már megszokott és bevált megoldást viszik tovább az életükben. Ez elfogadható, hisz segít a stresszkezelésben és mindenféle negatív hatástól mentes.

Ajándékként is jól jöhet

Tiniként sokan már nem is a gyermekkorból megmaradt, kopott kis figurát vagy rongyot dédelgetik elalvás előtt. Egy újabb kedves kis plüss bármikor érkezhet a gyűjteménybe! Felnőtté válás felé vezető út ide, felnőtté váláshoz vezető út oda, a plüss a kamaszkor, a kamasz szerelem egyik leggyakoribb ajándéktárgya, szerelmi záloga is. Pozitív emlék, mint a gyerekkori. Emellett egy tárgy, amely szeretetet, melegséget, meghittséget, kényelmet sugároz.

Ranschburg Jenő, a valaha élt egyik leghíresebb magyar gyerekpszichológus ezt így fogalmazta meg tini nyelven: ”Ti még nem csiszoltátok ki azt a készségeteket, hogy plüssállat nélkül elaludjatok és az álom tartós is legyen. Ezért a plüss nem szégyen, hanem egy kulcsfontosságú szereplője a megfelelő alvásnak. Márpedig ha jól alszol, másnap jobban működik az agyad, a szíved, az izmaid.”

S hogy mit mondtak erről a plüssel alvó tinik? A plüss megnyugtat, biztonságérzetet ad. Csökkenti a magány érzését. Segít javítani a másokhoz való kötődést, kéznél van, ha baj van, ha valakit vagy valamit el kell engedni. Segít az iskolaváltásnál, a szerelmi bánatban. Feloldja a kellemetlen érzéseket.

A másik oldal = Ciki

A plüss dolog is olyan, mint sok minden más az életben, jó, ha van, de nem szabad túlzásba vinni. Bár a plüssállattal való alvás közvetlenül nem okoz hosszú távú negatív hatásokat a fejlődő személyiségre, néhány dolgot mégis érdemes szem előtt tartani. Például, ha csakis a plüssel tudsz elaludni, az bizony okozhat kellemetlen helyzeteket, például egy ottalvós osztálykiránduláson vagy egy sítáborban. Ha elviszed alvótársad, akkor bizony célponttá válhatsz, kicikizhetnek, kigúnyolhatnak érte. Vagy ha a hiányától még jobban szorongsz, mint ami szorongást a plüss oldana fel, akkor azért kerülhetsz bajba.

Mi a megoldás? Néha adni kell egy kis “szabadságot”, életteret a plüssnek is! Mert nem az a baj, hogy plüssel fekszel le, a baj akkor van, ha nem tudsz máshogy, csak a plüssel elaludni! Ha ez így van, érdemes beszélned valakivel a problémáról és felkeresni egy szakembert! Igazit, nem a plüssdokit…

icon

kapcsolódó cikkek

alvás

Uspace.hu logo
Emmi logo