Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Viszket, fáj, csíp?

Viszket, fáj, csíp?

Viszket, fáj, csíp? Ha ilyen, vagy ehhez hasonló furcsa tüneteket tapasztalsz a nemi szerveidnél, pedig betartasz minden higiéniai szabályt, és még sose voltál együtt senkivel, akkor olvasd el az alábbi összeállításunkat. Fontos tudnod, hogy bármilyen kellemetlen tünetet is tapasztalsz, mindenképp beszélj felnőttel – szüleiddel, védőnővel vagy a háziorvosoddal, hiszen szakszerű segítséget kell kapnod.

GOMBÁS FERTŐZÉS

A Candida nevű gomba okozza. Ezt általában nem szexuális partnertől lehet elkapni, ez a legtöbbünk normál flórájában megtalálható. Az arra hajlamosaknál kevésbé tud ellene védekezni a nyálkahártya, és bizonyos helyzetekben (pl. stressz, menstruáció előtti időszak) kellemetlen tüneteket okozhat. Ezek az alábbiak lehetnek: erős viszketés a hüvelyben, a szeméremtesten, a péniszen, illetve időnként bőrkiütés is tapasztalható. Lányoknál gyakran jár fehér, darabos (“túrószerű”) hüvelyi folyással. Ez a fertőzés kellemetlen, de nem veszélyes. Nem okoz meddőséget, vagy más tartós kárt a testedben. A lányoknál nőgyógyász, a fiúknál urológus vagy bőrgyógyász tudja megállapítani a fertőzést. Általában elég hozzá a vizsgálat, nem szükséges kenetvétel.

Helyi gombaellenes szerrel jól kezelhető. Ha gyakran visszatér a fertőzés, általában szájon át szedhető kezelést, tablettát is ajánlanak.

BAKTERIÁLIS VAGINÓZIS

Ezt a hüvelyben jelen lévő baktériumok arányának a felborulása okozza, nem szexuális partnertől lehet elkapni! Hüvelyi folyás, irritáció tapasztalható. A folyás szaga gyakran kifejezetten kellemetlen (“halszagú”). Kellemetlen, de nem veszélyes. Nem okoz meddőséget vagy más tartós kárt. Nőgyógyászati vizsgálattal állapítható meg a fertőzés. Helyi baktériumellenes kezeléssel jól kezelhető, amit érdemes tejsavtartalmú hüvelyflóra-regeneráló készítményekkel kiegészíteni. Ezeket hüvelyi probiotikumoknak is nevezzük.

HÚGYHÓLYAGGYULLADÁS

Legtöbbször baktérium okozza. Általában “felfázásként” emlegetik, mivel nagyon gyakran kell pisilned, ami kifejezetten fájdalmas lehet, esetleg véres is lesz a vizelet. Nagyon kellemetlen, de nem kifejezetten veszélyes. Ha nem kezelik, megfertőzheti a veséket is, ami magas lázzal, komoly fájdalommal jár és általában kórházi kezelést igényel. Háziorvos, nőgyógyász vagy urológus vizeletvizsgálattal meg tudja állapítani, hogy van-e hólyagfertőzése az illetőnek.

Vizeletfertőtlenítő szerekkel, illetve antibiotikummal jól kezelhető. Ha gyakran van ilyen fertőzésed, megelőzésre érdemes tőzegáfonyát szedni étrendkiegészítőként.

Szakmai háttér: Dr. Farkas Eszter, szülész-nőgyógyász szakorvos

icon

kapcsolódó cikkek

bajban

Uspace.hu logo
Emmi logo