Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Terhes lettem. Hogyan mondjam el a szüleimnek?

Terhes lettem. Hogyan mondjam el a szüleimnek?

Tiniként meglátni azt a bizonyos két csíkot – eléggé felkavaró lehet. Talán az volt az első gondolatod, hogy „Neee, velem ez nem történhet meg!” Csináltál egy második, majd egy harmadik terhességi tesztet is… De az eredmény világos: gyermeket vársz. Közhely, de igaz, hogy aki szexuális életet él, sosem zárhatja ki teljesen ezt a lehetőséget. Nincs 100%-os hatékonyságú fogamzásgátló módszer.

Először talán érdemes tisztáznod magadban az érzéseket, gondolatokat. Hogy vagy most? Ijedtség… düh… szégyen… tehetetlenség kavarog benned? Továbbá kíváncsiság és akár még egy kis öröm is?

Na de mi lesz most veled? Mi lesz a sráccal, a gyermeked apjával, hogyan fog folytatódni a kapcsolatotok?

Mi lesz a tanulással, hogyan fogod így befejezni a sulit? Mit fognak szólni a szüleid, a barátaid? Mekkora, milyen most a babád? És milyen lesz? Milyen élete lesz? Hogyan fogsz gondoskodni róla?

Teljesen természetes, ha rengeteg dolog aggaszt, hiszen valószínűleg nem épp így képzelted el a jövődet. Félelmetesnek tűnhet, hogy hirtelen ekkora felelősséget kell vállalnod. A pocakodban fejlődik egy pici baba, aki mindent megváltoztat. Mire megtudtad, hogy új élet fejlődik benned, a babád már nagy utat járt be, sokat fejlődött, pl. a 21. naptól a szíve is dobog már.

Előfordulhat, hogy úgy érzed...

nem tudsz ezzel a helyzettel megbirkózni. Jó lenne, ha amilyen hirtelen jött, olyan hirtelen el is múlna.

Éppen ezért nagyon fontos, hogy segítséget kérj, és ne maradj egyedül! Érdemes megtalálnod a családodban vagy a barátaid között azt a néhány embert, akik melléd állnak és támogatnak ebben a nehéz időszakban.

Biztosan lesznek többen a rokonaid, barátaid között, akik örülnek neked, és a legelejétől kezdve támogatni fognak a szülésig és még tovább is. Tartsd őket magadhoz közel, szükséged lesz rájuk!

Emellett az is előfordulhat...

hogy a családodban olyan is lesz, aki azt tanácsolja, hogy vetesd el a kisbabád. Lehet, hogy neki is volt már abortusza, és azt mondja, nem bánta meg.

A tapasztalatok viszont azt mutatják, hogy sokan már rögtön a műtét után megbánják a döntésüket, míg mások csak évek múltával kezdenek el szenvedni az abortusz testi és lelki következményeitől. Szóval, lehet, hogy lesznek, akik szerint egyszerűbb és könnyebb lenne mindenkinek, ha elvetetnéd a kisbabádat, de ne feledd:

egy abortusszal nem lehet meg nem történtté tenni az ő életét. Ő mindig is a te gyermeked lesz, te pedig az ő anyukája. Akkor is, ha életben marad, és akkor is, ha az abortusszal az életét veszti.

Valójában óriási veszteség egy kicsi élet kioltása, ami nemcsak a babádat és téged érint, hanem a barátodat, a szüleidet, sőt, a tapasztalatok azt mutatják, hogy még a később megszülető testvéreket is. Ahogy minden gyerek magára vonatkoztat mindent, ők is ezt fogják tenni ebben a helyzetben. Akár beszéltek, akár hallgattok róla, a kisbaba örökké a családotok része marad. 

A szülőkkel való kommunikáció nehéz kérdés.

Feltehetően tartasz attól, hogy amikor elmondod nekik a hírt, dühösek lesznek rád, megdöbbennek vagy kiborulnak. Lehet, hogy nem is sejtették, hogy szexuális életet éltél. Gondolj arra, hogy nagyon szeretnek és féltenek téged. Lehet, hogy az anyagiak miatt is aggódnak, talán vannak tesóid, és őket is támogatniuk kell. Bennük is felmerül, hogyan fogod a tanulást folytatni, hogyan valósítod meg az álmaidat. Segíthet a helyzeteden és a kapcsolatotokon, ha őszintén beszélsz velük a félelmeidről, a vágyaidról, a nehézségekről és a teendőkről.

A barátod, a kisbaba apukája örökre az életed része marad. Ha készen áll rá, hogy együtt folytassátok az életeteket, akkor legjobb, ha együtt mondjátok el a terveiteket a szüleiteknek.

Ez számukra azt bizonyítja, hogy komolyan gondoljátok a kapcsolatotokat, és felelősen akartok gondoskodni a babátokról.

Ha nem mered bevallani a szüleidnek, hogy babát vársz, beszélj előbb egy segítő szakemberrel, akivel végiggondolhatod, hogy mit és hogyan mondjál, és milyen lehetőségeid vannak, amelyekre először lehet, hogy nem is gondolsz.

Remélhetőleg a szüleid és a párod szülei is mellétek állnak, és készek segíteni nektek a felkészülésben a kisbaba érkezésére.

A tapasztalat azt mutatja, hogy az első sokkot követően a nagyszülők is lépést váltanak, és lassanként elfogadják, hogy unokájuk lesz. Amikor pedig megszületik a baba, akkor már sokkal több bennük az öröm és a büszkeség, mint az aggodalom.

Ha azonban ez mégsem így történik, ha a családod teljesen elutasító, és nincs a környezetedben senki, aki támogatna, akkor is van hova fordulnod. Több olyan egyesület és alapítvány van Magyarországon, amely nehéz helyzetben lévő kismamákat segít. Bátran keresd meg őket, beszélgess velük, mindenről kérdezheted őket, meg fogod tapasztalni, hogy ténylegesen milyen sok szervezet és jó ember van, aki szívesen segít a kezdeti nehezebb szakaszban:

Együtt az Életért Egyesület, tel: +36305980198

Baptista Szeretetszolgálat, tel: +36203834023

Kiáltás az Életért Egyesület, tel: +36702252525

Ha úgy látod, hogy semmiképpen nem tudod felnevelni a gyermeked, akkor gondoskodhatsz róla örökbeadással is. Így esélyt adsz neki arra, hogy egy szerető családban nőhessen fel. Bár ez nagyon nehéz döntés, de a gyermeked igazán hálás lesz neked, hogy életet adtál neki, és nem az abortuszt választottad.

Ez a kisfilm valós történetet dolgoz fel egy krízisterhességről, nagyon érdemes megnézni: https://www.youtube.com/watch?v=lCff72QQRZQ

Szerző:Fábián Krisztina
Szakmai háttér:Keresztes Ilona, újságíró, Fiatalok az Élet Szolgálatában
Szakmai háttér:Frivaldszky Edit, Együtt az Életért Egyesület
icon

kapcsolódó cikkek

bajban

Uspace.hu logo
Emmi logo