Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Amit jó, ha tudsz a nemi úton terjedő fertőzésekről

Amit jó, ha tudsz a nemi úton terjedő fertőzésekről

Mielőtt belevágnánk a nemi betegségek taglalásába, fontos tisztáznunk, hogy pontosan mit is értünk ezalatt. A klasszikus értelemben vett „nemi betegség” olyan betegség, melyet szexuális kapcsolattal (közösülés, petting, orális vagy anális szex) adhatnak át egymásnak a partnerek. A „nemi betegség” kifejezés már elég elavultnak számít, a nemi úton terjedő fertőzés kifejezés használata pontosabb, mert szerencsére a fertőzés nem mindig okoz betegséget. Az STD (sexually transmitted disease), STI (sexually transmitted infection), SZTB (szexuális úton terjedő betegség) rövidítések is ugyanezeket a betegségeket jelölik. Léteznek ezen kívül a nemi szerveknek egyéb fertőzései, megbetegedései is, amelyek viszont NEM szexuális úton terjednek. Amikor ezek tüneteit tapasztalják, sokan megijednek, hogy valakitől elkaptak valamit, pedig ilyenkor nem feltétlenül erről van szó.

HPV VÍRUS

A HPV egy vírusfertőzés, amelynek több mint 100 fajtája ismert. Mivel ilyen sokféle vírustörzs van, attól függ a megjelenő tünet, hogy melyikkel fertőződik meg valaki. A kevésbé veszélyes fajták szemölcsöket okoznak a péniszen, illetve a szeméremtesten. A veszélyesebb fajták viszont tünetmentesek, tehát nem veszi észre, aki megfertőződött. A HPV különböző ráktípusokért felelős: a méhnyak, a hüvely és a szeméremtest, a végbél, a pénisz, a garat és a gége rosszindulatú megbetegedését okozhatja. A fertőzöttség úgy derül ki, hogy a nőgyógyászati vagy urológiai vizsgálat során az orvos kenetet vesz a nemi szervről, amit laborba küld. Ott tudják megállapítani a fertőzést. Fizetős vizsgálat, amit rutinból nem végeznek, hanem külön kell kérni. A HPV vírus ellen sajnos jelenleg nincs gyógyszer. Meg kell várni, amíg a szervezet magától leküzdi. Ha ez nem sikerül, akkor műtétre lehet szükség, hogy eltávolítsák a beteg szövetet.

Chlamydia

Ez egy baktérium okozta fertőzés. A nők a méhnyak gyulladása miatt gennyes folyást tapasztalhatnak, illetve mindkét nemnél előfordulhat a húgycső gyulladása miatt ugyancsak gennyes váladékozás. A legtöbb esetben viszont semmilyen tünete nincs, ezért nem lehet észrevenni, ha valaki megfertőződik. Férfiaknál a prosztata krónikus gyulladását, nőknél pedig összenövéseket okozhat a kismedencében. Ez folyamatos alhasi fájdalommal jár és gyakran meddőséghez vezet. Nőgyógyászati vagy urológiai vizsgálat során az orvos kenetet vesz a nemi szervről, amit laborba küld. Ott tudják megállapítani a fertőzést. Rutinszerűen nem végzik, csak ha a tünetek miatt alapos gyanú van rá, egyébként külön kérni kell. A friss fertőzés antibiotikummal jól kezelhető, ezt a kezelőorvos írja fel. Viszont a régi, szövődményeket okozó fertőzést már nehéz kezelni, sokszor visszafordíthatatlan a károsodás, és a nőnek nem lehet természetes úton gyermeke.

Nemi szervi herpesz

Ez egy vírusfertőzés, mely az ajakherpeszt okozó vírussal közös családba tartozik, de másik típus. Úgy lehet észrevenni a fertőzöttséget, hogy rendkívül fájdalmas hólyagok jelennek meg a nemi szerveken, és ülni, járni, pisilni is nehéz tőlük. ​Ritkán okoz komoly komplikációkat. ​Nőgyógyászati vagy urológiai vizsgálat során az orvos könnyen meg tudja állapítani a tipikus hólyagokból. Ha nem teljesen egyértelmű, esetleg küldhetnek kenetet a nemi szervedről, de általában erre nincs szükség. Az orvos vírusellenes krémet, illetve tablettát adnak rá, ami csökkenti a fájdalmat, és segít, hogy a hólyagok minél hamarabb eltűnjenek. A rossz hír az, hogy teljesen nem irtható ki. A vírus megmarad a szervezetben, és stressz, menstruáció vagy az immunrendszer átmeneti meggyengülése miatt bármikor újra előjöhetnek a tünetek.

Richomonas

Ezt a protozoon okozza, ami egy nyálkahártyát támadó kórokozó. Általában hüvelygyulladást okoz, ami folyással, hüvelyi diszkomfortérzéssel jár, illetve fájdalmas lehet a szexuális élet. Férfiaknál általában tünetmentes. Kisebb eséllyel, mint a Chlamydiafertőzés, de időnként meddőséghez vezethet. Nőgyógyászati vagy urológiai vizsgálat során állapítja meg az orvos a fertőzöttséget. Időnként szükség van kenetvételre, de van, hogy a tünetekből már egyértelműen kiderül. Antibiotikummal gyógyítható, ezt az orvos írhatja fel.

Ritkábban előforduló nemi úton terjedő fertőzések, amikről szintén fontos tudnod

HIV

Ez egy vírusfertőzés. A vírust hívják HIV-nek, az AIDS pedig a betegség, amit okoz. Sok esetben tünetmentes. Ha tüneteket okoz, akkor tipikus vírusfertőzéses jeleket tapasztalhat az illető, úgy mint láz, torokfájás, kiütések, izomfájdalom, hasmenés, fejfájás, stb. A HIV-fertőzés az AIDS okozója, amely az immunrendszer teljes elpusztulásához, ezáltal a beteg halálához vezet. Vérvétellel deríthető ki, amely a vírusfertőzés bekövetkezte után 1 hónappal tudja kimutatni a fertőzést. Nincs rá gyógymód. Létezik már vírusellenes szer, amellyel az AIDS betegség kialakulása nagymértékben lassítható, de egyelőre tökéletes gyógyulás nem lehetséges.

Szifilisz

A szifiliszt baktérium okozza. A fertőződést követően kb. 3-4 héttel fekély keletkezik a nemi szerven, illetve megduzzadnak a nyirokcsomók. Ha ekkor nem kezdik el kezelni, néhány hét múlva testszerte kiütéseket okoz, illetve megtámadhatja az idegrendszert, a szemet vagy egyes belső szerveket is. Kezelés nélkül visszafordíthatatlan károkat okoz az idegrendszerben, illetve a szív- és érrendszerben, mely végül halálhoz vezet. A fertőzés kezdeti szakaszában kenetvétellel, később vérvétellel deríthető ki a fertőzöttség. Ezt bőr- és nemibeteg-gondozóban, illetve nőgyógyászaton/urológián is elvégzik. Korai stádiumban antibiotikummal jól kezelhető, de a komolyabb károsodás az idegrendszerben, illetve a belső szervekben nem visszafordítható.

Gonorrhoea

Ezt is baktérium okozza. Nőknél a méhnyak fertőzése miatt hüvelyváladékozást, illetve mindkét nemnél a húgycső gyulladása miatti gennyes váladékozást okozhat. Sok esetben (a fertőzések 70-80%-ában!) tünetmentes. Ez a baktérium gyulladást okoz a belső nemi szervekben, mely meddőséghez vezethet, illetve nőkben gyakran lehet oka kismedencei tályognak. Ritkább esetben az egész szervezetet érintő agresszív fertőzéshez vezethet, amely életveszélyes is lehet. Bőr- és nemibeteg-gondozóban, vagy nőgyógyászaton/urológián történő kenetvétellel állapítható meg a fertőzöttség. Ha nincs erre utaló tünet, nem végzik rutinszerűen a vizsgálatot, külön kérni kell. A friss fertőzés antibiotikummal jól kezelhető, a komolyabb károk a szervezetben (meddőség, tályogok) nehezen vagy egyáltalán nem helyrehozhatóak.

Hogyan kaphatok nemi betegséget?

Bármilyen szexuális érintkezéssel, közösülés, petting, orális vagy anális szex során. Az uszoda, a szauna, a közös vécé nem veszélyesek, extrém ritka, hogy ilyen helyen kapjon nemi úton terjedő fertőzést az ember.

Fontos tudnod, hogy az óvszerhasználat nem véd meg ezektől a fertőzésektől. Ha bizonytalan vagy, esetleg szeretnéd tudni, hogy van-e nemi betegséged, akkor keress fel egy nőgyógyászt, urulógust vagy andrológust!

icon

kapcsolódó cikkek

bajban

Uspace.hu logo
Emmi logo