Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Gyakori kérdések a HPV elleni védőoltásról

Gyakori kérdések a HPV elleni védőoltásról

Hallottál már a HPV elleni védőoltásról, de nem tudod, hogy igazából miért kell? Esetleg hallottad, ahogy a suliban az anyukák beszélgetnek, hogy ki fogja beadatni a gyerekének és ki nem? A következőkben végigvesszük a leggyakrabban felmerülő kérdéseket, ami ebben a témában előjöhet.

Mindegyik HPV fajta ellen véd az oltás?

Nem! A HPV-nek több mint 100 alfaja van. Jelenleg kétféle oltás van forgalomban. A Cervarix a két legveszélyesebb (a méhnyakrákok 70%-áért felelős) HPV törzs, a 16-os és a 18-as ellen véd. A Gardasil-9, ahogy a nevében is benne van, 9 HPV-törzs ellen nyújt védelmet ( 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52, 58). Ezek a leggyakrabban méhnyakrákot, illetve nemi szervi szemölcsöt okozó fajták. Jelenleg az iskolákban a 9 komponensű oltást kaphatják a kislányok.

Miért oltanak ilyen fiatal korban?

A cél az, hogy még azelőtt megkapják a lányok az oltást, mielőtt elkezdenének nemi életet élni, tehát mielőtt esély lenne arra, hogy megfertőződjenek.

Miért csak a lányokat oltják? Fiúk nem kaphatják el a vírust?

De igen, elkaphatják! A HPV vírus nem kivételez. Az állami támogatás jelenleg a lányoknak szól, mivel a méhnyakrák nagyon komoly probléma Magyarországon. Sokkal gyakrabban fordul elő, és nehezebb észrevenni, mint a péniszrákot. Ezen kívül mivel a vírus nemi úton terjed, ha a lányokat beoltják ellene, a fiúknál való előfordulása is drasztikus módon csökken.

Érdemes oltani a fiúkat is?

Abszolút! Legalábbis abban az esetben, ha a fiú 1. nem szeretne péniszrákot 2. nem szeretne szemölcsöket a péniszén 3. nem szeretné, ha a barátnőjének, szerelmének, feleségének később méhnyakrákja lenne.

Kaphatok fertőzést az oltástól?

Egész biztosan nem! Az oltásban nincs HPV vírus, csak egy részlete, amit az oltás bemutat az immunrendszerednek, hogy innentől kezdve felismerje, és tudjon ellene védekezni. Ez a részlet semmilyen körülmények között nem képes téged megfertőzni.

Lehet más bajom az oltástól?

Bajt nem, inkább kellemetlenséget okozhat, ahogy más oltások is. Picit bepirosodhat körülötte a bőr, és egy-két napig fájhat/viszkethet a helye. Fejfájás, szédülés, láz előfordulhat.

Honnan kaphatsz segítséget?

Ha szeretnéd tudni, hogy van-e HPV-fertőzésed, akkor keress fel egy nőgyógyászt/urológust/andrológust!

Ő tudja elvégezni a szűrést.

A legjobb azonban, ha átgondolod, hogy megéri-e kockáztatnod a testi és lelki egészségedet. Ebben nyújthat segítséget az alábbi könyv.

icon

kapcsolódó cikkek

bajban

Uspace.hu logo
Emmi logo