Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Hogyan okoz függőséget a pornó?

Hogyan okoz függőséget a pornó?

Láttál már olyan embert, aki teljesen rabja volt valaminek? Amikor semmi más nem számított, csak az, hogy a függősége tárgyát megszerezze - bármi áron. Ez lehet akármi - drog, cigaretta, alkohol - és ide tartozik a pornó is. Kutatások kimutatták, hogy ugyanazokon az agyi területeken alakul ki változás, mint a kábítószerfüggőknél. Fontos tudatosítanod, hogy a pornófüggőség nem csak a férfiakat, hanem a nőket is érinti.

Az agyadban lévő jutalmazó központ akkor reagál, amikor valami célt teljesítesz, ekkor érezheted a teljesítménnyel járó izgalmat. Ilyenkor szabadul fel a dopamin nevű hormon. Ugyanez a hormon aktivizálódik a szexiális izgalom és újdonság hatására. Sok függőséget okozó anyag direkt módon okoz dopamin-kiválasztást anélkül, hogy tenni kellene bármit valamilyen cél elérése érdekében. Ez károsíthatja a dopaminrendszert.

Ha megváltozott a jutalmazó központ, akkor az illető kényszeresen keresni fogja azokat a tevékenységeket vagy helyzeteket, amik dopamintermelődést válthatnak ki. Akármilyen akadályt képes legyőzni az "élményért".

Ami még rosszabb, hogy idővel ez a sérült dopaminrendszer egyre többet „követel” azért, hogy az élményt elérje. Ezzel pedig az extrém kilengések irányába tolhatod el a szexuális ízlésedet. Emiatt szerepel a pornóban a szex mellett agresszió és szado-mazochizmus is.

Ahogy kialakul a tolerancia a szexuális izgalommal kapcsolatban, az önmagában már nem lesz kielégítő – ezután csak ha az agresszivitás is jelen van, akkor jön létre a szexuális izgalom. Ez egy nagyon veszélyes spirál, ami ha elkap, akkor nehezen keveredsz ki belőle.

A pornó különösen veszélyes a tizenévesekre, hiszen az agyadban lévő idegpályák ekkor még alakulnak. Amíg nem történik meg ennek a folyamatnak a lezáródása, addig minden hatás sokkal mélyebben bevésődik. Manapság, amikor felértékelődtek a virtuális kapcsolatok és a virtuális valóság kérdése, nagyon vigyáznod kell magadra, hogy milyen tartalmakat nézel az interneten. Ne okozz magadnak nagyobb fájdalmat a későbbiekben.

Honnan kaphatsz segítséget?

Ha úgy érzed, hogy túl nagy szerepe van az életedben a pornónak és szeretnél szabadulni tőle, akkor keress egy számodra megbízható felnőttet, akivel megoszthatod a problémádat. Érdemes segítséget kérni, mert könnyebb lesz a változtatás! Fordulhatsz akár valamelyik szülődhöz is vagy a lelkipásztorodhoz, de minden iskolában elérhető szociális munkás vagy iskolapszichológus, akik szintén segíthetnek neked.

icon

kapcsolódó cikkek

fakesex

Uspace.hu logo
Emmi logo