Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Amit tudni akarsz a pornóról, de eddig nem mertél megkérdezni

Amit tudni akarsz a pornóról, de eddig nem mertél megkérdezni

A pornóval kapcsolatban sok reális kérdés merülhet fel benned, akár találkoztál már ezzel a problémával, akár a társaidtól hallottál róla. Mivel ez egy olyan téma, ami az életed több területére is kihathat, ezért fontos, hogy ne tartsd magadban a kérdéseidet - ezekből gyűjtöttünk össze néhányat.

Pornót szoktam nézni, ez baj?

A pornónak nagyon ártalmas hatásai lehetnek. Fiatalkorban különösen is igaz ez, amikor nagymértékű átalakulások zajlanak a kamaszkori agyfejlődés során, ezért a pornó élménye sokkal meghatározóbb lesz. Átformálja (a saját tapasztalattal gyakran még nem is vagy kevéssé rendelkező) gondolkodásodat. Elhiteti, hogy az erőszak normális, a szex része, és a szexhez nincs szükség érzelmekre és szerető párkapcsolatra, hanem a másik teste egy eszköz a kielégülésre, amit jogosult vagy használni. Emellett könnyen kialakulhat a hozzászokás: ez azt jelenti, hogy egyre keményebb tartalmak kellenek az izgalom fenntartásához, és így pornófüggővé válhatsz.

Tényleg olyan a szex, mint a pornóban?

Nagyon torz képet kaphatsz a szexuális kapcsolatról, ha a pornó világából indulsz ki. A valóságban a szeretkezés két egymást szerető ember intim kapcsolata. Mivel mindenkinek más a teste, ezért más ingerekre, más ütemben reagál, másképp éli meg az együttlétet érzelmileg és lelkileg is. Hogy ez igazán örömteli legyen, ahhoz komoly egymásra figyelés és kommunikáció, egymásra hangolódás szükséges. A pornóból ez mind kimarad!

A pornószínészek csak eljátsszák, milyen jó és élvezetes, amit csinálnak, miközben nem az számukra. A pornófilm célja az, hogy minél izgalmasabbnak tűnjön, minél többen megnézzék és minél több bevételt hozzon. A pornóban hamis képet mutatnak neked, hogy te is fogyasztóvá válj.

Miért jelent veszélyt rám, ha pornót nézek?

A rendszeres pornófogyasztás átalakíthatja a szexualitáshoz és párkapcsolathoz való viszonyodat. Könnyen kialakulhat a függőség, amelyből nagyon nehéz kijönni. Hozzászoksz egy virtuális élményhez, amely tönkreteszi a valós életed kapcsolatait, későbbi párkeresésedet is.

Mi a valódi probléma a pornóval?

Ahogy a pornófogyasztás egyre jobban elterjed a tizenévesek között is, könnyű elhitetni, hogy:

normális, hogy pornót nézek, és ezzel nincs semmi gond;

az a normális, amit a pornóban látok, erről szól a szex.

Eközben fogalmad sincs arról, milyen káros és maradandó hatással lehet a pornófogyasztás, és hogyan nehezítheti meg, hogy a jövőben boldog párkapcsolatod, családod legyen. A fiúk szexuális ízlése és romantikus vágyai a pornó hatására elválnak egymástól. Közben a lányokra „letöltődik” az az elvárás, hogy a pornógyártók által írt szerepeket játsszák el. Ma sokszor a valóságos kapcsolatot helyettesíti a pornó.

Honnan kaphatsz segítséget?

Ha nyugtalanít, hogy túl nagy szerepe van az életedben a pornónak és szeretnél szabadulni tőle, akkor keress egy számodra megbízható felnőttet, akivel megoszthatod a problémádat. Érdemes segítséget kérni, mert könnyebb lesz a változtatás! Fordulhatsz akár valamelyik szülődhöz is, ha jó viszonyban vagytok, de minden iskolában elérhető szociális munkás vagy iskolapszichológus, akik szintén segíthetnek neked.

Online felületek is vannak, ahol segítséget kaphatsz:

Tiszta sor

Chastity.com

Strive21.com

Covenanteyes.com

icon

kapcsolódó cikkek

fakesex

Uspace.hu logo
Emmi logo