Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Ezért jobb, ha inkább nem nézel pornót

Ezért jobb, ha inkább nem nézel pornót

Mivel a legtöbb családban (és az iskolában is) kevéssé esik szó a szexualitásról, ami iránt egészséges és természetes módon érdeklődsz, ezért sokszor a pornó vált az elődleges felvilágosító eszközzé. Az online pornó pedig szinte bárki számára korlátlanul hozzáférhető a szélessávú internet, és az okostelefon elterjedése óta.

A felmérések szerint a fiatalok átlagosan 11 éves kor körül találkoznak először pornográf tartalmakkal. A középiskolás korúak jelentős része rendszeresen néz pornót, és innen tájékozódik a szexszel kapcsolatban, sokszor anélkül, hogy saját szexuális élményei lennének. Mindez megzavarja a fontos serdülőkori személyiségfejődési folyamatot: a pszichoszexuálisan éretté, bensőséges párkapcsolatra képessé válást.

Anélkül, hogy ennek tudatában lennél, a pornófogyasztás több területen is igen káros hatással van rád.

1 Átalakítja a párkapcsolatokhoz és a szexualitáshoz való viszonyt

A pornófogyasztók hajlamosabbak lesznek szétválasztani a szexet és a párkapcsolatot, leértékelődik a házassághoz és családhoz való viszony, természetessé válik a szexuális partnerek gyakori váltogatása, és nő a kapcsolati hűtlenség. Elkezdenek szexuális tárgyként tekinteni partnerükre, akit nem társnak tartanak, hanem csak a kielégülésük tárgyának. Az online pornó korlátlan választéka, és a pornóra való önkielégítés során megszokott ingerek egy idő után csökkentik a vágyat és az elégedettséget a valóságos, hús-vér partnerrel és szexszel kapcsolatban. Végül kialakulhat az impotencia is, amikor a pornófogyasztó férfi a valóságos szexnél már nem képes merevedésre, csak a pornónál.

2 Könnyen függőséghez vezet

Ennek okairól ide kattintva olvashatsz részletesebben.

3 A pornófogyasztók hajlamosabbá válnak a szexuális agresszióra és a deviáns szexre

A mai pornóban már az alapvető elemek közé tartoznak azok a nagyon durva jelenetek, amelyek 15 éve még a kemény pornót jelentették. Ez átalakítja a fiatal, saját tapasztalattal nem vagy kevéssé rendelkező fiúk és lányok gondolkodását. Elhiteti velük, hogy az erőszak normális, a szex része, és a szexhez nincs szükség érzelmekre és szerető párkapcsolatra, hanem a másik teste egy eszköz a kielégülésre, amire ők jogosultak (ami jár neki). A gyakori pornófogyasztó férfiak körében nő az erőszakos és pedofil tartalmak fogyasztása, és hajlamosabbak lesznek szexuális erőszak elkövetésére. Mivel a pornókultúra normalizálja az erőszakot, az áldozatok természetesnek veszik a szexuális határátlépéseket.

Honnan kaphatsz segítséget?

Ha nyugtalanít, hogy túl nagy szerepe van az életedben a pornónak és szeretnél szabadulni tőle, akkor keress egy számodra megbízható felnőttet, akivel megoszthatod a problémádat. Érdemes segítséget kérni, mert könnyebb lesz a változtatás! Fordulhatsz akár valamelyik szülődhöz is, ha jó viszonyban vagytok, de minden iskolában elérhető szociális munkás vagy iskolapszichológus, akik szintén segíthetnek neked.

Online felületek is vannak, ahol segítséget kaphatsz:

tisztasor.com

chastity.com

theporneffect.com

covenanteyes.com

icon

kapcsolódó cikkek

fakesex

Uspace.hu logo
Emmi logo