Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Gyakori kérdések a pornóról

Most egy szerzetes válaszol

Gyakori kérdések a pornóról

Puskás Róbert Antal, pálos szerzetes és lelkigondozó segítségével a pornó káros hatásait járjuk körbe úgy, hogy összegyűjtöttük az általatok leggyakrabban feltett kérdéseket.

Elmondjam a barátnőmnek, hogy szoktam pornót nézni? Félek, hogy elhagy.

Vajon melyik a jobb: beszélni a pornóval kapcsolatos problémádról vagy inkább elrejteni azt? Egyik sem jó! Ahelyett, hogy a barátnődnek beszámolnál arról, hogy rászoktál a pornóra – és így kockáztatnád, hogy elhagy, inkább szabadulj meg a pornótól, és arról beszélj neki, hogy mi mindent tettél iránta való szeretetből. Ha igazán szereted őt, akkor tisztában vagy azzal, hogy a szeretet hősies tettekre képes.

Hogyan tudom egyszer s mindenkorra abbahagyni a pornónézést?

Mélyítsd el imaéleted!

Kerüld a kísértést!

Ne egyedül küzdj!

Ismerd meg belső indításaidat!

Mi a gond a pornóval? Senkit sem ejtek teherbe, és így nem terjed nemi betegség sem.

Első látásra valóban úgy tűnik, hogy senkit nem ér kár. Egy mélyebb szinten azonban sérül az önmagaddal és a másik nemmel kapcsolatos képed, eldurvulnak az elvárásaid. Eltávolodsz a férfi-női valóságtól.

A szeretet ereje elgyengül benned, és a másik ember használati tárggyá silányul a szemedben az évek alatt.

Hogyan lehet megszabadulni az emlékezetemben rögzült pornóképektől?

Bár a képek még többször megjelenhetnek a fejedben, minél kevesebbszer mész bele a kísértésbe, annál hamarabb eltűnnek vagy halványulnak, és annál kisebb erejük lesz rajtad. És minél hosszabb időt töltesz pornó nélkül, annál inkább helyreáll benned az egészséges női test látványának és formájának érzékelése, szemben a pornóiparban bemutatott, plasztikázott testekkel. Röviden: minél következetesebben megéled, hogy nem válaszolsz a képekre, amelyek a fejedben megjelennek, annál ritkábban fognak megjelenni.

Úgy tűnik, mindenki azt gondolja, hogy a pornó csak a fiúk problémája. Ha lányként küzdök ezzel, valami gond van velem?

Az csak egy sztereotípia, hogy a pornó a férfiak problémája. Lehet, hogy így volt ez évtizedekkel ezelőtt, de most, az internet elterjedésével a nőket ugyanúgy érinti a dolog. Mind a nőknek, mind a férfiaknak szükségük van segítségre a leszokásban.

Tudom, hogy a pornó nem igazi szex. Nem jó arra, hogy tanuljak belőle?

A pornó mögött szomorú valóság van, és igazi emberekről szól. Sajnos, a pornófogyasztóknak ritkán jut eszükbe, hogy azon gondolkodjanak, hogyan is alakult egy nő élete a pornófilm forgatása előtt vagy után. Sokan közülük olyan tizenéves fiatal lányok, akiket rabszolgaként tart a multimilliárdos szexipar.

Honnan kaphatsz segítséget?

Ha nyugtalanít, hogy túl nagy szerepe van az életedben a pornónak és szeretnél szabadulni tőle, akkor keress egy számodra megbízható felnőttet, akivel megoszthatod a problémádat. Érdemes segítséget kérni, mert könnyebb lesz a változtatás! Fordulhatsz akár valamelyik szülődhöz is, ha jó viszonyban vagytok, de minden iskolában elérhető olyan szakember (pl. iskolapszichológus), aki szintén segíthet neked.

Ha úgy érzed, hogy még kérdéseid vannak a témáról, nézz bele az erről szóló videónkba!

icon

kapcsolódó cikkek

fakesex

Uspace.hu logo
Emmi logo