Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Hogyan okoz függőséget a pornó?

Hogyan okoz függőséget a pornó?

Láttál már olyan embert, aki teljesen rabja volt valaminek? Amikor semmi más nem számított, csak az, hogy a függősége tárgyát megszerezze - bármi áron. Ez lehet akármi - drog, cigaretta és ide tartozik a pornó is. Kutatások kimutatták, hogy ugyanazokat az agyi területeken alakul ki változás, mint a kábítószerfüggőknél. Fontos tudatosítanod, hogy a pornófüggőség nem csak a férfiakat, hanem a nőket is érinti.

Az agyadban lévő jutalmazó központ akkor reagál, amikor valami célt teljesítesz, ekkor érezheted a teljesítménnyel járó izgalmat. Ilyenkor szabadul fel a dopamin nevű hormon. Ugyanez a hormon aktivizálódik a szexuális izgalom és újdonság hatására. Sok függőséget okozó anyag direkt módon okoz dopamin-kiválasztást anélkül, hogy tenni kellene bármit valamilyen cél elérése érdekében. Ez károsíthatja a dopaminrendszert.

Ha megváltozott a jutalmazó központ, akkor az illető kényszeresen keresni fogja azokat a tevékenységeket vagy helyzeteket, amik dopamintermelődést válthatnak ki. Akármilyen akadályt képes legyőzni az "élményért".

Ami még rosszabb, idővel a sérült dopaminrendszer hatására megemelkedik a toleranciaszint a tevékenységgel kapcsolatban, és erősebb stimulációra lesz szükség a gyönyör eléréséhez és a sóvárgás csillapítására. A „tolerancia” erősebb stimuláció kereséséhez vezet, és ez az extremitás felé tolhatja el a szexuális ízlés megváltozását. Ezért a pornóban a szex nagyon sokszor kapcsolódik össze agresszióval és szado-mazochizmussal.

Ahogy kialakul a tolerancia a szexuális izgalommal kapcsolatban, az önmagában már nem lesz kielégítő – ezután csak ha az agresszivitás is jelen van, akkor jön létre a szexuális izgalom.

A pornó különösen veszélyes a korosztályodra, hiszen az agyadban lévő idegpályák még alakulnak - ugye ismerős a kérdés, hogy "benőtt-e már a fejed lágya". Amíg ez nem történik meg, addig minden hatás sokkal mélyebben bevésődik. Manapság, amikor felértékelődtek a virtuális kapcsolatok és a virtuális valóság kérdése, ezért nagyon vigyáznod kell magadra, hogy milyen tartalmakat nézel az interneten. Ne okozz magadnak nagyobb fájdalmat a későbbiekben. Ha úgy érzed, hogy túl nagy szerepe van az életedben a pornónak és szeretnél szabadulni tőle, akkor keress egy számodra megbízható felnőttet, akivel megoszthatod a problémádat. Érdemes segítséget kérni, mert könnyebb lesz a változtatás! Fordulhatsz akár valamelyik szülődhöz is, ha jó viszonyban vagytok, de minden iskolában elérhető szociális munkás vagy iskolapszichológus, akik szintén segíthetnek neked.

Honnan kaphatsz segítséget?

Online felületek is vannak, ahol segítséget kaphatsz:

tisztasor.com

chastity.com

theporneffect.com

covenanteyes.com

icon

kapcsolódó cikkek

fakesex

Uspace.hu logo
Emmi logo