Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Védekezés vagy fogamzásgátlás?

Védekezés vagy fogamzásgátlás?

Először is kezdjük azzal, hogy a termékenység, amely elleni “védekezésről” most szó van, nem egy betegség. Éppen ellenkezőleg, a terméketlenség lenne betegség – vagy legalábbis a tünete annak.

Aki a termékenység ellen védekezik, azzal együtt a másik ember ellen is védekezik, akivel lefekszik, és akit szeret, de annyira azért nem, hogy gyereket is akarjon tőle. De milyen szeretet az, ami azzal az üzenettel kezdődik, hogy „veszélyes vagy számomra”? Ennél biztosan van nagyobb szerelem.

Mielőtt rátérnénk a védekezés fajtáira, érdemes néhány fogalmat tisztázni.

A fogantatás/fogamzás az az esemény, amikor a hímivarsejt és a petesejt egyesül, és létrejön a zigóta vagyis egy új élet. Minden, ami megakadályozza, hogy ez bekövetkezzen egy együttlét során „nem abortív fogamzásgátlás”.

Azok a módszerek és eszközök, amelyek a már megfogant élet továbbfejlődését, beágyazódását és a további életet akadályozzák meg, az úgynevezett „abortív fogamzásgátló módszerek”. Ez az elnevezés azonban nem pontos, hiszen ezen módszerek esetében előfordul, hogy nem a fogantatást gátolják, hanem bizonyos hatásmechanizmusokkal a beágyazódást, azaz életben maradást, vagyis valójában nem is fogamzásgátlók.

Ezek mellett egy harmadik mód is szóba kerülhet a születésszabályozás kapcsán: a természetes módszerek.

Abortív fogamzásgátlók

Ezekkel kapcsolatban egy nagyon komoly dolgot át kell gondolnia mindenkinek. A jog ugyan megengedi ezek használatát, de fontos mindenkinek a lelkiismeretében is tisztáznia: Vajon van-e jogunk kioltani egy emberi életet, aki már megfogant, fejlődik és él?

Ezen módszerek esetenként véget vetnek egy már létező, növekvő ember életének, az embrió méhfalba való beágyazódásának megakadályozásával*.

Nem szabad elfelejteni, hogy csak azért, mert a fejlettségi állapotának megfelelően tudományos szóhasználattal zigótának, embriónak, vagy magzatnak nevezik, ő egy és ugyanaz az emberi személy. Ahogy nem változtat ember voltunkon, hogy kisbabák, kisgyermekek, kamaszok vagy felnőttek vagyunk, a méhen belül sem mondhatjuk, hogy kevésbé ember egy fiatalabb magzat egy idősebbnél.

Számos „fogamzásgátló” például a spirálok, a legtöbb hormonális fogamzásgátló és egyes esemény utáni tabletták egyik hatásmechanizmusa annak megakadályozása, hogy a megtermékenyült petesejt beágyazódhasson. Ilyen módon nem kizárható, hogy egy esetlegesen megtermékenyült petesejtnek, amit ilyenkor már zigótának hívnak, ezek a módszerek ellehetetlenítik a beágyazódását, megszakítják a továbbfejlődését.

*A hormonális fogamzásgátlók elsődleges célja a petesejt és hímivarsejt találkozásának megakadályozása, ám a hatásmechanizmusok részeként megvékonyodó méhnyálkahártya alkalmatlan arra, hogy amennyiben a megtermékenyülés mégis bekövetkezik, akkor abba megtörténjen a beágyazódás. Így nem kizárható, hogy a hormonális fogamzásgátlók egy már megfogant élet beágyazódását, továbbfejlődését akadályozzák meg.

Nem abortív fogamzásgátlók

Ide tartozik minden olyan módszer, amely a női szervezetben vagy azon kívül megakadályozza, hogy egy érett petesejt és egy hímivarsejt egyesüljön. Így tehát nem jön létre új élet. Ezek az előzőekhez képest kevésbé tűnhetnek problémásnak, és ez valóban így is van (például erkölcsi, lelkiismereti szempontból).

Ugyanakkor, ha jót akarunk magunknak, a jelenlegi párunknak és/vagy a jövendőbeli házastársunknak, akkor ezektől is érdemes tartózkodni.

Egyszerűen azért, mert a nem abortív módszerek is mind beavatkoznak a test és a lélek egészséges (együtt)működésébe.

A kondom vagy gumióvszer a test legérzékenyebb pontjaival érintkezik és ott képez fizikai határt a férfi és a nő között. (A gumióvszerről bővebben a Mennyire biztonságos a „biztonságos szex”? című cikkünkben olvashatsz.)

A fogamzásgátló tabletták működési elve, hogy átállítják a hormonrendszer természetes változásait, melyek, nagyon komoly betegségekhez vezethetnek és meddőséghez is (erről bővebben az 5 ok, hogy miért kerüld a hormonális fogamzásgátlókat című cikkünkben olvashatsz). Ezen felül abortív hatás is be van építve szinte mindegyikbe, arra az esetre, ha mégis megfogan egy új élet.

A megszakításos közösülés lelki síkon hozhat magával sebeket és főleg fájdalmat, hiszen nem élhet meg teljes önátadást a pár, holott a szeretkezésnek ez volna a lényege.

A petevezeték (vagy akár az ondóvezeték) elköttetése pedig komoly, legtöbbször visszafordíthatatlan műtéti beavatkozást jelent, és ugyanúgy kihat az ember testére és lelkére.

Még egy kis adalék ezekhez a módszerekhez: tudnod kell, hogy egyik sem nyújt 100%-os „védelmet” egy esetleges fogantatás ellen, még az elköttetés sem. Hogy az idő függvényében melyik módszer mennyire hatásos, arra hosszú távú kutatásokat is végeztek. A Brookings Institute** tanulmányából például az derül ki, hogy 10 éven keresztül tartó, tipikus használat mellett a gumióvszerrel védekezőknek 86% esélyük van egy nem kívánt terhességre, ami elképesztően magas.

Természetes módszerek

Igen, vannak természetes születésszabályozási módszerek is, amiről még mindig alig hallani, pedig ma már szeretjük mindenből a természetest. A cikluskövetés segítségével alkalmazható természetes módszereknek különböző változatai vannak. Ami közös bennük, hogy mindegyik a szervezet egészséges működésének megfigyelésén alapul. Nem használ külső eszközöket és nem avatkozik bele a női ciklusba, helyette annak megismerésére épít. Valójában nem is fogamzásgátlás, mivel az együttlétet nem teszi terméketlenné.

A női ciklus megismerése és folyamatos megfigyelése óriási segítség, amit érdemes minél hamarabb elkezdeni, hogy megismerd a tested működését és tudatosan tudj készülni a házasságra és a gyermekvállalásra.

Mert a cikluskövetés hatalmas ajándéka az is, hogy azt nemcsak a fogantatás elkerülésére, hanem majd annak elősegítésére is lehet alkalmazni. Nemcsak azt tudod meg, hogy mikor vagy termékeny, hanem azt is, ha esetleg valami rendellenesség van a szervezetedben.

És ami a legfontosabb, hogy a gyermekre mindig úgy gondolhatsz, mint egy ajándékra, a szerelmetek gyümölcsére, nem pedig mint egy fenyegető dologra, ami ellen védekeznetek kell.

Szerző:Schaffler Orsolya
Szakmai háttér:Dr. Frivaldszky Lőrinc, csecsemő- és gyermekgyógyász rezidens
icon

kapcsolódó cikkek

kimitmikorhol

Uspace.hu logo
Emmi logo