Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Nyáron dolgozni?

Az idénymunkában is lehet örömet találni

Nyáron dolgozni?

Nyár van, és vele együtt szabadság, és neked fogalmad sincs, miféle pozitívumok lehetnek abban, ha munkába állsz? Akkor most eláruljuk!

Miért dolgozzak nyáron?

A legfőbb motiváló erő az idénymunkára általában a pénzkereset. Ha szeretnél valamennyit összegyűjteni magadnak a nyáron, akkor ez a legjobb módja, de nemcsak emiatt érdemes vállalkozó szelleműnek lenned. Ha az érdeklődésednek megfelelő nyári munkába vágsz, rengeteg szakmai tapasztalatot szerezhetsz, ami a jövőben is hasznodra válhat, például segítheti a pályaválasztásod. Bármilyen területen is dolgozz, csak gyarapodhatsz: megtanulhatod, mi a munka, fejlődhet a kitartásod, az alázatosságod, változhat a gondolkodásod, az életszemléleted, ráadásul új embereket is megismerhetsz.

Milyen lehetőségeim vannak?

Fontos, hogy tudd, mi érdekel, milyen területen éreznéd jól magad, majd eszerint keresgélj. A diákszövetkezetek széles munkakínálattal várják a dolgozni vágyókat, így többféle lehetőség közül is választhatsz. Vállalhatsz feladatot szabadban vagy zárt térben, foglalkozhatsz gyerekekkel, idősekkel, segédkezhetsz sportkluboknál, sporteseményeken, de akár állatkertben, állatmenhelyen is. Beállhatsz strandmunkába, nyírhatsz füvet, szedhetsz gyümölcsöt, és dolgozhatsz áruházban is. Ha inkább az irodai munka, az informatika vagy a nyelvek mozgatnak meg, ilyen irányba is mehetsz. Ezeken kívül érdeklődhetsz ismerősök, rokonok munkahelyén is, egyre több munkáltató keres a nyári időszakra diák segítséget.

Milyen formái vannak a diákmunkának?

A legelterjedtebb az iskolaszövetkezeteken keresztül való munkavállalás, de más formákban is dolgozhatsz. Ilyenek például a rendes munkaviszony, a megbízási szerződéses munkavállalás, az egyszerűsített foglalkoztatás, és a háztartási alkalmazotti viszony is.

Legális 18 év alatt munkát vállalni?

A diákmunka törvényes dolog, a jogszabályok szerint 16 éves kortól, az iskolai szünetben azonban már 15 éves kortól is vállalhatod, de nem árt odafigyelned, hol és kinek ajánlod fel a szolgálataidat. Sajnos sok helyen él és virul a feketemunka, ilyenbe sose ne menj bele! A legjobb, ha a szüleiddel közösen nézel utána a lehetőségeknek, és olyan helyre mész dolgozni, ahol minden értelemben biztonságban érzed magad. 18 év alatt egyébként is a szüleid írásos hozzájárulására van szükség a munkavállaláshoz, emellett fontos, hogy legyen adóazonosító jeled, vagyis adókártyád.

Mennyit dolgozhatok?

Legyen szó nyári munkáról, vagy év közbeni diákmunkáról, napi maximum 8 óra az, amit az állásodban eltölthetsz, és fontos tudnod azt is, hogy legalább 12 óra pihenőidő illet meg két „műszak” között, valamint hogy éjszaka egyáltalán nem dolgozhatsz.

Mennyit kereshetek?

A Mind-Diák Szövetkezet oldalán található információk szerint 2022-ben a minimum bruttó órabér 1150 Ft. Ez az összeg munkáltatónként és munkakörönként eltérhet, van, ahol ennél többet is kereshetsz. Tájékozódj, mielőtt bármit is elvállalsz, ezzel elkerülheted, hogy kihasználjanak.

Hogy kezeljem a munka során kialakuló nehézségeket?

Nehézségek mindenhol érhetnek, és bizony a nyári munka sem sétagalopp, ezzel nem baj, ha tisztában vagy. Dolgozz strandon, irodában, raktárban, vagy épp egy könyvesboltban, mindenhol érhetnek kellemetlenségek, ezekre viszont nem szabad kudarcként tekintened, hiszen hozzájárulnak a fejlődésedhez, az adott terület jobb ismeretéhez, és általában a tudásod bővítéséhez, sőt megtanulhatsz másokkal gördülékenyen kommunikálni, együttműködni. Ahelyett, hogy elkeseredsz, esetleg feladod az első gubanc idején, inkább nézz előre, gondolj a célra, és ne felejtsd el, hogy fennakadások nélkül eredmény sincsen.

icon

kapcsolódó cikkek

work

Uspace.hu logo
Emmi logo