Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

5+1 dolog, amit a babysittelésről nem árt tudni

A tanulóévek alatti diákmunka az anyagiakon túl számos előnnyel jár.

5+1 dolog, amit a babysittelésről nem árt tudni

Megcsinálni a rád bízott feladatokat, helyt állni és belekóstolni a munkaerőpiac világába, megismerni másokat, esetleg kapcsolatokat építeni: mind olyan dolgok, melyekkel növelheted az önbizalmad, az önbecsülésed, és nagyobb magabiztosságra tehetsz szert. Mindezek mellett sokat tanulhatsz az adott területről, ami akár a pályaválasztásodat is megkönnyítheti. Az egyik közkedvelt diákmunka a gyerekvigyázás. Cikkünkben ennek a témakörnek járunk utána.

Sokakat a mai napig megoszt a téma, a szülők esetleg ódzkodnak attól, hogy másra bízzák gyermeküket, aggódnak, érzelmileg nehezen élik meg a külön töltött időt, ugyanakkor tudják, nagy segítség egy család életében az olyan fiatal, aki felé bizalommal fordulhatnak, akire időnként (amikor programjuk van, vagy picit kettesben szeretnének lenni), vagy akár napi szinten (munkaidőben) rá tudják bízni csemetéjüket.

A fiatalok körében népszerű ez a munka, ami első gondolatra nem tűnik bonyolultnak, vannak, akik a saját családjukon belül ki is próbálják magukat, ennek ellenére nem egy könnyű feladatról van szó, olyannyira nem, hogy ennek a területnek is megvannak a maga szabályai.

1. Mi az alapja a babysitterkedésnek?

Fontos, hogy felelősségteljesen gondolkozz, hogy ha kell, tudj érett döntéseket meghozni, legyen benned kellő türelem, érts a gyerekek nyelvén, szeresd őket, találj örömöt a velük való foglalkozásban, és ne rettenj el attól sem, ha éppen vacsorát kell készítened.

2. Mennyiféle feladatra kell számítanom?

Sok helyen csak annyi a dolgod, hogy vigyázz a gyermekre, játssz vele, de előfordul, hogy az óvodába, iskolába is el kell menned érte, szakköre, különórákra kell kísérned, esetenként a tanulás egy részét is rád bízhatják a szülők. A rendrakás, a háztartás apró teendői is hozzátartozhatnak a munkádhoz, és akár hétvégente is szükség lehet rád néhány órára.

3. Hogyan választ egy szülő vigyázót gyermeke mellé?

A szülő interjúztatás során választja ki a neki legmegfelelőbb vigyázót, ahol kölcsönösen bemutatkoztok, és meséltek magatokról egymásnak. A kiválasztás kétoldalú, hiszen minkét fél részéről meg kell, hogy legyen a szimpátia és a bizalom ahhoz, hogy a jövőben működjön a dolog. A szülőknek az is fontos, hogy hosszútávon tudod-e vállalni a munkát, és van-e tapasztalatod a gyerekekkel.

4. Milyen előnyei vannak a gyerekvigyázásnak?

Ha imádod a gyerekeket, szeretsz, és van is türelmed velük foglalkozni, akkor tökéletesen neked való egy ilyen állás! Azon túl, hogy a tanulmányaid mellett jövedelemre tehetsz szert, tapasztalatot szerezhetsz a gyerekekről, beleláthatsz abba, milyen felelősségteljesen foglalkozni egy picivel, ez a tudás pedig nagy előnyödre válhat például akkor, amikor majd saját gyermeket vállalsz.

Megtanulhatsz helytállni a különféle könnyebb-nehezebb helyzetekben, jobban megismerheted önmagad és a reakcióid, és egy végtelenül szeretetteljes kapcsolatot alakíthatsz ki. A visszajelzések is fontosak, amiket a szülőktől és a kicsiktől is megkaphatsz, és amiket érdemes is időnként „értékelésként” kérned. Ezek nagyban segíthetnek téged a jövőben.

5. Képzéssel is felkészülhetsz a munkára

Ma már léteznek babysitter tanfolyamok, melyeken minden fontos ismeretet elsajátíthatsz, ráadásul ez segíthet a későbbi munkavállalásban is, több lehetőséged lehet, hiszen a szülők örömmel választanak olyan fiatalt, aki részesült valamilyen képzésben. Egy ilyen kurzuson sok fontos dolgot megtanulhatsz például egy nem várt szituáció kezeléséről, és arról, hogy mit kell tenned, ha baleset történik (elsősegélynyújtás).

Ha komolyan foglalkoztat a téma, ezeken az oldalakon tájékozódhatsz kurzusokról:

tanfolyamok.hu

babysittertanfolyam.hu

micimacko.net

mot.hu

icon

kapcsolódó cikkek

work

Uspace.hu logo
Emmi logo