Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Nyári melódiák, diákmelók

Nyári melódiák, diákmelók

Végre vége a sulinak, jöhet a nyári munka? Egy pillanatig se hidd, hogy unalmas lesz! Érdekes és izgalmas lehetőségek közül választhatsz, ha pénzt akarsz keresni a nyári szünetben. Ha valamelyik megtetszik, jó, ha minél hamarabb jelentkezel rá, mert gyorsan betelnek a helyek. Ám hogy ne érjenek kellemetlen meglepetések, első lépésként olvasd el tanácsainkat!

Életkor

Néhány munkahelyen 15 év a korhatár, míg máshol kikötés a 16. életév betöltése. Ebben nincs semmi rejtély, vállalhatsz diákmunkát 15 éves kortól, de ez csakis a szünidőben lehetséges. Ha elmúltál 16, akkor már a tanév alatt, tanulás mellett is dolgozhatsz, ám nagyon fontos, hogy 18 éves korig ezt csak szülői engedéllyel teheted. Feketén ne dolgozz, abba semmiképp ne menj bele. Ha nincs szerződés vagy nem szabályos a munkavégzés, az azt jelenti, hogy valami nem tiszta, s nagy esély van rá, hogy ugyanez lesz a helyzet a fizetésnél is.

Diákszövetkezeten keresztül a nyári munka 16 éves kortól szülői beleegyezés nélkül is lehetséges, hiszen itt a munkát közvetítő szervezettel kötsz szerződést a szüleid beleegyezésével. Onnantól kezdve a szövetkezet felel azért, hogy a munkavégzés biztonságos legyen, hogy ne verjenek át és rendesen kifizessenek! A diákszövetkezetek biztosítják a megfelelő törvényi feltételeket a partnercégekkel, gondodat viselik, figyelnek rád.

pixabay.com
pixabay.com

Szerződés

Ha magad keresel munkát, mindig köss szerződést! Az a munkaadó, aki erre nem hajlandó, az gyanús, viszont nem csak ezért gond. Egy ellenőrzéskor a titkolt alkalmazás miatt te is bajba kerülhetsz, ne menj bele ilyesmibe!

A munkaügyi jogászok tanácsa szerint szerződéskötéskor mindig külön állapodj meg az adott munkakörre vonatkozó felelősségvállalásról. Például mosogatás esetén egy-egy tányér eltörését nem fizettethetik meg veled, ha csak nem százat törsz el egyszerre. Ugyanígy fogalmazzátok bele a szerződésbe az órabérre, a munkaidőre, ennek pontos elszámolására, a fizetés határidejére vonatkozó részleteket. A jogász külön kiemelte, hogy bár nyáron a vendéglátás a legnagyobb munkaerő felvevő iparág, egyben itt a legnagyobb a fekete foglalkoztatás is. Ha a mosogatás mellett mást is csinálsz, ha élelmiszerhez nyúlsz - már az üveges-dobozos üdítő kiszolgálása is beletartozik ebbe - alkalmi egészségügyi kiskönyvet kell készíttetned a legközelebbi foglalkozás-egészségügyi szakorvosnál. Ha ezt nem követeli meg a munkaadód az szabálytalan, a munkát ne vállald el!

Ha nem vagy még 18 éves, akkor este 22 óra után nem dolgozhatsz, még fesztiválon sem! Alkoholt egyáltalán nem árulhatsz! Ha ez mégis kiderül, téged is megbüntetnek, ráadásul a munkaadód akkora bírságot kap, hogy biztosan nem lesz miből kifizetnie téged.

Sláger munkák

Minden munka jó lehet, ami tetszik neked, amit élvezel és nem kényszerből csinálsz! A legjobb, ha olyan munkát találsz, ami kötődik a nyárhoz: árulhatsz fagyit (tudod, az egészségügyi kiskönyvet ne felejtsd el!), segédkezhetsz egy csónakkölcsönzőben vagy a vízibiciklisnél, de a strandok ilyenkor nagy szeretettel várják az úszni tudó 16-18 éveseket is a profi úszómesterek mellé! Ott le fogják tesztelni a vízbiztonságod, kapsz egy kis életmentő-elsősegély kiképzést is, aztán már csak arra kell figyelned, hogy a szemed mindig a medencén legyen. Ha szeretsz biciklizni és nem jelent problémát egész nap a nyeregben ülni, akkor akár lehetsz futár, így tulajdonképpen pénzért edzheted magad!

Kipróbálhatsz olyan munkákat is, amelyekre kíváncsi vagy és később a pályaválasztásodat is befolyásolhatják. Érdemes kihasználnod a nyári munkát arra, hogy belekóstolj azokba a munkákba, amelyeket úgy gondolod szívesen csinálnál felnőttként. Rajtad áll, hogy kipróbálod-e magad ezekben a helyzetekben: elmehetsz kórházba beteghordónak, mérnöki irodába segédrajzolónak, gyerektáborba animátornak vagy éppen egy autómosóba, moziba, áruházba, pékségbe.

A nyári munka arra is jó, hogy tudd mihez vagy éppen mihez nem akarsz kezdeni. A fő, hogy ne csak ábrándozz a munkáról, hanem lépj egy nagyot és próbáld ki. Így a felvételi után sem érhetnek az elképzeléseddel kapcsolatban nagy meglepetések.

icon

kapcsolódó cikkek

work

Uspace.hu logo
Emmi logo