Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

A takarítás művészete

A takarítás művészete

Számos érv szól amellett, hogy tanulj meg takarítani. A rendetlenség, a szemét, az eluralkodó káosz a szobádban, rólad állít ki bizonyítványt. Képzeld csak el, hogy a barátnőd, barátod mit szólna hozzá, ha így mutatnád meg neki a szobád. Ha pedig a szüleid is azt látják , hogy rend és tisztaság van körülötted, akkor könnyebben elfogadják hogy az a te magánterületed, ahová tilos a belépés. Ráadásul a takarítással már felkészülhetsz az önálló életedre, a kollégiumban, az albérletben már nem lesz senki, aki kitakarítana helyetted.

Takarítani kétféleképpen lehet: vagy teljes erőbedobással, alaposan, vagy sehogy. A szőnyeg alá söpört dolgoknak, a gyors tűzoltásnak, “ott takarítani, ahol a papok táncolnak” nincs sok értelme. A felületesség több okból nem válik be, nem lesz tőle tisztaságérzeted, ráadásul hamarosan újrakezdheted, és még papok sem fognak táncolni a kitakarított helyen (jó esetben). Olyan mintha vízfestékkel akarnád lekenni a kerítést, aminek az éjszakai eső után már nyoma sem lesz. Fogadd meg tanácsainkat a takarításhoz, hiszen ne feledd a körülötted lévő tiszta környezet mindig imponáló mások számára!

Öltözék

Fontos az ápoltság, de takarítani ne a legjobb ruhádban állj neki! Vegyél elő egy régi pólót, egy színét vesztett rövidnadrágot, mert ha bekoszolódnak, véletlenül elszakadnak vagy foltosak lesznek a lázas takarítás közben, akkor nem fogsz bosszankodni. Ha védenéd a kezeidet is, húzz gumikesztyűt!

Rendszer

Tervezd meg a takarítást, szánj rá időt hogy mit, és milyen sorrendben szeretnél elvégezni. Tegyél be valami pörgős zenét, hidd el vidáman jobban haladsz a munkával! Kezd a portörléssel, mert az mindig azzal jár, hogy tovább szennyezi a padlót. Legyél alapos, precíz! Figyelj a csövekre, fűtőtestekre, nagytakarításnál ezeket is érdemes átmosni, mert akármilyen szép tisztaság is van a szobádban, a koszos csövek messziről látszanak, és ezekről száll a legjobban a por mindenfelé.

Felszerelés

Minden háztartásban van porszívó. Neked, aki már a “kütyükorszak“ gyermeke, nem okozhat gondot a kezelése, ha mégsem megy a Google-ben hamar megtalálod a használati útmutatót. Ha portörlő rongyot használsz, az legyen pamut. A háztartási papírtörlőt inkább hanyagold, gondolj a környezetvédelemre! Legyen a kezed ügyében egy vödör gyakran cserélt mosószeres vízzel, amivel a felületeket gyorsan megtisztíthatod. Mostmár csak egy jó szivacs kell a takarító szetthez, no meg egy létra, hogy a plafon pókhálóit, pormacskáit is el tudd érni.

Vegyszer

A legjobb takarítószerek a természetes anyagok. Az ecetet már a dédszüleid is használták, kellemetlen, savanyú szaga gyorsan elillan, remekül tisztítja az ablakot, a csaptelepeket, a fürdőkád-zuhanyzó felületét is. Ha a makacsabb szennyeződések eltüntetéséhez úgy látod, kell valamilyen komolyabb szer, előbb kérj tanácsot szüleidtől vagy akár egy drogéria eladójától. Ha lehet, ne használj klórt tartalmazó szert, egyrészt véded vele a környezeted, másrészt belélegezve kárt okozhat a tüdőben. Ha használod okosan tedd, mert a vegyszerek gőze rosszullétet is okozhatnak! A takarítás záróakkordjaként felmoshatsz. Csak pár csepp kellemes illatú illóolajat keversz a vízbe, és máris napokig tartó frissességet varázsolsz a birodalmadba.

A takarítás végén ne felejtsd el alaposan megtisztítani a felszerelésed! Hidd el nem szeretnél bosszankodni a következő alkalommal a koszos szivacs, porrongy, a színültig teli porszívó zsák, a szennyezett felmosóvödör láttán. Ha ezek készen vannak, könnyebb lesz nekikezdeni az újabb takarításnak, később.

Szerző:Végh Attila
icon

kapcsolódó cikkek

work

Uspace.hu logo
Emmi logo