Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

A rendszeresség rendbe tesz

A rendszeresség rendbe tesz

Ha még az idő is jó, akkor a világ rendjének tréfája, hogy iskolába kell menned sok más program helyett. Vége a kora délelőttig elhúzódó alvásoknak, a vízparti ücsörgéseknek, az esti lógásoknak a haverokkal. Az őszi visszazökkenés nem könnyű, s ha nem sikerül, az bizony a teljesítményedre is rossz hatással lehet.

A tanév első heteiben sokan otthon vannak még fejben, és az online oktatásról való visszaállás miatt is minden furcsább lehet. Többen rendszeresen egyesekkel kezdik az új iskolaévet, és ezt nem lehet egyértelműen arra fogni, hogy a tanárok is biztos frusztráltak még a nyári szünet temetése miatt. Az év elején beszedett rossz jegyeket pedig nem olyan könnyű kijavítani, ami további stresszhelyzetet szülhet. Azonban van egy szupererő, ami téged is átlendíthet a kezdeti és későbbi nehézségeken. Úgy hívják: rendszeresség.

A rendszeresség segít

Segít, hogy harmonikusabban menjen a tanulás, és csökkenti a szoros határidők miatti stresszt. Emellett biztonságérzetet, kiszámíthatóságot és érzelmi stabilitást ad, ami jobb teljesítményhez és önbizalomhoz vezet. S hogy ezek nem csak a családi vacsoráknál, osztályfőnöki órákon, edzések előtt hallott üres szavak, arra itt egy pár bizonyíték. 

A gyógyító alvás

Első lépésként az alvási szokásaidon érdemes változtatni. A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás jótékonyan hat a fizikai és mentális teljesítményre. Ha majd 60 éves leszel már nem, de most még kell az a napi nyolc óra. Ennyi idő szükséges ahhoz, hogy nap mint nap regenerálódjon a szervezeted. Kipihenten, energiával telve sokkal könnyebb minden.

Rend a lelke mindennek

Hú, micsoda egy elcsépelt, régimódi szentencia ez…Vagy mégsem? A hétköznapok amúgy is egyhangúak, a rendszerességgel viszont könnyebb átvészelni ezt. Ahogy az órarend az iskolában, az otthoni napirend, a határidők saját beállítása adhat mankót ahhoz, hogy ne ess szét, ne kerülj időzavarba, ne kapkodj, mert az elronthat mindent.

A napirend, mint egy térkép, megmutatja mire, mennyi időd van. Segít, hogy ne kerülj időzavarba. Rávilágít, honnan lehet lecsípni egy fél órát vagy átcsoportosítani a teendőket. A magadnak felállított rendszer nem kőbe vésett dolog, ám irányt ad.

Miért jó még a napirend?

Nem csak azért, mert átláthatóvá teszi a mindennapokat, hanem azért is, mert ha jön a hétvége, ezt lehet először páros lábbal felrúgni. S hidd el, szüleid is nyitottabbak lesznek a szombat-vasárnapi kilengésekre, ha látják, az előző öt napban tartottad magad egy rendszerhez. Az pedig a jó teljesítmény alapköve nem csak most a tanulásban, sportban, hanem később a munkában is és úgy an block az életben.

Rendszeresen kapcsolódj is

A rendszerességhez hozzátartozik az is, hogy kommunikálj, kapcsolódj társaiddal, barátaiddal is. Fontos, hogy legyen alkalmad megosztani másokkal, most épp mi nyomja a lelked vagy mi az, ami érdekel. Ehhez pedig nem elég a neten chatelni, a másik posztjaiból levonni a következtetéseket. Akár a mozgást is összekötheted a baráti együttléttel, Ha nem egyedül végzed, az is sokkal jobban eshet.

Kérdezd meg barátaidat, osztálytársaidat, tanáraidat is, hogy ők hogy csinálják, mi okoz nekik nehézséget a rendszeresség fenntartásában? Ötleteljetek együtt, és a bevált tippeket akár velünk is osszátok meg!

icon

kapcsolódó cikkek

van időm

Uspace.hu logo
Emmi logo