Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Bosszantó kollégiumi dolgok

Bosszantó kollégiumi dolgok

Együtt élni még saját családunkkal is kihívás. Hát még, ha a barátainkról, vagy újonnan megismert diáktársainkról van szó. Az alkalmazkodás és a szabályok kialakítása, majd betartása olykor annyira nehéz, hogy végül meg sem valósul. Törekedni mégis lehet, és kell is egy mindenki számára élhető környezet és életmód felállítására, hiszen ez az alapja gimnáziumi vagy egyetemi éveidnek, sőt még a tanulmányi sikereidnek is. Ennek érdekében, összegyűjtöttünk néhány fontos kérdést és választ számodra.

1. Idegesít a szobatársam, mit tegyek?

Előfordul, hogy olyan emberek kerülnek egy szobába, akik alapestben sosem barátkoznának, mert vagy nagyon más természetűek, vagy egyszerűen nem tudják viselni egymás dolgait.

Mi lehet a megoldás?
Próbálj meg szót érteni a számodra idegesítő lakótársaddal, és ha kölcsönösen nehezen viszonyultok egymáshoz, igyekezzetek kialakítani egy elviselhető kapcsolatot, amiben kevés az interakció, megvan az a bizonyos három lépés távolság, de a tisztelet is. Ha nagyon nem sikerül, és úgy érzed, ez hátráltatja a mindennapjaidat, a boldogulásodat, a mentális jóléted és az iskolai teljesítményed, kérvényezz szétköltöztetést.

2. Valaki horkol éjszaka, szóljak vagy ne?

Ha emiatt nem tudsz megfelelő mennyiségben és minőségben aludni, és fáradt vagy napközben, akkor mindenképpen! Az, hogy valaki hortyog éjszakánként, viszonylag gyakori probléma, ám ha erről nem beszéltek, még több kellemetlenséggel és frusztrációval találhatjátok magatokat szembe.

Mi lehet a megoldás?
Jelezd a gondod a társad felé, de ne légy harcias, támadó, inkább érdeklődj afelől, hogy tud-e a problémáról, van-e valami konkrét oka esetleg, járt-e már szakembernél, próbált-e valaha megoldást találni erre, egyáltalán őt magát zavarja-e? Ha pozitívan és nyitottan közelítesz, a megoldást is könnyebben megtaláljátok majd.

3. Megőrülök a szokásaitól! Hogyan tovább?

Nem vagyunk egyformák, és valamennyien rendelkezünk olyan szokásokkal, amik másokat bizonyára az őrületbe kergetnének. Ezek sajnos egy kollégiumi szobában még inkább felnagyítódnak.

Mi lehet a megoldás?
Ahelyett, hogy zsörtölődnél, bosszúsan szólnál a másikhoz, esetleg rászórnád az ágyára/íróasztalára a széthagyott holmijait, füzeteket, papírokat és ételmaradékokat, jelezd finoman, hogy téged zavar a rendetlensége. Ugyanígy cselekedhetsz, ha a társad hangosan csámcsog, éjjelig sorozatot néz, amin néha felkacag, és te felébredsz, mindig a te székedre ül le, amikor megérkezik, felteszi a lábát az asztalodra, órákig telefonál, miközben te tanulnál, és folytathatnánk a sort estig. Az alkalmazkodás nehéz dolog, de a közös cél, ez esetben a békés együttélés érdekében lehet kompromisszumot kötni, ehhez viszont mindketten kelletek.

4. Már megint foglalt a…?

Bosszantó tud lenni, amikor épp használnád a mosdót, a zuhanyt vagy a konyhát, amit valaki éppen befoglalt előtted. Szerencsére erre a helyzetre viszonylag könnyen reagálhatsz.

Mi lehet a megoldás?
Egyrészt, ha ezeket a helyiségeket folyosónként kell megosztanotok egymással, fogmosás, zuhanyzás vagy főzés előtt nézz be az adott helyre, hogy lásd, van-e szabad hely (így elkerülöd, hogy köntösben vagy edényekkel kelljen visszakullognod a szobádba). Amennyiben rendelkezésetekre áll saját fürdő és mellékhelyiség, esetleg hűtő és mikró is, figyeljétek meg egymás szokásait, vagy készítsetek beosztást!

5. Segítség, nem tudok tőle tanulni!

Nehéz több ember napirendjét összeegyeztetni, hiszen előfordulhat, hogy különféle időpontokban, napszakokban tudtok, és szoktatok tanulni. Ezzel nincs is semmi baj, addig, ameddig tiszteletben tartjátok egymás tanulási módszereit, ami persze sokszor nem sikerül.

Mi lehet a megoldás?
Tanulni muszáj, ennek módját pedig saját magadnak kell megtalálnod kollégiumi körülmények között. Ha végképp nem tudsz odafigyelni, mert a szobatársad éppen hangoskodik, vagy más egyébbel van elfoglalva, ami zavar téged, akkor ülj be egy tanulószobába, keress magadnak egy csendes helyet az épületben, olyan közösségi teret, ahova mások is tanulni ültek be, vagy használd a könyvtárat (ha nincs helyben, menj az iskolaiba, vagy egy közeli városiba). Emellett az is fontos lenne, hogy beszéljetek a problémáról a lakótársaiddal, és találjatok egy olyan megoldást, ami mindenkinek jó.

icon

kapcsolódó cikkek

kollégium

Uspace.hu logo
Emmi logo