Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

A honvágy leküzdése, avagy távol az otthontól

A honvágy leküzdése, avagy távol az otthontól

Kikerültél a családi fészekből? Új iskolában kezdted a tanévet? Kollégiumban vagy albérletben élsz? Nem meglepő, ha hiányzik a megszokott környezet, a mindennapok rutinja, a saját szobád, a szeretteid közelsége. A honvágy ebben az esetben természetes érzés, nem szégyen. Segítünk, hogyan küzdj meg vele!

Szinte mindenki szembesül a honvággyal, amikor először él otthonától távol. Legyen szó egy nyári táborról, bentlakásos középiskoláról vagy egyetemről. A honvágy olyan dolog, ami mindannyiunkat megtalál és sokakat gyötör, amikor alkalmazkodni kell az új környezethez. Bakó Eszter iskolapszichológus szerint az első napokban a beköltözés és az új iskola megkezdésének izgalma minden más érzésen felülkerekedhet, ám a rá következő hetekben sokszor előfordulhat, hogy hiányzik az otthonlét, a kényelem, a megszokott élet és hiányoznak a régi barátok. Ám a honvágy leküzdése nem lehetetlen dolog! Bakó Eszter tippeket is ad ahhoz, mihez kezdj, amikor eluralkodik rajtad a honvágy!

Építsd be a napirendbe a kapcsolattartást!

Függetlenül attól, hogy honvágyad van-e vagy sem, mindig jó ötlet az otthoni rendszeres telefonhívás időpontjának beállítása. Ez egy jó módja annak, hogy stabil kapcsolatban maradj a családoddal, még akkor is, ha az iskola egyre nyüzsgőbbé válik. A következetes rutin kialakítása könnyebbé teszi a napjaid, hiszen kiszámítható, mikor tudsz biztosan beszélni családoddal, barátaiddal.

Valószínűleg a szüleidnek sem könnyű, hogy többé nem laksz otthon, ők is biztosan gyakran szeretnének hallani felőled. A rendszeresség azért is fontos, mert így a szüleid is tudják majd, mikor várhatják hívásodat. Válaszd ki a neked megfelelő időpontot és a gyakoriságot. A netes, arcképes videohívások megnyugtatóbbak és közvetlenebbek lehetnek a sima hanghívásnál.

Találkozz!

Nem számít, milyen rövid ideig, ha személyesen látjátok egymást egy kis távollét után, az segít megerősíteni kapcsolatot. Már a futó találkozás is sokat jelenthet. Szervezd meg, tervezd meg, mikor jár feléd egy családtag vagy barát, egyeztessetek, találkozzatok! A rövid találkák után is jobban érzed magad, ha távol vagy az otthonodtól.

Foglald el magad!

A családtagokkal és a barátokkal való kapcsolattartás mellett az iskolai elfoglaltság nagyon hasznos a honvágy leküzdésében. Beszélgess az otthonodról az új környezetedben, de ne vidd túlzásba, mert az megnehezítheti az otthontól távoli élethez való alkalmazkodást. Különösen az első hetekben próbáld meg ne a szobában tölteni minden idődet, ne a családtagokkal és az otthoni barátokkal való beszélgetés legyen a fő napirendi pontod!

Bármennyire is félelmetesnek tűnik elmerülni az új, ismeretlen környezetben, ez a leggyorsabb módja annak, hogy túllépj a honvágyon. Próbálj ki új dolgokat, teljesíts jól az iskolában, egyetemen! Csatlakozz új klubokhoz, menj el eseményekre, kiállításra, sportversenyekre, moziba, koncertre, a lényeg, hogy emberek között légy! Minél jobban lefoglalod magad, annál kevésbé leszel szomorú az otthon hiánya miatt és meglátod, ahogy a hetek, hónapok telnek, a honvágy is alábbhagy idővel.

Szerezz új barátokat!

Borzasztóan magányosnak érezheted magad a régi barátok nélkül egy új helyre költözve. Ez a helyzet egyben egy különösen jó lehetőség arra, hogy új arcokkal tágítsd a baráti körödet. Fordulj érdeklődéssel a körülötted lévő emberek felé, akár az osztályban, akár a kollégiumban. Először kínosnak tűnhet, de ne feledd, hogy szinte mindenki olyan ideges, mint te, ezért valószínűleg abban reménykednek, hogy te teszed meg az első lépést és bemutatkozol. Amint jobban megismeritek egymást, meglátod a kínos helyzetek eltűnnek. Légy nyitott az ismerkedésre, soha nem tudhatod, mikor találkozol épp össze következő életszakaszod legjobb barátjával!

Ne feledd: mindenki megtapasztalja a honvágyat egy bizonyos ponton és bármilyen elveszettnek is érzed magad jelenleg, teljesen biztos, hogy idővel jobb lesz. Ezt a sebet is begyógyítja az idő!

Szerző:Kerényi Kata
Szakmai háttér:Bakó Eszter, tanácsadó szakpszichológus, coach
icon

kapcsolódó cikkek

kollégium

Uspace.hu logo
Emmi logo