Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Jó ég, kollégista lettem! Mire számítsak?

Jó ég, kollégista lettem! Mire számítsak?

Megannyi előnye van a kollégiumi életnek, többek között segít megtanulni felelősséget vállalni, gondoskodni magadról, beosztani az idődet.
Lehet, hogy nem lesz mindig minden zökkenőmentes, de ne aggódj, mert attól, hogy a családod nincs veled, vannak tanárok, segítő csoportok, barátok akikre baj esetén számíthatsz. Az alábbi tanácsok segítenek abban, hogy mire is kell számítani a középiskolai kollégista élettel kapcsolatban.

Kivel fogok lakni?

A beköltözés napja mindenkit nagy izgalommal tölt el, és számtalan kérdés merülhet fel benned. Jellemzően 2-4 ágyas szobában fognak elszállásolni. Az első nap kapsz eligazítást, hogy mit hol találsz, néhány papír kitöltése után már birtokba is veheted a rád osztott lakrészt. Kollégiuma válogatja, de van lehetőség arra, hogy már előre jelezd a tanároknak, ha egy barátoddal/barátnőddel szeretnél egy szobába kerülni. Ezt jelezd feléjük, biztosan figyelembe fogják venni a kérésedet a szobakiosztásnál.

Napirend

A középiskolai kollégiumokban szigorú szabályok vannak, amikkel nem árt tisztában lenni. Be lesznek osztva a napjaid, meg lesz az ideje a stúdiumnak, azaz tanulásnak, amikor mindenki a tanulóteremben lesz, hogy elsajátítsa a tananyagot. Ha nagyon jó átlagod van, akkor maradhatsz a szobádban, de az a jellemző, hogy együtt okosodnak a diákok a teremben. Lehet, hogy ez kihívás lesz az első időben, nem tudsz majd elvonulni egy csöndes sarokba, de ezt is meg lehet szokni. A stúdium ideje alatt összpontosíts csak a tanulásra, könnyen hozzá fogsz majd szokni ahhoz, hogy sok emberhez kell alkalmazkodni. Van lehetőség kimenőre is, de ezt mindig minden esetben jelezned kell a tanárnak. Általában este 10 órakor lámpaoltás van, ezt követően elcsendesedik a kolesz és az alvásé lesz a főszerep.

Tippek

Szerezz barátokat, beszélgess sokat, alakíts ki jó kapcsolatot a szobatársa(i)ddal is, hiszen úgy nagyobb élmény lesz a bentlakás. Ne ijedj meg, ha lesz egy kis összezördülés a többiekkel.

Együtt lakni valakivel sosem egyszerű, de mindent meg lehet beszélni és törekedj te is arra, hogy nyíltan kommunikálj a másikkal.

Mondd el, ha valami zavar téged. Ha nem tudsz aludni, mert hangoskodik, vagy rendetlen. Sokáig fogtok együtt lakni, ezért érdemes már az elején tisztázni a félreértéseket.

Vigyél magaddal lakatot, hogy a szekrényedben el tudd zárni az értéktárgyaidat. A kollégiumokban kizárólag hétköznap lehet ott tartózkodni, ez azt jelenti, hogy péntek délután mindenkinek el kell hagynia, úgy készülj, hogy a hétvégéket mindenki otthon tölti és csak vasárnap délután/este térnek vissza a diákok.

A középiskolai kollégium nevelni is hivatott, ezért sok szabályt be kell tartani. A dohányzás és alkoholfogyasztás szigorúan tilos, nincsenek hajnalig tartó bulik, ellenben remek közösség alakulhat ki, életreszóló barátságok köttethetnek, és egy picit felkészít a nagybetűs életre.

Szerző:Batka Dóra
icon

kapcsolódó cikkek

kollégium

Uspace.hu logo
Emmi logo