Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Néhány tanulási tipp, hogy ne legyen olyan stresszes a vizsgaidőszak!

Néhány tanulási tipp, hogy ne legyen olyan stresszes a vizsgaidőszak!

Az egyetemistáknak rohamosan közelít a vizsgaidőszak, a sulisoknak a felvételi, a gimiseknek pedig lassan-lassan, de az érettségi is. Nagyon stresszelsz? Hoztunk nektek pár tippet, hogy könnyebb legyen az előttetek álló pár hét!

Fél óránként tarts szünetet!

Tudtad, hogy az emberi agy nem tud 25 percnél tovább aktívan koncentrálni? Ha hatékonyabban szeretnél tanulni, érdemes ezt figyelembe venni, és a tanulásra szánt idődet eszerint beosztani. Például ha csak egy napod van rá, hogy átnézd az anyagot, ne a megszokott másfél óra tanulás, fél óra szünetet alkalmazd, mert hamar el fogsz fáradni. Helyette 25 percig aktívan koncentrálj, majd 10 percig pihenj. Így sokkal több mindenre fogsz emlékezni az egésznapos magolásból.

Nem tudsz koncentrálni? Állíts időzítőt!

Azon kapod magad, hogy a jegyzeteid felett instázol? Tűzz ki kis célokat! Állíts egy időzítőt 5 percre, és amíg le nem jár, csak a tanulásra koncentrálj. Ha lejárt, egy fél perces pihi után kezdd újra. 25 perc után pedig tarthatsz egy hosszabb szünetet.

Motiváld, jutalmazd magad!

10 átnézett oldalanként egy csoki. Vagy minden megtanult tétel után egy rész Jóbarátok. Oké, sokszor az is elég motiváció, hogy ne bukjunk meg, de talán könnyebben vesszük rá magunkat, hogy leüljünk, ha rövidtávon is jutalmazzuk, motiváljuk magunkat.

Ha egész nap tanulsz, néha mozgasd át magad!

A mozgás nem csak fizikailag, de szellemileg is felfrissít, hiszen felpezsdíti a vérkeringésedet. Emellett éjszaka is jobban fogsz tudni aludni. Nem kell sokra gondolni, pilates, jóga, futás, vagy csak egy kis séta, bármi jó lehet. Meglepő, de akár házimunka is képes kizökkenteni a tanulás monotonitásából.

article image

Tudd meg a saját tanulási típusodat!

Nem működünk ugyanúgy mindannyian. Ahogy személyiségtípusból és szeretetnyelvekből is több van, úgy a tanulástípusokból is. 7 féle tanulási módszer létezik: a vizuális, az auditív, a verbális, a mozgásos, a logikai, az intraperszonális (magányos) és az interperszonális (társas) típus. Ha többet szeretnél tudni ezekről a típusokról, itt megteheted. Ha pedig szeretnéd megtudni, hogy te melyik típusba tartozol, nézz be ide!

Rágj és nassolj közben!

Tudtad, hogy egyes országokban szabad az órákon rágózni? Ez azért van, mert a rágás serkenti az agyműködést. Ha tanulás közben rágózol, vagy nassolsz, akár hatékonyabb is lehetsz. Tudtad, hogy vannak olyan ételek, amik kifejezetten serkentik az agyműködést? Erről itt olvashatsz.

Asszociálj!

Ha valamit nagyon nem tudsz megjegyezni, kösd egy illathoz, vagy dalhoz, mondókához vagy vershez. Az emberi agy meglepően jó asszociációs készséggel rendelkezik, amit a hasznunkra is fordíthatunk ilyenkor. Velem már megesett, hogy tanulás közben narancsot ettem, és amikor a vizsgára bevittem a narancsot, és amint megéreztem az illatát, eszembe jutott, hogy mit tanultam narancsevés közben. Ez ugyanígy tud működni akár egy zenével vagy mondókával is.

A vizsgák, dolgozatok, ZH-k sokszor stresszesek, de vannak praktikák, amikkel túl lehet lendülni rajtuk. Egy régi tanárom mondta nekem mindig, hogy ha a vizsgát kihívásként, próbaként, nem pedig megugrandó akadályként kezelem, már többet tettem a sikerem érdekében, mint egy napi magolással. Szerintetek ez igaz? Írjátok meg nekünk a chat funkcióval, vagy a kommentszekcióban! Ha pedig olvasnál még a témában, nézz rá a többi tanulós cikkünkre!

Mit kezdjek a vizsgadrukkal és a lámpalázzal?

Tanulj többet kevesebb idő alatt!

Agyserkentő ételek

icon

kapcsolódó cikkek

van időm

Uspace.hu logo
Emmi logo