Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Higiénia a kollégiumban

Ezekre figyelj!

Higiénia a kollégiumban

Kollégiumban lakni izgalmas és egyben szórakoztató dolog, egy kicsit megtapasztalhatod, milyen a saját lábadon állni, miközben mégsem vagy egyedül. Persze ez a fajta élet megkövetel pár áldozatot az embertől, fontos tudni alkalmazkodni, és olyan dolgokra odafigyelni, amikre otthon például nem kell, többek között mások, és a magad egészsége miatt.

Közösségre szabva

Mindig érdemes figyelembe venned, hogy a kollégium egy sokaknak otthont adó intézmény, aminek a közösségi terei (tanulószoba, edzésre alkalmas helyiségek, könyvtár, büfé, étkezde, lift, stb.) sok ember mindennapi tevékenységeit szolgálják ki. Éppen ezért jó, ha fejben tartod, hogy az ezeken a helyeken található tárgyakat és berendezéseket naponta több tucat ember használja, fogja meg, és dolgozik vele. Ennek fényében ügyelj arra, hogy a szobádba (vagy a szintedre) visszaérve az legyen az első, hogy alaposan kezet mosol.

Biztonságos tisztálkodás

A legkritikusabb pontja a kollégiumi életnek talán a fürdőhelyiségek közös használata. Itt kell a legtöbb szabályt betartani annak érdekében, hogy semmilyen fertőzést ne adj át, és ne kapj el, valamint, hogy a lehető leghigiénikusabb módon tisztálkodhass. Használj például külön fürdésre kijelölt papucsot, amikor zuhanyozni mész, és azt fürdés közben se vedd le. Nem lenne jó egy kellemetlen lábgombával visszatérni a szobádba, igaz? Ha szőrtelenítesz a közös zuhanyzóban, alaposan „takarítsd ki” magad után, ne hagyj mások számára visszataszító „nyomokat” a tálcán, a lefolyóban (ez hajmosás esetére is vonatkozik), és a csempén. Fontos dolog az is, hogy a megfelelő helyre tedd vagy akaszd a törülköződet, ne dobd le pusztán egy sarokban álló székre, ablakpárkányra, fűtőtestre, tedd olyan helyre, ahol tiszta maradhat. Használj saját szappant vagy tusfürdőt, és nem árt, ha beszerzel egy köntöst is, hogy a fürdés után zavartalanul mehess vissza a szobádba.

Higiénikus mosdóhasználat

Sok problémát okozhat a közös mosdóhasználat is kollégiumokban, pont ezért lenne fontos az olyan alapvető dolgok betartása, mint hogy rendeltetésszerűen használod a WC-t, a dolgod végeztével tisztán hagyod hátra a helyiséget (például használod a WC-kefét, az oda nem illő dolgokat a szemetesbe dobod).

Legyen saját papírod, gondosan moss kezet a közös mosdó használata után, ha pedig valami meghibásodott, jelezd minél előbb a recepción, vagy a karbantartóknál.

Konyhai teendők a kollégiumban

A konyhát legalább olyan körültekintően érdemes használnod, mint a fürdőt. Főzz és süss saját edényben, figyelj arra, hogy mit, hova teszel le (például a kanalat, amivel kóstolgatsz főzés közben, ne tedd „pőrén” a konyhaasztalra, pultra), ha pedig elkészültél az étellel, rögtön mosogass el. Amennyiben közös hűtőben tároljátok az élelmiszert, mondjuk emeleti szintenként, szerencsésebb helyzetben szobánként, tartsd jól zárható dobozban az ételeidet. Emellett alakítsatok ki egy hűtőtakarítási rendet, és figyeljetek arra is, hogy ne legyen romlott termék a frizsiderben.

Enyém, tied, miénk!

A kollégiumi szoba nem ugyanaz, mint az otthoni saját szobád, emiatt aztán bizonyos dolgokra jobban is kell figyelned. Osszátok le a takarítási feladatokat, vagy jelöljétek ki, hogy melyik héten melyikőtök porszívózik/mos fel, és törölget le, de a napi szellőztetésre is gondosan ügyeljetek. Ha van a szobátokban mosdókagyló, tartsátok tisztán azt is, és tároljátok megfelelően például a fogkeféiteket (kellő távolságban egymástól, esetleg külön tartóban), fésűiteket, egyéb tisztálkodási és kozmetikai szereiteket.

icon

kapcsolódó cikkek

kollégium

Uspace.hu logo
Emmi logo