Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

5 ok, hogy miért kerüld a hormonális fogamzásgátlókat

5 ok, hogy miért kerüld a hormonális fogamzásgátlókat

Két éve történt, hogy egy barátnőm sírva hívott fel kora reggel, és kérte, hogy imádkozzunk, mert a húgát most szállították el a mentők a kórházba. Agytrombózisa van. Egy 18 éves lánynak. Az imalánc beindult, SMS-ben kértük a barátainkat, hogy imádkozzanak érte. A lány felgyógyult és már csak rémálmaiban jut eszébe az egész. De mitől lesz ilyen fiatal lánynak trombózisa? Amikor beértek a kórházba, az orvos első kérdése a kezüket tördelő szülőkhöz az volt, hogy szed-e a lányuk hormonális fogamzásgátlót. Igen szed, felelték.

1. Az első érv a hormonális fogamzásgátló ellen tehát ez: növeli a trombózis veszélyét.

A teljesen egészséges fiatal nőkben is 4-6-szorosára növekszik a vénás trombózis előfordulási gyakorisága attól függően, hogy milyen a tabletta összetétele, amit szednek.

Akinek viszont ún. Leiden-mutációja van, ami egy genetikai eredetű véralvadási betegség, annak egyenesen 50-szer nagyobb esélye van egy mélyvénás trombózisra. És ha ez még mindig nem volna elég, az elhízás, a dohányzás és a rendszeres alkoholfogyasztás még tovább növeli a vérrögképződés esélyét, ami csak egy a számos súlyos egészségügyi kockázat közül.

2. Megváltoztatja, hogy kit tartunk vonzónak és kit nem.

A „büdös póló”- kísérletben a kutatók arra keresték a választ, hogy a lányoknak milyen típusú fiúk tetszenek, miért pont abba lesznek szerelmesek akibe és nem másba. A testünk különböző illatokat bocsát ki, és ezek jelentősen befolyásolják, – észrevétlenül persze – hogy ki tetszik, kit találunk vonzónak, és kit nem. (Igyekszünk is a testszagunkat mindenféle parfümökkel és tusfürdőkkel eltakarni vagy befolyásolni.) A már említett kutatásban a tudósok különböző férfiak hosszú időn keresztül viselt pólóját szagoltatták meg olyan nőkkel, akik szedtek fogamzásgátlót és olyanokkal is, akik nem. A kutatás azt a meglepő eredményt hozta, hogy a pirulát nem szedő nők a férfiasabb férfiakhoz, míg a pirulát szedők a nőiesebb vonásokat mutató férfiakhoz vonzódnak jobban. (A kísérletet fotókkal is megismételték, és ugyanez jött ki: a hormonális fogamzásgátlót szedő nők a nőiesebb férfiakat kedvelték, a nem szedők pedig a férfiasabbakat.)

A másik jelentős felismerés pedig az volt, hogy a fogamzásgátlóval nem élő nők az övéktől leginkább eltérő génállományú férfiakat tartották vonzónak, míg az azt használók a génrokonaikat részesítették előnyben.

Na és, mi ezzel a baj? - kérdezhetné most valaki. Hát csak annyi, hogy amikor a nő hosszú évek után valamiért abbahagyja a tabletta szedését, simán kiderülhet, hogy még a szagát sem bírja a párjának, nem hogy gyereke szülessen tőle… Az egészséges utód szempontjából pedig nagyon lényeges, hogy az egymástól legtávolabbi génállományú emberek kössenek házasságot.

3. Csökkenti a vágyat és fizikai kellemetlenségeket okoz.

Van, aki azért kezdi el a hormonális fogamzásgátlás szedését, hogy beállítsa a rendetlen ciklusát, más meg azért, hogy gondtalanul élhessen szexuális életet. Azonban a pirula egyik mellékhatása az, hogy lecsökkenti a szexuális vágyat. A nő nem kívánja annyira a testi együttlétet, és nemcsak nem kívánja, hanem sokszor kellemetlen, sőt fájdalmas is a számára, hiszen a hormonális fogamzásgátló egy másik nem vágyott mellékhatása a hüvely természetes nedvesedésének a lecsökkenése és hámrétegének az elvékonyodása, sérülékenyebbé válása. Összességében a pirulát szedő nők kevésbé kielégítő szexuális életről számolnak be, mint a természettel harmóniában élő társaik.

4. Átalakítja a használója gondolkodását és emlékezetét.

A tabletta nemcsak a nők szaglását és vonzódását változtatja meg, hanem a memóriáját és a gondolkodását is. Az agyunk elképesztően érzékenyen reagál a hormonokra. (Hogy valakinek férfias vagy nőies agya lesz, az a tesztoszteron nevű hormontól függ, ami a magzat nyolc hetes korában kezd el termelődni.) Ezért nem is olyan meglepő, hogy egy amerikai kutatásban úgy találták, másképp reagál ugyanarra az ingerre egy hormont szedő, illetve azt nem szedő nő agya. A külsőleg bevitt hormonok ugyanis szerkezeti és működési változást is eredményeztek az agyban, azaz az ilyesmiket szedő nők agya másképp néz ki és másképp is működik. (A pirulát szedő nők agyműködése férfiasabb mintázatot mutatott, mint a nem szedőké.)

5. Kívülről bevitt hormonok teljesen felboríthatják a tinédzser agy átalakulását.

A végére hagytuk a talán legsúlyosabb érvet a hormonális fogamzásgátlással szemben, amely kapcsolódik a 4. pontban leírtakhoz, azonban a tudásunk még korántsem teljes erről: a tudósok szerint is még több kutatásra van szükség ezen a területen. Arról van szó, hogy kamaszkorban az agy teljesen átalakul, szinte az egész „újra lesz huzalozva”. Ennek a huzalozásnak az eszközei pedig a belső termelődésű (endogén) hormonok.

Ha most ebbe a rendkívül érzékeny rendszerbe kívülről visznek be hormonokat, ha mégoly csekély mértékben is, az beláthatatlan következményekkel járhat.

(Az egyik kutató úgy fogalmazott, hogy „teljesen a feje tetejére állítja a rendszert”.) A tinédzserkorban kívülről bevitt hormon hatására gátlódhat a természetes agyi átalakulás, illetve le is állhat vagy olyan irányt vehet, ami messzemenő befolyással lesz a fiatal érzelmi és társas viszonyaira, iskolai előmenetelére, pályaválasztására, termékenységére és ezzel az egész életére.

Szerző:Krúdy Tamás
Szakmai háttér:Schaffler Orsolya
icon

kapcsolódó cikkek

kimitmikorhol

Uspace.hu logo
Emmi logo