Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Mennyire biztonságos a „biztonságos szex”?

Mennyire biztonságos a „biztonságos szex”?

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy fiú, aki odaállt a szülei elé, és a következőket mondta:

  • Édesapám, édesanyám, le akarok menni Balatonra.
  • Menjél, édes fiam – felelték a szülei.
  • De én biciklivel akarok lemenni.
  • Rendben van, menj azzal.
  • De én az M7-es autópályán akarok menni, mert úgy a legrövidebb.
  • Jól van, édes fiam, de vigyázz magadra, vegyél fel bukósisakot!

Te mit gondolnál azokról a szülőkről, akik ezt mondják a gyereküknek? Nem sok jót, azt hiszem. Márpedig az ilyen szülőktől nem sokban különbözik az, aki azt mondja egy fiatalnak: „Szexelni akarsz? Csak rajta! De vegyél fel óvszert, hogy biztonságban legyél!”

A „biztonságos szex” mítosza

Sajnos nagyon sok fiatal - és persze felnőtt is - azt hiszi, hiszen rengeteg helyről ezt hallja, hogy ha óvszert használ, akkor minden oké, a szex teljesen biztonságos. Ez azonban nem így van. Még egyes, magukat gyermekvédőnek mondó honlapok is azt írják a gumióvszerről, hogy „tényleg minden tekintetben biztonságos” és nem tájékoztatják ifjú olvasóikat arról, hogy óvszerhasználat mellett is el lehet kapni mindenféle nemi betegséget, és teherbe is lehet esni; a lelki és pszichés következményekről nem is beszélve.

A magukat „biztonságos szexet” pártoló szervezetek is tisztában vannak azzal, hogy azoknak, akik óvszerrel védekeznek, egy év alatt 15% esélyük van egy nem kívánt terhességre.

Ez nagyon messze van attól a 99%-os biztonságtól, amit általában hangoztatni szoktak. Ha pedig nem egy, hanem 10 év távlatában nézzük a gumióvszerrel védekezőknél egy nem tervezett terhesség bekövetkeztét, annak az esélye 86%, tehát közel garantált.

Hogy a gumióvszer mennyire véd meg a nemi betegségek ellen, azt nagyon nehéz meghatározni, annyi fajta különböző nemi betegség van, és nem mindegyik közösülés vagy csak közösülés útján terjed.

Van olyan nemi úton terjedő betegség, ami ellen nem, vagy csak alig véd az óvszer, ilyen például a herpesz, aminek a hólyagocskái nem csak a nemi szerveken, hanem akörül is jelentkezhetnek, ahol már nincs óvszer.

A kutatók 85%-ban állapították meg tökéletes használat mellett a gumióvszer hatékonyságát a HIV-fertőzés (AIDS) ellen, és 45-75%-ban a férfiaknál a gonorrhoea átvitelének megakadályozásában. Ugyanakkor más, a HIV vírusnál agresszívabban fertőző nemi betegségek esetében nem tudták megállapítani a hatékonyság mértékét, például az egyik legelterjedtebb nemi úton terjedő betegség, a HPV vírussal kapcsolatban sem.

Rizikókompenzáció: kockázatosabb kapcsolatok

A tudományos adatok tehát egyáltalán nem támasztják alá azt az (ál)optimizmust, amivel az óvszergyártók és a „biztonságos szex” propagálói próbálnak megnyutatni titeket. Sőt, egy kutató meg is fogalmazta a kérdést, hogy mennyire etikus a tudósok és a gyógyszergyártók részéről ilyen nagy jelentőségű információkat visszatartani a nagyközönség elől. Ennek hiányában ugyanis nem tudjátok a valós kockázatokat felmérni és annak megfelelő döntést hozni.

Ez azért is etikátlan, mert biztonságban érzed magad (hiszen azt mondják neked, hogy biztonságban vagy), az nagyobb kockázatú szexuális kapcsolatot is be mersz vállalni – ezt a jelenséget úgy nevezik, hogy „rizikókompenzáció”.

Tökéletesek vs átlagosak

A „biztonságos szex” szószólói azzal érvelnek, hogy a gumióvszernél azért ilyen magas a nemi fertőzések és a nem kívánt terhességek aránya, mert a használói nem „tökéletesen”, hanem csak „átlagosan” alkalmazzák. Ezt a kutatások részben alátámasztják (természetesen a termékhibát sem lehet kizárni), ám ez csekély vigasz azok számára, akik így kaptak el mondjuk valami csúnya nemi betegséget. A termékismertetők szerint az óvszerhasználat során rengeteg mindenre kell(ene) ügyelni (pl. tárolási hőmérséklet, nedvességtartalom, csomagnyitás módja, stb.) ahhoz, hogy az tökéletes legyen és ne átlagos.

Vajon mennyire elvárható a korosztályodtól, hogy az adott pillanat hevében 15-20 szabályt fejben tartson? Hiszen sokszor arra se emlékszel, hova tetted a tornacuccod.

A “biztonságos szexet” hirdetők az mondják, hogy egy terhesség vagy nemi betegség elkerülése érdekében jobb, ha gumióvszerrel szexel valaki, mintha anélkül. Ám azt soha nem teszik hozzá, hogy amikor ezt mondják, abból indulnak ki, hogy a szex elkerülhetetlen, sőt, szinte szükségszerű már tinédzser korban is. Ez pedig nem igaz. Ha tényleg teljesen biztonságban akarod magad tudni, válaszd a tisztaság útját, ami nem csak védelmet nyújt a félelmeiddel szemben, hanem egymás mélyebb és teljesebb megismerését teszi lehetővé, és, mondjon bárki is bármit, egyáltalán nem lehetetlen és nem is ciki.

icon

kapcsolódó cikkek

kimitmikorhol

Uspace.hu logo
Emmi logo