Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Pillangók a gyomorban

Pillangók a gyomorban

Te is érezted már? Ne szégyelld, hisz tizenévesen természetes dolog, ha fellángol benned a szenvedély. Ám tudod egyáltalán mit is jelent a szexuális vágy, mikortól számítasz szexuálisan érettnek, és hogy mit kezdj a feltörő vágyaiddal kamaszként?

Cikkünkben tabuk nélkül járjuk körbe a szexuális vágy témáját, hogy erőt meríthess, amikor úgy érzed, senki nem érzi át a benned dúló problémát, amikor a feje tetejére áll a világ, és a rohamosan változó tested a bolondját járatja veled!

Mi fán terem?

Tizenévesen, serdülőként előbb-utóbb eljön az idő, amikor a hormonjaid, tőled függetlenül vad táncot járnak. A kereskedelmi tévék műsoraiból is ismert szexuálpszichológus, Dr. Hevesi Krisztina szerint a szexuális vágy több tényező függvénye, azonban a főszerepet a hormonok játszák benne. A szexuális vágyat beindíthatja egy erotikus inger, egy szexuálisan izgató személy, jelenet vagy akár gondolat is, illetve maga a szerelem érzése. Utóbbi esetben azonban, a másik boldogsága még a sajátodénál is fontosabbá válik.

Csipkerózsika, avagy a szex több fajta érettséget igényel

Az érzelmeink természetesen minden életkorban „bemozgatnak”: a legtöbben már ovis korunkban is „szerelmesek vagyunk”. A szakértő szerint a biológiai érettség lányoknál az első menstruáció, fiúk esetében pedig az úgynevezett „fiús álmok” megjelenése, ami nem jelenti egyben az érzelmi és párkapcsolati érettséget is a szerelmi élet terén:

Ezt nagyon szépen fejezi ki a Csipkerózsika című mese, ahol a királylány megszúrja az ujját a rokkával, és vér csordul ki belőle. Ezt követően mély álomba zuhan, szúrós rózsaágak borulnak rá, hogy elfedjék a testét, s majd csak a megfelelő királyfi előtt nyílnak szét hajbókolva a tövisek. Nehéz ilyet mondani egy tininek, de nagyon észnél kell lenni, mert bizony az elhamarkodott első alkalom negatív élményhez vezethet és a jövő párkapcsolati boldogságát rabolhatja el. Súlyos és hosszú távú szexuális funkció zavarokat okozhat a túl korai kezdés.

Fontosak a határok

A pszichológus úgy véli, ebben a korban nagyon sok minden meghatározhatja azt, hogy mennyire fogod vissza vágyaid, legyen az saját döntés, a tanulásra/sportra való koncentrálás vagy éppen a hited. Bármi áll is a hátterében két dolog fontos:

  1. Ha nem szeretnél valamit megtenni, akkor ne a „tiltott gyümölcsre” irányítsd a figyelmedet, mivel akkor nehezebb a megtartóztatás. Fókuszálj inkább más élményekre, feladatokra.

  2. Kiváltképp a fiúknál jelent veszélyt az online felnőtt filmek, azaz a pornó: hamar függővé válhatsz tőle, tönkre téve az egészséges vágyakat, fantáziát, érzéseket és idővel a szexuális működést is. Amit ott látsz, az nem a valóság, olyan, mint egy rossz, ZS -kategóriás sci-fi vagy akciófilm, felejtsd el!

A vágy és az érzelem

Az érzelmek nélküli szex bizonyos értelemben a másik – vagy egymás – testének a használatát is jelenti a gyönyör érdekében. Egy kaland lehet érdekes és izgalmas, de tönkre is teheti ezt például a védekezés nélküli szex a következményeivel - vallja a szexuálpszichológus. Ilyenek a nem kívánt terhesség, vagy akár egy súlyos szövődményekkel járó szexuális úton terjedő betegség. Ezért fontos alkalmasint az óvszer használata, illetve a HPV elleni védőoltás igénybevétele – bármilyen életkorban következik is be az első együttlét, a biztonság mindig fontos! A „Becsszó, nincs bajom!” vagy az “Ígérem, vigyázok!” itt nem érvényes, nem elég!

dr. Hevesi Krisztina fotó: Blatniczky János Timóteus
dr. Hevesi Krisztina fotó: Blatniczky János Timóteus

Tegyem, vagy ne tegyem?

Hogy utat engedsz-e a vágyaidnak vagy nem, az a te döntésed! Ami biztos, hogy éhesen jobban esik az étel, míg ha telítődsz a rögtön megkapott kalandokkal, azaz „nassolsz mindenhol”, akkor kevésbé tudod megélni azt a fajta szép, érzelmi beteljesülést - hívja fel a figyelmet dr. Hevesi Krisztina.

Portik-Bakai Melinda, szexuálpszichológus tapasztalata szerint sok fiatal küzd azzal, hogy körülötte már szinte mindenki átesett az elsőn. Túl vannak az első csókon, pettigen, szexuális együttléten, és cikinek érezheted, hogy le vagy maradva. De hidd el, az az igazi, ha olyannal és akkor történik meg, amikor igazán szeretnétek, te is és a szerelmed is! Amikor minden külső nyomástól mentesen, csak a ti saját szabad és felelős döntésetek alapján teszitek meg.

Az első csókról szoktam mondani, hogy az legyen olyan, amiről majd az unokáidnak is szívesen mesélsz, még akkor is, ha végül nem ő lett a férjed / feleséged. Olyan szomorú azt hallani, hogy “egy buliban történt meg, mert már nem akartam tovább várni”, vagy: “nem voltam szerelmes, de legalább lett tapasztalatom”. Csináld úgy, hogy ne csak úgy megtörténjen! Legyen a tiétek, és legyen igazi.

A szexualitás az élet egy gyönyörű ajándéka, amit a számodra legfontosabb személlyel oszthatsz meg. Vigyázz rá, hiszen értékes! Mi azt valljuk, hogy nem szégyen – sőt, gyakran előny – ha ezt a kincset a házasságban élitek meg. Addig pedig ismerd meg minél alaposabban a másikat, hiszen ezzel a majdani szexuális életed is gazdagodik.

Szerző:Kerényi Kata
Szakmai háttér:Portik-Bakai Melinda, szexuálpszichológus
Szakmai háttér:Dr. Hevesi Krisztina, szexuálszakpszichológus, egyetemi oktató
icon

kapcsolódó cikkek

kimitmikorhol

Uspace.hu logo
Emmi logo