Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Mi fán terem a közös értékrend a párkapcsolatban?

Mi fán terem a közös értékrend a párkapcsolatban?

Ha valakivel azonos, vagy legalábbis hasonló a gondolkodásunk, a magatartásunk, és a viszonyulásunk az élet dolgaihoz, akkor a vele való kapcsolatunk is gördülékenyebb lehet.

Első lépésként érdemes megnézni az értékrend fogalmát, hogy aztán könnyebb legyen megérteni, mit is jelent ez a párkapcsolatban. Az értékrend valójában különféle értékek egyvelege, amelyek megmutatkoznak a személyiségünkben, a viselkedésünkben, a döntéseinkben, egyszóval minden olyan mozzanatunkban, amelyek meghatározóak az életvezetésünk szempontjából. Az, hogy miről, mit gondolunk, mi számunkra a pozitív és negatív, mik az irányadó fontosságok, vonzó és kerülendő dolgok az életünkben, miszerint hozunk meg döntéseket, mit tatunk erkölcsösnek és mit nem, mind az értékrendünktől függ.

Hasonló értékek, jó kapcsolatok?

Mivel az értékrend nagymértékben meghatározza az emberi kapcsolatokat, a párunk megválasztásánál, és a vele való kapcsolódásunkban is alapvető kérdés. Talán már van tapasztalatod abban, hogy milyen megismerkedni valakivel, milyen az, amikor az első találkák alkalmával „felméritek” egymást, kikérdezitek a másikat a családjáról, a hétköznapjairól, a hobbijairól, a világnézetéről. Nos, ilyenkor egymás értékrendjével is ismerkedtek, ami pedig fontos alapja lehet a jövőtöknek. Ha tudsz azonosulni a választottad gondolataival, sokkal kevesebb összezördüléssel alakíthatjátok ki a közös életet, és határozhatjátok meg a legfontosabb „irányelveket”. Mert bár lehetnek hasonlóak az otthonról hozott értékeitek, a párkapcsolatban a sajátjaitokat is érdemes megfogalmazni.

Mi történik, ha nagyon mások vagyunk?

Nem gond, ha egy párkapcsolatban különböző típusú emberek kerülnek össze, ha az alapok hasonlóak, és úgy gondoljátok, hogy van mire építkezni, akkor nagyon szépen kialakíthatjátok a közös elveket. Ha viszont már a kapcsolat elején úgy ítélitek meg, hogy a legkardinálisabb dolgokban (például családi értékek, gyermekvállalás, pénzügyi dolgok, munkához való hozzáállás, életcélok stb.) nagyon különböző, akár összeegyeztethetetlen véleményen vagytok, akkor lehet, hogy jobb, ha nem együtt folytatjátok.

A közös értékrend kialakítása

Az ismerkedés és a kapcsolat első fázisa nemcsak a rózsaszín ködről szól, hanem arról is, hogy közelebb kerültök egymáshoz, és ha komolyan gondoljátok a kapcsolatotokat, talán el is kezditek tervezgetni a jövőt. Ennek kapcsán sok sarkalatos kérdés jöhet szóba, ahogy már korábban említettük is, ezeket érdemes átbeszélni, és ha szükséges, olyan „szabályokat” lefektetni, amik aztán meghatározóak lesznek az életetekben.

Előfordulhat az is, hogy az otthonról hozott mintáitokat és értékeiteket szeretnétek némiképp átalakítani, erre tökéletes alkalom lehet a párkapcsolati értékrend létrehozása, amelyet így igazán a magatokénak érezhettek.

Akármilyen úton is mentek keresztül a saját kapcsolati rendszeretek kialakításában, mindig tartsátok szem előtt önmagatokat, és azt, mi az, ami tényleg fontos nektek. Ha egy párkapcsolat túl sok áldozatot, netán irreális személyiségbeli változásokat kíván, nem biztos, hogy az egy tartható és jó út.

icon

kapcsolódó cikkek

szex és lélek

Uspace.hu logo
Emmi logo