Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Szex és lélek?

A szexualitás egyéni lélektani dimenziója

Szex és lélek?

Egész emberségedet, testi-lelki-szociális egészségedet is erősen meghatározza a szexualitás. Ezért érdemes foglalkoznod a szexualitás lélektani és társadalmi tulajdonságaival is. A nemi identitásod, a testedhez való viszonyod és a szexualitással kapcsolatos beállítódásaid egyaránt lélektani fejlődés eredményeképp alakulnak ki (vagyis jellemzően nem veleszületett tényezőkről van szó).

Mindebben nagy szerepe van például annak, hogy a szüleid hogyan viszonyultak a nemedhez (pl. fiúnak vagy lánynak vártak-e, és örültek-e annak, hogy fiúk/lányok vagyunk); milyen fiús/lányos viselkedést vártak el tőled, erősítettek meg vagy tiltottak; milyen testi kapcsolatban voltál velük kisgyermekkorodban (ölelések, simogatások, fürdetés stb.); hogyan és kitől szerezted az ismereteidet a szexualitásról.

Mindezek az érzések és beállítódások felnőttkorodban is változhatnak: pl. a szexuális életedben megtapasztalt pozitív vagy negatív élmények visszahatnak a szexualitáshoz való viszonyod egészére.

A szexualitás a személyiséged érzékeny részeit érinti: önmagad elfogadását, a másokkal kapcsolatos bizalmat, a közelségre való vágyadat vagy az attól való félelmedet.

Nem csoda hát, hogy könnyen sebződsz ezen a téren, mint ahogy az sem, hogy sokat kaphatsz is az egészségesen, harmóniában megélt szexualitástól: jelentősen hozzájárulhat az élettel való elégedettségedhez, az érzelmi kiegyensúlyozottságodhoz, lelki egészségedhez.

Sok lelki, érzelmi sebzettséget, amelyet a nemeddel, a testeddel vagy a szexualitásoddal kapcsolatban hordozol magadban, megfelelő (pl. pszichoterápiás) szaksegítséggel enyhíteni vagy gyógyítani lehet. Sosem késő segítséget kérni ehhez! Sokszor 40-50 éves felnőtt emberek is jelentős változást élhetnek át, ami a későbbi életminőségük szempontjából meghatározó lehet.

icon

kapcsolódó cikkek

szex és lélek

Uspace.hu logo
Emmi logo