Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Rosszakat álmodok, mit tegyek?

Rosszakat álmodok, mit tegyek?

Álmaink hangulata, érzetvilága szorosan kapcsolódik aktuális lelkiállapotunkhoz. Az agyunk minden éjjel igyekszik feldolgozni az aznapi eseményeket, és a velünk történteket, legyenek azok jó, kevésbé jó, vagy kifejezetten rossz dolgok.

Visszatérő álmai, és rémálmai mindenkinek lehetnek, néha elég egy akciófilm, egy ijesztő jelenet, vagy néhány napközbeni felkavaró esemény, érzelem, gondolat ahhoz, hogy rosszul aludj és rosszakat álmodj. A zaklatottsági, félelmi és szorongási szinted ráadásul nemcsak az álmaidban, de az alvásod minőségében is megmutatkozhatnak.

Ha visszatérő rémálmaid vannak, azok talán megoldatlan problémákat, vagy állandóan jelen lévő negatív gondolatokat jelentenek. Gondold végig, hogy mi történik veled mostanában (illetve abban az időszakban, amikor ezek a nyomasztó álmok jelentkeznek). Talán valami változás állt be az életedben (költözés, iskolaváltás, új tantárgyak, amik nehézséget okoznak), egy feszültebb időszakot élsz át, netán elvesztettél valakit, aki fontos volt neked? Ezek mind-mind magyarázatai lehetnek a kellemetlen álmoknak, és a rossz éjszakáknak.

Aludj jól, álmodj szépeket!

1. A nyugodt és pihentető alvás érdekében lefekvés előtt is megtehetsz egy csomó mindent. Például teremts nyugalmas közeget magadnak, kapcsolj hangulatvilágítást, némítsd le az okoseszközeidet, és ha lehet, ne este fogj bele a videojátékozásba, inkább olvass, beszélgess a családoddal. Vacsorázz időben (ne közvetlenül a lefekvés előtt), tereld a gondolataidat a nap befejezése, és a pihenés irányába, vagyis próbálj meg nyugalmi állapotba kerülni.

2. A környezet is számít! Kényelmes az ágyad? És a párnád? Szereted a szobád? Csendes helyen alszol? Netán beszűrődnek az utcai zajok, vagy éppen a szomszéd tévéje? Az, hogy milyen közegben vagy, mennyire nyugodt vagy éppen zűrös a környezeted, nagyban befolyásolja az alvásod minőségét. Vizsgáld meg ezeket, és ha szükséges, aludj el kellemes, relaxáló zene mellett. Ez segíthet kizárni a külső elemeket, az alvás pihentetőbb, az álmaid pedig békésebbek lehetnek.

3. Egy nyugalmas esti fürdő, egy finom tea (semmiképpen se fekete vagy zöld), és némi illóolaj (például levendula) is segíthet az alvásra való hangolódásban. Utóbbiból csöpögtess egy picit fürdés után a mellkasodra, és az orrod alá, így minden levegővétellel közelebb kerülhetsz az ellazult állapothoz, és az igazi pihenéshez.

Ha rosszat álmodtál

Amennyire csak lehet, próbáld meg felidézni az álmodat: a helyszínt, a szereplőket, magát az eseményt, a tetteidet és az érzéseket, amiket benne éreztél. Könnyen lehet, hogy az álmodat vissza tudod majd vezetni egy napközben történt kellemetlen helyzethez, de az is lehet, hogy egy kevésbé derűs gondolat idézte elő, netán két különböző eseményt kavart össze az elméd, amiből aztán megszületett a kellemetlen álom. Igyekezz átgondolni ezeket, és az álmaidat, ha pedig sikerült tudatosítani, talán el is engedheted őket.

Tipp

Ha nem tudod miért, de rendszeresen rosszakat álmodsz, emiatt rosszul alszol, és nem tudod igazán kipihenni magad, sőt napközben is feszült, lehangolt vagy, emiatt esetleg romlik a teljesítményed, akkor mindenképpen keress fel egy pszichológus szakembert, aki segíthet túljutni az eredeti problémán, vagyis a kiváltó okon.

icon

kapcsolódó cikkek

alvás

Uspace.hu logo
Emmi logo