Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Kispapok, nagy döntések

Kispapok, nagy döntések

Papság és döntés. Két olyan fogalom, ami a XXI. századi fiatalok számára vagy nagyon idegenül vagy nagyon távolian hat. Életdöntéseket hozni, elköteleződni valami mellett nem túl divatos a mai társadalomban. A fiatalok nagy része nem lát példát a kitartásra, a megoldáskeresésre, hiszen sokkal egyszerűbb munkahelyet vagy szakmát váltani, ha nem szimpatikus a főnök vagy a munkatársak. Sokkal könnyebb eldobni egy nehezen működő házasságot, mint dolgozni annak javításán és valahogy a papság sem tűnik annyira életre szóló elköteleződésnek látva népszerű, sokak által követett papok kilépését.

A papi életforma megítélése talán még a döntésekénél is rosszabb helyzetben van, hiszen ki akarna feleség nélkül, egyedül megöregedni, folyamatosan csak mások panaszait és nehézségeit hallgatni úgy, hogy sajátjait nem tudja elmondani senkinek. Itt természetesen kicsit sarkítottam, de véleményem szerint egy átlagos fiatalban ezek a gondolatok futnak végig, ha a papi hivatásra gondol.

A döntésről

Papp Miklós, görögkatolikus morálteológus egyik előadásában hosszan beszél a döntésekről és azok fontosságáról. Azt mondja, hogy minden döntésünk alapjánál ott van az úgynevezett alapdöntés (optio fundamentalis), amely meghatározza összes többi döntésünket. Ez az alapdöntés olyan, mint egy szemüveg: ezen keresztül nézzük a világot. Például keresztényként számunkra az alapdöntésünk, hogy mi Krisztus követői vagyunk és az ő tanításán és parancsain keresztül vizsgáljuk életünket. Minden döntésünket ennek függvényében hozzuk meg. Így választunk magunknak iskolát (középiskolát, egyetemet), közösséget, lakóhelyet. De ezalapján az alapdöntés alapján választunk magunknak házastársat és élethivatást is.

Éppen ezért, ha egy nagy döntés előtt állsz mindig először fontold meg magadban, hogy mi a te alapdöntésed? Mi az ami a leginkább meghatározza a te életedet. Így, ezen a szemüvegen keresztül tekints a döntésedre!

Miklós atya egy másik előadásában kiemel még egy fontos dolgot a döntésekről és az elköteleződésről. Ez pedig az, hogy ha valamilyen döntést Istennel hozunk meg és kérjük rá az ő mennyei áldását, akkor az a vállalásunk biztosan áldásban fog részesülni. Ha igazán szeretnénk és nyitott szívvel vagyunk, akkor Isten velünk együtt fog harcolni azért, hogy ki tudjunk tartani adott döntésünk mellett.

Papi hivatás

Nőként nem gondolkodtam el komolyabban a papi hivatáson, ezért megkérdeztem férjemet, hogy benne megfordult-e valaha, hogy pap legyen. Azt válaszolta erre, hogy természetesen elgondolkodott rajta, de amikor beleképzelte magát a papi szerepbe valahogy nem tudta elképzelni, hogy milyen lenne idős papként. Ezzel szemben azt sokkal élénkebben el tudta képzelni, hogy megházasodik, gyermekei lesznek, majd később unokái.

Néhány éve a kezembe került Patch Ferenc jezsuita atya könyve a Katolikus spiritualitás, amiben van egy kép, ami éppen ezt a szituációt ábrázolja. Középen áll egy fiatalember, aki a hivatásán gondolkozik. Két kisebb kép jelenik meg előtte, amikben az a közös, hogy a főszereplő fejének a helye üresen van hagyva. Az egyik kép főszereplője egy lány mellett áll és fogja a kezét, jelezve ezzel, hogy ő hozzá tartozik, míg a másikon a főszereplő reverendában áll egy csoport közepén és valamit felolvas egy lapról, mintha prédikálna.

Hiszen a papság egy szerep is, amihez kapcsolódóan tartoznak bizonyos konvenciók, elvárások, amikkel a papoknak hol meg kell küzdeniük, hol együtt kell élniük. Ahogy azt a bevezetőben is írtam sokszor az az elvárása a híveknek a papokkal szemben, hogy mindig álljanak készen meghallgatni őket és tudjanak valami frappáns választ adni nehézségeikre. Szintén elvárás, hogy a pap ugyanazzal a lelkesedéssel mondja el vasárnaponként mind a három miséjét. Hogy ne legyen túl hosszú és túl unalmas a prédikáció és még sorolhatnám. Elvárások, amik megvannak, de nem biztos, hogy érdemes hozzájuk alkalmazkodni.

Összességében a papságra készülőknek számos komoly döntést kell meghozni mielőtt eljut addig, hogy felvételét kérje a szemináriumba. Ezek a döntések nem könnyűek és megmaradni a hivatás útján sem egyszerű, de Isten segítségének és áldásának a kérése, valamint a rendszeres imádság helyesen vezetik a papokat szolgálatuk megélésében.

Ha szívesen meghallgatnál egy kispapot, kattints a Uspace Youtube-csatornájára, és az 1. évadban keresd ki a 9. részt. Garantáltan érdekes lesz!

icon

kapcsolódó cikkek

Isten

Uspace.hu logo
Emmi logo