Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

4+1 dolog, amivel (fel)frissítheted a leheleted

4+1 dolog, amivel (fel)frissítheted a leheleted

A kellemetlen szájszag erősen befolyásolhatja a szociális kapcsolatokat, hiszen nagyon kínos tud lenni, amikor a beszélgetőpartnerünk, padtársunk, kedvesünk áporodott, vagy az elfogyasztott ebéd után orrfacsaró leheletet áraszt magából. Íme, néhány megoldás, amivel bárkinek jó lehet a lehelete.

1. Fogmosás

Lehet, hogy túlságosan nyilvánvaló, de sok szempontból a legjobb megoldás az étkezések után, és a nemkívánatos szagok észlelésekor egy egyszerű fogmosás. Ezzel biztosan megszabadulhatsz az ételmaradékoktól, felfrissítheted a szád, és gondoskodhatsz arról, hogy te magad, és mások is jól érezzék magukat a társaságodban.

2. Szájvíz és fogselyem

A legnépszerűbb fogtisztítási módszerek közé tartoznak ezek az eszközök, amiket nagyon is érdemes használni, és/vagy beiktatni a mindennapos fogápolási rutinba. Ha nincs időd, szájvizes öblögetéssel is frissíthetsz, ám, ha igazán alapos szeretnél lenni, szabadulj meg fogselyemmel (vagy fogköztisztító kefével) a fogközökben ragadt ételmaradéktól. Nem is hinnéd, milyen nagy százalékban felelősek ezek a szájszagért! Ezt a két műveletet egyébként érdemes elvégezni az esti fogmosások idején.

3. Rágógumi

Talán a legklasszikusabb megoldás bevenni egy rágót étkezés után, vagy olyan helyzetben, amikor azt érzed, rosszízű a szád. A lehetőségek tárháza szinte végtelen, hiszen márkák és termékek tucatjai állnak rendelkezésre, így könnyedén kiválaszthatod a neked leginkább tetszőt. A rágóknál érdemes a mentolos verziókat választani (az ízesített, gyümölcsös típusok inkább édes ízűek, és 10-20 perc rágás után savanykás ízérzetet hagynak a szájban).

4. Mentolos cukorka

Ha nem szeretsz rágózni, és nincs lehetőséged a fogmosásra, fogtisztításra, akkor ezzel a lehetőséggel is élhetsz. Fontos viszont, hogy olyan cukorkát válassz, ami cukormentes. Mindemellett nem árt, ha tudnod, hogy ezek a csemegék valójában erős illatukkal nyomják el a szagokat, addig, amíg szopogatod őket, és azután kis ideig. Több órán át tehát nem oldják meg a problémát.

+ 1 Fogorvosi kontroll

Akármennyire is furcsa ebben a felsorolásban ilyet látni, hidd el, itt a helye! Számos fogászati probléma okozhat ugyanis hosszabb ideje fennálló kellemetlen szájszagot, ami a kiváltó okok megszüntetésével orvosolható. A fogászati ellenőrzést egyébként is nagyon fontos legalább félévente beiktatni, ilyenkor fény derülhet olyan rejtett problémákra, mint a fogszuvasodás, az ínygyulladás, a helytelen fogtisztítás miatti lepedékesség, a fogkő vagy egyéb szájüregi problémák. Ezek mind okozhatnak szagos leheletet, akárcsak a különféle gyomorbetegségek, amiket szintén tanácsos kideríteni.

icon

kapcsolódó cikkek

higiénia

Uspace.hu logo
Emmi logo