Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Végre kialszom magam!

Ezért pihenj jól és eleget

Végre kialszom magam!

Itt a nyár, hosszabbak a nappalok, korán felbukkannak az első napsugarak és sokáig van világos. Mindez megnehezíti a pihenést, de jó, ha nem feledkezel el a megfelelő mennyiségű és minőségű alvásról.

A szervezetünk (sajnos) nem elemmel működik, hiába szeretnénk minden nap a maximumon is túlteljesíteni, sokat tevékenykedni, jönni-menni, mozogni, programokon részt venni, és emberekkel időt tölteni, ha nem szeretnénk összeomlani, gondolnunk kell a pihenésre is.

Miért alszunk?

Az alvás elengedhetetlen testi, lelki és szellemi működésünkhöz. A szervezetünk és a sejtjeink a pihenés ideje alatt regenerálódnak, ezalatt töltekezünk fel (vagy inkább vissza), ráadásul számos biológiai és kémiai folyamat is ilyenkor tud végbemenni a testben. Az alvásnak köszönhetően tudsz tehát nap, mint nap teljesíteni, talpon maradni.

Mennyi az annyi?

Mindenkinek egyedi igényei vannak, ha a pihenésről van szó. Míg valakinek elég lehet napi 7 óra alvás, lehet, hogy másnak 9-re is szüksége van ahhoz, hogy másnap élénk legyen. Nem mindegy persze az sem, hogy ki milyen életszakaszban jár. A gyerekeknek köztudottan több alvásra van szükségük, mint a felnőtteknek, de hogy mégis mennyi számodra az ideális alvási idő az életkorod alapján, azt az amerikai National Sleep Foundation tanulmányának eredményei segítségével mondjuk el:

6 és 13 év között: 9-11 óra alvás

14 és 17 év között: 8-10 óra alvás

18 és 25 között: 7-9 óra alvás

Baj, ha keveset pihenek?

Egyértelműen igen! A nemalvás, főleg, ha állandósul, rengeteg negatív következménnyel járhat az egészséged, a mentális és szellemi működésed szempontjából.

Talán ismered az érzést, amikor valami miatt kevesebbet alszol, mint szoktál: ilyenkor nehezebben megy a gondolkozás, többet hibázol, feszült, dekoncentrált lehetsz, gyengülhet a problémamegoldó-képességed, sőt, a kommunikációs készséged is cserbenhagyhat.

A kevés alvás ráadásul a külsőre is negatívan hat! A bőröd nem igazán friss ilyenkor, karikásabbak a szemeid, sápadtabb az arcod, összességében nyúzottabb az ábrázatod.

A túlalvás veszélyei

Ahogy a kevés alvásnak, úgy a túl soknak is megvan a maga hátránya. Biztosan jártál már úgy, hogy sok ideig durmoltál, majd fáradtabban ébredtél, mint, ahogyan lefeküdtél. Ha nagyon sokat alszol, az érdekes módon a nappali aktivitást, és a teljesítményt is csökkenti, fáradékonyabb, tompább lehetsz egész nap. Ráadásul, ha naponta 10, vagy akár ennél is több órát alszol, az azt jelenti, hogy ez idő alatt nem juttatsz be a szervezetedbe sem folyadékot, sem egyéb tápanyagot, az energiaforrások hosszútávú megvonása pedig további egészségügyi gondokat is előidézhet.

Egy kis szieszta azért nem árthat

Egy kellemes délutáni szunyókálás néha felér egy pár órás éjszakai mélyalvással, ráadásul jó dolog ebéd után ledőlni egy fél órára, vagy a nyári hónapokban napközben elszunyókálni valamilyen árnyékos helyen. A délutáni alvás amúgy is sok előnnyel jár: csökkenti a stresszt, segít a nap közepén feltölteni az energiaraktárakat, pozitívan hat a mentális képességekre, növeli a teljesítményt, és általa relaxált állapotba kerülhetsz. Az ideális szieszta a szakemberek szerint 5 és 30 perc közé esik, ez az az időtartam, ami után nem kótyagosan, hanem még frissen ébredsz, és gördülékenyen folytathatod a napot.

icon

kapcsolódó cikkek

alvás

Uspace.hu logo
Emmi logo