Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Félek a sötétben, hogyan küzdjek ellene?

Félek a sötétben, hogyan küzdjek ellene?

Ha hiszed, ha nem, nemcsak a fiatalok, de rengeteg felnőtt is fél a sötétben. Ez egy teljesen természetes dolog, amitől nem kell magad kínosan érezned, sőt, talán már az is segíthet, ha megértesz, majd megteszel pár apró dolgot önmagad megnyugtatása, és a félelemmentes éjszakák érdekében.

A legtöbb ember gyermekkorában találkozik azzal a fajta félelemmel, amit a sötét idéz elő. Ha nincs fény, minden ijesztő: egy függöny, árnyékok a falon, a szoba berendezései, amik megvilágítás híján teljesen másképp festenek, mint napközben. Felkapjuk a fejünket a különféle neszekre is, amiknek nappal nem tulajdonítunk nagy szerepet, éjjel azonban sokkal félelmetesebbek, főleg, hogy nem tudjuk, nem láthatjuk, honnét jöttek. Ha jobban belegondoltok, az előző példák remekül szemléltetik a sötétben való félés egyik legalapvetőbb okát: az információhiányt.

Miért, mitől félek?

Félni a sötétben bizonyos szinten védekező magatartás, ami már őseinkben is megvolt, ráadásul nekik igazán jól is jött, hiszen évezredekkel ezelőtt komoly veszélyek leselkedtek rájuk az éjszakai környezetben. A félelem leginkább abból ered, hogy sötétben nem látod tisztán a környezeted, hiába ismered a szobád és otthonod minden egyes részét, amikor sötét van, minden homályossá, elmosottá, egy kicsit idegenné válik - emiatt alakul ki a leggyakrabban az ijedelem. Nézzük, milyen apró trükköket vethetsz be, hogy javuljon a helyzet.

Elalvás előtti parátlanítás

1. Nézz körül alaposan világosban, gondolj arra, hogy ugyanezek a tárgyak, bútorok, holmik vannak a szobádban éjszaka is. Este, amikor leoltod a lámpát, és újra körülnézel a térben, próbáld meg felidézni, és meglátni a sötét vonalak mögött a nappal látott bútorokat. Barátkozz meg az éjszakai arcukkal is, meglátod, sokat segít ez a módszer!

2. A másik praktika, amit bevethetsz, a zseblámpázás. Ha rettegsz éjszaka kimenni a mosdóba, vagy a konyhába egy pohár vízért (ezt érdemes lefekvés előtt bekészíteni az éjjeliszekrényedre), tartsd egy zseblámpát, vagy fejlámpát az ágyad mellett, és osonj ki ezzel. Így még addig sem kell a sötétségbe burkolóznod, amíg elérsz a villanykapcsolóig.

3. Egy olyan helyen, amit biztonságosnak, és teljesen a magadnak érzel, talán kevésbé félsz. Éppen ezért alakíts ki úgy a szobád, vagy legalábbis tedd úgy rendbe esténként, hogy az minden szempontból átlátható, kellemes és megnyugtató legyen számodra.

4. Jó ötlet lehet egy állandó lefekvés előtti rutint kialakítanod, ami ráhangol kicsit az alvásra, lefoglal, leköti a gondolataidat, így nem marad időd agyalni, és persze félni. Teremtsd magadnak nyugodt estéket, olvass, rajzolj, hallgass zenét, foglalkozz kicsit azzal, amit szeretsz, ami ellazít, mindezt pedig tedd a szobádban akár hangulatvilágítással a háttérben.

5. Használj éjjeli fényt (számtalan típus és forma közül választhatsz), így ha nehezen alszol el, mert szorongsz, vagy éjjel felébredve ijedtség lesz úrrá rajtad, nem leszel totális sötétségben. Ez sokat segíthet a félelmek elriasztásában is.

icon

kapcsolódó cikkek

alvás

Uspace.hu logo
Emmi logo