Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Mi a különbség a vegaság és a vegánság között?

Mi a különbség a vegaság és a vegánság között?

Nem tudsz kiigazodni a fogalmak között? Érdekelnek a különféle táplálkozási irányzatok, nevezetesen a vegaság és vegánság, és kíváncsi vagy, melyikbe mi fér bele, mi az, amit lehet fogyasztani, és mi az, amit nem? Kisokosunk segítségével könnyen képbe kerülhetsz.

A vegatarianizmus egy szemlélet, akik emellett teszik le a voksukat, gyakran teljes nézőpont- és életmódváltáson esnek át, melynek alapja és legfőbb pillére az egészség, a tudatosság, a környezet- és állatvédelem. Többféle irányzat is létezik, mielőtt elmerülünk a vegaság és a vegánság részleteiben, megmutatjuk melyik, miben más.

Fogalommagyarázat

A vegetarianizmus irányzatai:

  • Szemi-vegetáriánus/flexitariánus: alkalmanként fogyaszt húst.
  • Lakto-vegetáriánus: nem eszik húst és tojást, de tejet és tejterméket igen.
  • Ovo-vegetáriánus: tojást eszik, de húst, tejet és tejtermékeket nem.
  • Lakto-ovo-vegetáriánus: hús nem szerepel az étrendjében, de tojás, tej és tejtermékek igen.
  • Vegán: kizárólag növényi eredetű ételt fogyaszt.
  • Vegetáriánus: húsmentes étrend, halat, tej- és terméket, tojást is fogyaszthat egy vega.

Amit a vegaságról tudni érdemes

Talán a legnépszerűbb étrend, amiről valószínűleg már te is számtalanszor hallottál. A vegák első ismérve, hogy nem esznek húst, de bizonyos mértékben szerepel az étrendjükben az állati eredetű táplálék, például a tejtermék, a tojás, sőt akár a hal és egyéb tengeri ételek is. Ezekből az élelmiszerekből könnyedén ki tudod alakítani a változatos, kiegyensúlyozott étrendedet. A köztudatban élő „rántott sajt rizzsel és tartármártással” fogáson kívül megannyi különleges fogásról mondható el, hogy vegetáriánus, a legjobb, amit tehetsz, ha igazán érdekel ez az irányzat, hogy tájékozódsz, esetleg tanácsot kérsz szakembertől vagy olyan ismerőseidtől, rokonaidtól, akik maguk is vegák.
Nem kell lemondani az igazi ízekről, ha vega és zöldségalapú ételeket eszik az ember! Húsevőként is kifejezetten jó néha olyan napokat beiktatni, amikor csak zöldségeket eszünk, pl. ezzel a szuperegészséges superfood tállal.

A vegánság természete

A vegánság az elmúlt években kifejezetten ismert, kedvelt, mondhatni trendi irányzat lett világszerte és itthon is. A vegánság valójában a vegaság szigorúbb formája, melynek lényege az állati eredetű élelmiszerek és kozmetikumok elutasítása, de akár a bőrből vagy épp gyapjúból készült holmik kerülése is. Minden ki van zárva tehát, aminek valaha „köze volt” állathoz, sok vegán elvi okokból még mézet sem fogyaszt. A vegánság egy igazi életszemlélet, amibe nemcsak a táplálkozás, de megannyi egyéb szokás is beletartozhat, például az alternatív közlekedési módok, a fenntartható vásárlási szokások, a környezetvédelmi tudatosság, és a zöld magatartás. A vegánok – szemben a sztereotípiákkal – nemcsak zöldségen és gyümölcsön élnek. Nem is gondolnád, de egy vegán étrendje elképesztően színes és izgalmas tud lenni, remek ételek készíthetők többek között teljes kiőrlésű gabonák, szója, tofu, hüvelyesek, olajos magvak, saláta, répa és egyéb zöldségek felhasználásával.

A vegán étrendet követőknek nagyobb tudatossággal kell az étrendjüket összeállítani, ahhoz, hogy ne szenvedjen semmiből hiányt a szervezetük, és szükség lehet bizonyos étrend-kiegészítők szedésére is. Ilyen például a B12 vitamin, amely csak az állati eredetű élelmiszerekben található meg.

Ha úgy döntesz, hogy kiiktatsz mindenféle állati eredetű élelmiszert az étrendedből, akkor kérd bátran dietetikus segítségét.

Mindegy, hogy milyen életmódot és a vegetáriánus étrend melyik fajtáját választod magadnak, a lényeg, hogy kerüld az egyoldalú és egyhangú étkezést, táplálkozz változatosan, és igyekezz megadni a szervezeteteknek az összes szükséges vitamint és ásványi anyagot. Ezzel nemcsak a betegségeket kerülheted el, de egészséges, energikus, jókedvű és kiegyensúlyozott is lehetsz.

Szerző:Légrádi Júlia
Szakmai háttér:Sárga Diána, dietetikus, táplálkozástudományi szakember
icon

kapcsolódó cikkek

étkezés

Uspace.hu logo
Emmi logo