Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Ne legyél éjjeli bagoly!

Ne legyél éjjeli bagoly!

Kicsöngettek az utolsó óráról, és te már rohansz is edzésre, különórára, esetleg haza. Változó ki, hogyan tölti az iskola utáni idejét, van, aki csak esti órákban ér haza a sok elfoglaltsága miatt. Talán számodra sem ismeretlen az éjjeli bagoly üzemmód, amikor éjszakába nyúlóan ébren vagy, tanulni kell következő napra, mert számonkérés várható. Adunk pár tanácsot, hogy hogyan tudod jobban kihasználni az idődet úgy, hogy mindennel készen legyél és még alvásra is elegendő óra jusson.

Többet árt, mint használ

Te is jártál már úgy, hogy egy fárasztó nap után, picit leültél otthon pihenni, mert az órára pillantva arra gondoltál, hogy ott van még az egész este a tanulásra? Ebbe a hibába szinte mindenki beleesik. Az éjszakai tanulással az a fő probléma, hogy sokkal kevésbé vagy koncentrált és éber, mint délután, továbbá az éjszakai alvásodat rövidíted le azzal, hogy éjfélkor is a tankönyvet lapozgatod és igyekszel mindent megjegyezni.

Hasznosabb egy pihentető alvás, mint az éjszakázás

Ha fáradt vagy, nem tudtad magad kipihenni, az a teljesítményeden is meg fog látszani, ezért nagyon fontos lenne, hogy mindig időben feküdj le aludni. Alakítsd úgy a napodat, hogy legalább 7-8 óra jusson alvásra. Többet ér az, ha időben ágyba bújsz, mert kevésbé leszel fáradt, dekoncentrált és passzív másnap, mintha még átrágnád magad egy leckén. Sokkal többet számít, ha fél órával többet alszol, mintha plusz egy órát és magolással töltenél. Törekedj a jó időbeosztásra, próbáld meg minden nap ugyanabban az időpontban álomra hajtani a fejed. Tűzz ki egy célt, hogy meddig kell befejezned az aznapra tervezett tevékenységeket. Például este 9 után már ne tanulj, helyette olvass egy kicsit, zuhanyozz le és készülődj a lefekvéshez.

Tudatosan készülj fel!

Ha hazaérsz az iskola, edzés, különóra után tarts pár perc szünetet, igyál egy nagy pohár vizet, vegyél magadhoz némi gyümölcsöt, egészséges nassolnivalót, majd ezután láss neki a házi feladatnak, tanulnivalóknak. Ebben az időben még éberebb vagy, mint késő este, jobban megy majd a koncentrálás és nem utolsó sorban, időben be fogsz tudni fejezni mindent és a pihenésé lehet a főszerep. Ha egy nagy megmérettetés előtt állsz, akkor se hagyd az utolsó pillanatra a tanulást. Egyrészt nem fogsz tudni mindent az utolsó pillanatban megtanulni, másrészt stresszelni fog a határidő. Bontsd egységekre az anyagot, és foglalkozz vele minden nap egy fél órát, míg el nem jön a vizsga/dolgozat ideje.

Nincs azzal baj, ha néha kicsit hosszabban elnyúlik a tanulás, de ne csinálj belőle rendszert, mert hosszú távon nem lesz kifizetődő.

Tanulj többször kis ideig, ezáltal nem fogod azt érezni, hogy rengeteg mindent kell elsajátítanod rövid időn belül, viszont lesz ideje leülepedni a már megtanult, elolvasott részeknek, könnyebben fogod tudni előhívni az emlékezetedből.

A Uspace csapattal is beszélgettünk az időbeosztás témában, ha érdekel, itt meg tudod nézni:

Szerző:Batka Dóra
icon

kapcsolódó cikkek

van időm

Uspace.hu logo
Emmi logo