Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Rád ki fog emlékezni és miért?

Rád ki fog emlékezni és miért?

Novemberben is alkalmunk adódik elgondolkodni egy másik szent ünnepével kapcsolatban fontos dolgokról…november 19-én ünnepeljük Árpádházi Szent Erzsébetet, akire az életszentségén túl szociális érzékenysége, a szegények és a betegek konkrét tettekkel való megsegítése miatt is emlékezünk.

Sokszor úgy tűnik, hogy a szociális érzékenység a XX. században került a látóterünkbe, de ez nem így van. Már az Ószövetség is figyelmezteti arra Izrael fiait, hogy az özvegyet, az árvát vagy a jövevényt ne használják ki, hanem segítsék. Az Újszövetségben pedig Jézus a gyógyítós és feltámasztós csodáival, illetve az irgalmas szamaritánus történetével örök útmutatást adott minden korok hívő és nem hívő emberének, hogy miként figyeljenek egymásra.

Ebből merítettek az elmúlt 2000 év nagy jótékonykodó, emberszerető, emberbarát szentjei is. Legyen szó Szent Márton püspökről, Szent Erzsébetről vagy a legújabb korban Boldog Batthyány Strattmann Lászlóról, vagy Kalkuttai Szent Terézről. Ami miatt nekünk magyaroknak különösen is fontos Szent Erzsébet, az az, hogy személyében egy olyan honfitársunkat tisztelhetjük, aki előtt az egész világ fejet hajt. Példát ad és büszkék lehetünk rá. Nekem nagyon lélekemelő volt, amikor Rómában a Szent Lőrinc bazilika búcsújakor a körmenetben a mindenszentek litániájában meghallottam olasz nyelven „magyarországi Szent Erzsébet” említését.

Nagy öröm volt az is, amikor ugyancsak az Örök Városban a sokak által kedvelt Néri Szent Fülöp mindmáig (400 éve) megőrzött lakószobájában az ágya fölött a magyar hercegnő képe függött. Másik örömteli élményem az volt, mikor szó szerint a világ túlsó felén, az ausztráliai Camberrában egy presbiteriánus, anglikán templomban egy egész üvegablakot szenteltek neki. Olyan büszke voltam, hogy a világ azon a részén olvashattam angolul, hogy magyarországi Szent Erzsébet.

article image

Persze, amikor erről írok, hogy büszkeséggel tölt el, hogy egy 800 éve élt honfitársunkat messze földön tisztelik, vannak akik nacionalistának bélyegeznek. Talán ti is tartotok attól, hogy a liberális képmutató megmondóemberek megszólnak titeket.

Itt az ideje kedves fiatalok, hogy bátran előálljatok és felvállaljátok, hogy nemcsak magyarok vagytok, hanem büszkék is vagytok arra, hogy ehhez a nemzethez tartoztok. Hogy örömmel vagytok ennek a kicsi és szép Hazának, Magyarországnak polgárai és építői. Hogy ne dőljetek be annak a rendkívül ócska és aljas liberális szövegnek, hogy itt minden rossz és innen kötelező elmenekülni.

Igen, sok minden mehetne sokkal jobban is. De mekkora kihívás jobbá tenni valamit! Nagyobb, mint lelépni. Bölcsebb, mint bedőlni a mérgező lelkek mérgező hangjának. Ti egy nagyszerű dolgokra képes nép fiai és leányai vagytok. Kiváló Nobel-díjasok, művészek, államférfiak, hősök, sportolók és végül keményen dolgozó munkásemberek tömegei a bizonyítékok erre. Nem beszélve a sok magyar szentről és boldogról.

Árpádházi Szent Erzsébet 24 évesen halt meg. A ti korosztályotok volt. Feleség, anya és szociálisan érzékeny jótékonykodó volt. Mégis 800 év távlatából is egy világ tiszteli őt. A nagy kérdés az, amit szentünk neked, nektek szegez: terád, tirátok ki fog emlékezni és miért? Mi az a pozitív lenyomat a másik ember szívében, lelkében, amit magatok után hagytok? Ne feledjétek: éhezők, szegények és egyéb hajótöröttjei az életnek mindig lesznek veletek. Szent Erzsébet 2023 novemberében Titeket hív munkára, segítőtársnak.

icon

kapcsolódó cikkek

Isten

Uspace.hu logo
Emmi logo