Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

5 dolog, amit érdemes tudnod a komposztálásról

5 dolog, amit érdemes tudnod a komposztálásról

Egyre nagyobb figyelmet kap modern világunkban az a módszer, amit őseink már évszázadokkal ezelőtt természetes könnyedséggel alkalmaztak. Nézzük, miért fontos, hasznos és jó, ha élünk ezzel a megoldással!

1. Mire jó a komposztálás?

A komposztálás valójában egy környezetbarát biológiai folyamatot beindító módszer, amivel számtalan szerves hulladékot és mellékterméket „adhatunk vissza” a természetnek. Segítségével kevesebb hulladék gyűlik össze a háztartásban, hiszen a hétköznapok során kidobásra ítélt dolgok jó részét, mintegy egyharmadát lehet komposztálni. A kinti oxigéngazdag környezettel, és az élőlények hozzájárulásával a felgyülemlett maradékok átalakulnak egy tápanyagban gazdag humuszszerű anyaggá, ami aztán újra táplálhatja a földet. Ezzel a körforgással csak jót tehetsz a talajjal, a növényekkel, és a föld élővilágával, ráadásul a környezettudatos szokás jó érzéssel tölthet el. Ha komposztálsz, azzal másokat is motiválhatsz erre a hozzáállásra, sőt, akár pénzt is megtakaríthatsz azzal, hogy ritkábban kell kiüríteni a konyhai szemetest.

Nézd meg ezt a videót, és tudj meg még többet a komposztálás fontosságáról:

2. Mit komposztálhatok, és mit nem?

Mindent, ami természetes anyag, és beletartozik a háztartási szerves hulladékok, valamint a kerti zöldhulladékok kategóriákba. Például:

 • zöldségek és gyümölcsök héja, maradékai

 • tojáshéj

 • teafű, kávézacc, gyógy- és fűszernövények maradványai

 • elhervadt, megszáradt, elfonnyadt virágok, növények

 • ágak, gallyak, fakéreg

 • falevelek, levágott fű, elhasznált virágföld, gyomok

Amit pedig sose dobj komposztba:

 • főtt, sült ételmaradékok, pékáruk, állati eredetű csontok

 • olaj, zsiradék

 • filteres tea (mivel a filter általában tartalmaz műanyagot)

 • használt papírnemű (zsebkendő, törlőkendő, szalvéta, vattakorong, intim higiéniai eszközök)

 • parafa, gyertya, csikk, hamu

 • porzsák tartalma

 • papír- és műanyag csomagolóanyagok, újságok

 • állati tetem

 • elszáradt karácsonyfa

3. Milyen komposztálási módok vannak?

BELTÉRI: Ahelyett, hogy egyszerűen a szemétbe dobnád a szerves hulladékot, készíts saját komposztot! Talán riasztó, de ezt leghatékonyabban gilisztákkal teheted meg, akik munkájukkal humusszá alakítják a még hasznos hulladékot, a lecsöpögő értékes folyadék pedig öntözésre lesz alkalmas.

Ha kíváncsi vagy, hogyan készíthetnél otthon ilyen komposztládát, KATTINTS IDE!

Emellett használhatsz zöldboltokban kapható speciális komposztáló vödröt is, ami valamivel kellemesebb és kényelmesebb módszer.

Jó megoldás az is, ha egyszerűen egy jól zárható zacskóban/zsákban a hűtő alsó fiókos részén gyűjtöd a komposztálnivaló maradékot, amit bizonyos időközönként elviszel gyűjtőládákba.

KÜLTÉRI: Ha van kerted, annak egy félárnyékos szegletét érdemes kijelölnöd, és egy boltban kapható műanyag komposztládát, vagy fadeszkákból, téglából, kövekből saját magad által megépített alkalmasságot kihelyezni. Mielőtt kidobnád, mindig aprítsd össze a maradékot, hiszen ezzel nagyobb felületen jut majd oxigénhez, így a bomlási folyamat is gyorsabb lesz. Erre egyébként rá is segíthetsz azzal, ha időnként átforgatod, azaz levegőhöz juttatod a bomló anyagokat.

Fontos, hogy ne ásott gödörbe dobáld a szerves hulladékot, mert ott nem kap elég levegőt, emiatt pedig korhadás helyett rothadás következne be.

article image

4. Mire használható fel a komposzt?

Leginkább virágok, növények földjéhez érdemes keverni ültetéskor, ezek lehetnek kültéri cserepes, balkonládában nevelt, lakást díszítő virágok és növények. Ezen kívül tökéletes választás a komposzt virágágyások, veteményeskert és gyümölcsös földjébe forgatva is.

5. Gyűjtőpontok, komposztládák

Tudtad, hogy léteznek közösségi komposztáló lehetőségek és olyan gyűjtőládák, ahova elviheted az előzetes összegyűjtött komposztálni valót? Így, ha nagyvárosban élsz, és nincs kerted, vagy van, de nem szeretnél ezzel foglalkozni, ilyen módon is tehetsz a környezetedért. Mindemellett közösen is komposztálhatsz például a lakóközösséggel (ha kerttel is rendelkező társasházban élsz), de akár a diáktársaiddal, tanáraiddal is, ehhez mindössze egy apró kertrész kijelölésére van szükség.

Nagyon sok hasznos információt találhatsz a témáról a Humusz Szövetség oldalán, érdemes szétnézned itt, ha komolyan érdeklődsz a komposztálás iránt.

Ha pedig a haza közösségi komposztpontokra vagy kíváncsi: KATTINTS IDE!

A közösségi komposztálás lehetőségeiért és címeiért: KATTINTS IDE!

Felhasznált források: humusz.hu, balintgazda.hu

icon

kapcsolódó cikkek

zöld

Uspace.hu logo
Emmi logo