Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

10 + 1 érdekesség a csokoládéról

10 + 1 érdekesség a csokoládéról

A kerek csokoládét, a szögletes csokoládét, a hosszú csokoládét, a rövid csokoládét, a gömbölyű csokoládét, a lapos csokoládét, a tömör csokoládét, a lyukas csokoládét, a csomagolt csokoládét, a meztelen csokoládét, az egész csokoládét, a megkezdett csokoládét, az édes csokoládét, a keserű csokoládét, a csöves csokoládét, a mogyorós csokoládét, a tejcsokoládét, a likőrös csokoládét, a tavalyi csokoládét, az idei csokoládét és minden olyan csokoládét, amit csak készítenek a világon.

Ha nemcsak ismered, de még egyet is értesz Csukás István egyik közkedvelt mesefigurája, Gombóc Artúr gondolataival, akkor jó helyen jársz!

1. Hamis csoki

A fehércsokoládé az elnevezésével szemben nem nevezhető igazi csokinak, mivel – ahogyan az a színéből is jól látszik – nem tartalmazza a kakaóbab szárazanyagát, csak kakaóvajat.

2. Lehetőségek tárháza

A csoki nemcsak az egyik legfinomabb édesség, de egy számtalan módon variálható és megannyi lehetőséget magában rejtő desszertalapanyag is. Készíthető belőle sütemény, tortabevonat, krémes finomság, forró csoki, reszelt szórás, olvasztott formájába pedig kekszet, gyümölcsöt, cukorkát is márthatsz.

article image

3. Világnapok kereszttüzében

Egy évben világszerte több naphoz is kapcsolódik a csokoládé ünneplése, amiből jól látszik, mennyire közkedvelt dologról van szó.

  • Július 7. – a csokoládé világnapja vagy nemzetközi csokoládénap (egyes források szerint 1550-ben ezen a napon került bevezetésre Európában a csokoládé)

  • Július 28. – a tejcsokoládé napja

  • Szeptember 13. – nemzetközi csokoládénap az amerikai Nemzeti Cukrászok Egyesülete szerint

  • Szeptember 22. – a fehér csokoládé napja

  • Október 28. – nemzetközi csokoládénap az Egyesült Államokban

  • December 16. – csokoládéval bevont édességek napja

  • Január 10. – az étcsokoládé napja

A csokoládé szeretetét mi mással is fejezhetnék ki az édesszájúak ezeken a napokon, mint csokoládéevéssel.

4. Olvadó csemege

Bosszankodtál már amiatt, hogy a gondosan elcsomagolt csokid beleolvadt a táskádba, zsebedbe, ragadós lett a kezed, vagy foltos a ruhád? Nos, a kedvenced nemcsak a szádban folyik szét, olvadáspontja ugyanis 35-37 Celsius fok körüli, ezért melegebb időben vagy a testhőd által is megolvad.

article image

5. Kedvencünk a szépségiparban…

A kakaóbab, mint alapanyag a kozmetikumok és tisztálkodószerek világát is meghódította az elmúlt években, aminek köszönhetően a csokiéval vetekedő illatot árasztó tusfürdők, szappanok, testápolók, ajakbalzsamok és pakolások között válogathatunk. Népszerűségét fokozza, hogy a kakaóvaj jótékony hatással bír a bőrre.

6. …és a filmvásznon

A csoki a mozi világában is régóta közkedvelt téma, gondolj csak a fiktív csokoládégyáros, Willy Wonka karakterére épülő filmekre, a cukrász mesterséget középpontba helyező alkotásokra, vagy a közönségkedvenc Csokoládé című mozira, aminek magával ragadó történetén túl az ínycsiklandó csokiköltemények hozták meg a sikert.

7. Rekorder csoki

2011-ben a Guiness Rekordok könyvébe is bekerült az az óriás tábla csoki, ami 5792 kilogrammal, 4 méteres hosszúsággal és ugyanekkora szélességgel büszkélkedett, és amit végül 75.000 darab normál méretű táblára vágtak fel. A készítője a brit Thorntons csokoládégyártó vállalat volt, a rekord felállításának apropója pedig a cég 100. évfordulója.

A világ legnagyobb tábla csokija 2011-ben | Kép forrása: worldrecordacademy.com
A világ legnagyobb tábla csokija 2011-ben | Kép forrása: worldrecordacademy.com

8. Étcsoki a bevásárlólistán

Sokak nagy kedvence a fekete csoki, ami akkor nevezhető étcsokinak, ha legalább 70%-os kakaótartalommal bír. Vannak egészen magas kakaó tartalmú csemegék is, ezek viszont kifejezetten keserű nassolnivalók, és az állaguk sem annyira selymesen olvadó, mint tejes társaiknak.

9. Magyar csoki

Az első hazai csokoládégyár 1868-ban nyitotta meg kapuit Stühmer Frigyes alapítónak köszönhetően. Máig legismertebb termékük (persze a szaloncukrok mellett) az alapító unokájáról elnevezett Tibi csoki, ami 1941 óta kapható a boltokban, és aminek nevén 1935 óta védjegy áll.

10. A kóstolás, mint mesterség

El tudod képzelni, hogy akárcsak egy nagyon minőségi bor esetében, a prémium csokoládékhoz is gondosan válogatják ki a kakaóbabot, és profi hozzáértők végzik a kóstolást? Nemcsak kivételes ízlelésre, de kifinomult szaglásra is szükségük van mindehhez a szakértőknek, hiszen egy nap akár 100 féle csokoládét is meg kell kóstolniuk.

+1. 100% boldogság

És nemcsak azért, mert egy finom csokitól szinte mindenki jobb kedvre derül, hanem azért is, mert a finomság elfogyasztása tényleg egyfajta boldogsághormon felszabadítással jár a szervezetben.

icon

kapcsolódó cikkek

étkezés

Uspace.hu logo
Emmi logo