Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Ezért fontosak a méhek, és így vigyázhatsz rájuk

Ezért fontosak a méhek, és így vigyázhatsz rájuk

Április 30-a a méhek napja hazánkban, amit 1994 óta ünneplünk meg, méghozzá az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) kezdeményezésére. Május 20-a pedig a méhek világnapja, amiről 2018 óta emlékezünk meg, nem más, mint az európai méhészet kiemelkedő alakja, az első osztrák méhészeti iskola néhai vezetője, a szlovén származású Anton Janša születésének napján.

A méhek köztudottan nélkülözhetetlen szerepet töltenek be a természeti körforgásban, emiatt aztán nemcsak óvni kell őket, és vigyázni rájuk, de nem árt bizonyos szinten ismerni is ezeket a hasznos kis rovarokat, hogy értsük, miért is annyira létfontosságú a természetben betöltött szerepük. A témához szakértőnk, Horváth Gábor, az OMME vezető szaktanácsadója segít közelebb kerülni.

Miért nincs élet a méhek nélkül?

Ezek az apró kis szárnyas rovarok nagyon sokat tesznek a természetért, de mivel számuk folyamatosan csökken, a veszélyeztetett fajok közé kell sorolnunk őket.

„Ha szóba jön a méhek fontossága, a többség azokra a méhekre gondol, amiket a méhész kaptárokban tart, gondoz, és amik mézet adnak. Ők a mézelő méhek, ám Magyarországon, mintegy 700 különböző méhfaj létezik, és az említett méhek csak egyek ebből - magyarázza Horváth Gábor. - A méhek környezetben betöltött elsődleges szerepe, hasznossága a megporzásban valósul meg, emiatt különösen fontosak, főleg, hogy a megporzás nagymértékben felelős a biológiai sokféleségért. És bár ebben a folyamatban emlősök, puhatestűek, madarak és egyéb rovarok is részt vesznek, az összbeporzás nagy része a világon élő valamivel több, mint 20 ezer méhfajhoz köthető, ők vállalják tehát a legnagyobb részt. A legismertebbek a poszméhek (a köznyelvben dongók), a faliméhek és a szabóméhek.”

Tudtad?

A méhek 100-120 millió évvel ezelőtt még ragadozó életmódot folytattak, és párhuzamosan fejlődtek a növényekkel, amik ekkor kezdték el kifejleszteni virágaikat. A méhecske így lett növényevő, immár nektárt és pollent fogyasztott, ezzel pedig szimbiózis alakult ki a virágos, megporzást igénylő növények és a méhek, továbbá egyéb megporzó rovarok és élőlények között.

Szakértőnk szerint a biodiverzitás, vagyis a biológiai sokféleség sok esetben szorosan összeforrt a méhekkel és virágokkal. Emiatt vannak olyan növények, aminek ha eltűnik a megporzója, akkor eltűnik maga a növény is, és ugyanígy fordítva. Az idők során bizonyos méhfajok „specializálódtak” egyes növényekre, például a lucernaméhek a lucernára, de sok más megporzó is kifejezetten egy-egy faj beporozásáért felelős. Mindezek fényében már érthető az Albert Einsteinnek tulajdonított, sokat idézett gondolat:

„Ha kipusztulnak a méhek, az emberiség csak négy évvel éli túl az apró rovarok eltűnését.”

Mit kell tudni a mézelő méhekről?

„A mézelő méheket a méhészek gondozzák, ők figyelik és segítik őket, mert sajnos emberi beavatkozás nélkül napjainkban már nem lennének képesek fennmaradni ezek az állatok a természetben - osztja meg a szaktanácsadó. - A vadon élő méhek, a mézelő méhekéhez hasonló megfigyelése és gondozása nem lehetséges, így sajnos ezeknek a természetben élő sok ezer megporzónak a száma és félesége a mezőgazdasági termelés, a vegyszerhasználat, a természetes élőhelyek megszűnése és átalakulása miatt folyamatosan csökken, leegyszerűsítve: egyedszámok és fajok tűnnek el. Ez a folyamat borzasztóan veszélyes, hiszen a méhek egy komplex rendszer részei, ahol minden egymásra épül, és amikor egy-egy állat- vagy növényfaj kiesik, az az egész ökorendszer gyengülését hozza magával. Itthon a mezőgazdasági és egyéb növények megporzását 90%-ban a mézelő méhek végzik, a gyümölcsösökben ez a szám még ennél is magasabb.”

Tudtad?

A méhek nem csípnek, hanem szúrnak, és ebbe az egyetlen szúrásba bele is pusztulnak, mivel fullánkjuk leszakad, és az emberi bőrben marad. A köztudattal ellentétben a mézelő méhek családjaiban nem „királynő” uralkodik a méhek felett. A családok életében a központi szerepet a „méhanya” tölti be, aki szerves része a családnak, akinek tagjai kölcsönösen gondoskodnak egymásról.

forrás: quanswer.com
forrás: quanswer.com

Mit tehetsz a mindennapokban a méhekért (és mit ne)?

  • Hozz létre méhlakásokat, méhhoteleket!

Az interneten nagyon sok információt és segítséget kaphatsz az elkészítéshez, de akár kertészeti boltokban kész termékeket is beszerezhetsz. Ezek a különféle anyagokból épült mesterséges élőhelyek otthont, ezáltal lehetőséget adhatnak a megtelepedésre. Egy-két ilyen eszköz kihelyezésével te is sokat tehetsz a sokféleség növekedéséért.

Ne tedd: alapos szakmai tudás nélküli méhcsaládok tartásával nemhogy a méhek megmentéséért tennél, de még kárt is okoznál (a méhek is lehetnek betegségek terjesztői), ezért inkább kerüld ezt a módszert. Hobbi méhtartás egyébként sem létezik, nem lehet eléggé kihangsúlyozni: ez a dolog minden esetben egy szakértelmet kívánó tevékenység.

  • Biztosíts számukra élelemforrást!

Vagyis igyekezz minél több virágzó növényt ültetni, vetni a kertbe, a gangra, a balkonra vagy bárhová. Szakértőnk elárulta, hogy egyetlen szál virágzó növény akár több tucat rovarnak jelenthet élelemforrást. Ha pedig az adott környéken elszaporodnak a rovarok, jó eséllyel a virágzó növények száma is megnő, megjelennek a madarak is, és mindezzel szépen építhetjük az ökoszisztémát.

Tipp: mielőtt kertészkedésbe fogsz, tájékozódj az interneten, hogy mik az adott területnek megfelelő növények, és ezeket látogatják-e a megporzó rovarok.

Ne tedd: a mesterséges etetés, itatás tiltott dolog! A cukros víz kihelyezése a darazsak megjelenését hozza magával, továbbá az ily módon hozzáférhető élelemforrás a méheknél fokozott állategészségügyi kockázatot jelenthet, és fokozza az ún. rablás kialakulásának veszélyét, ami a méhek pusztulásához vezethet.

  • Fogyassz termelői mézet!

A méhek megmentéséhez akármilyen furcsa is, méz fogyasztásával is hozzájárulhatsz. Ha szereted az arany nedűt, vásárolj termelőtől, ezzel támogathatod azt a személyt, aki gondoskodik a méhekről.

  • Szórj virágmagot!

Ha nincs kertetek, sem egyéb lehetőséged az ültetésre, és a mézet sem igazán szereted, vásárolj megporzók számára ideális virágmagkeveréket valamelyik kertészeti áruházban vagy bevásárlóközpontban, és bármilyen szabadtéren (akár a lakhelyed környezetében) szórj szét egy maréknyit belőle! Nemcsak a környék lesz szebb, de a méhekről is gondoskodhatsz.

Félsz a méhektől?

Az egyik legnagyobb veszély a tudatlanság. A félelem az ismeretlen iránt egy emberbe kódolt tulajdonság, ha viszont némi időt és energiát szánsz arra, hogy tájékozódj és közelebb engedd magadhoz a méhek világát, jobban megismerheted és megkedvelheted őket, ezzel pedig oldhatod a feszültséged. Ha a szabadban méhrajjal találod szembe magad, és nem tudod, mit tegyél, jelezd ezt az OMME Méhrajbefogó hálózata felé, akik méhész szakembert irányítanak ki. Egyébként a méhek ellen nem kell védekezned, ha azt észleled, hogy tömegével vannak jelen a közeledben, és ez zavarja a komfortérzeted, kérj bátran segítséget az Egyesülettől.

 forrás: omme.hu
forrás: omme.hu

Sok érdekes videót és természetfilmet találhatsz az OMME Youtube-csatornáján, érdemes átkattintani!

Kíváncsi vagy hogyan készül a méz? Ebből a kedves, gyerekeket célzó illusztrációs VIDEÓBÓL kiderül!

Szerző:Légrádi Júlia
Szakmai háttér:Horváth Gábor, vezető szaktanácsadó, Országos Magyar Méhészeti Egyesület
icon

kapcsolódó cikkek

zöld

Uspace.hu logo
Emmi logo