Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Ploggingolj, azaz sportolj szemétszedés közben!

Ploggingolj, azaz sportolj szemétszedés közben!

Tudtad, hogy létezik egy különleges sporttevékenység? Közben nemcsak a testedet mozgathatod meg, hanem élvezheted a természet közelségét, ráadásul még jót is tehetsz? Ha szeretsz futni, a zöldben lenni, és a környezetvédelem is érdekel, a plogging neked való!

Egyre nagyobb hangsúlyt kap napjainkban bolygónk védelme, és egyre többen formálják át szokásaikat azért, hogy egy kicsit óvják környezetüket, és tegyenek valamit az élhető jövőért.

Sokféleképpen lehet gyakorolni a környezettudatosságot, a mozgás szerelmeseinek például ezzel a remek természetbarát módszerrel, aminek az ötlete Svédországból indult.

Erik Ahlstrom 20 év után tért vissza Stockholmba, és elszörnyedt a városban található hulladék láttán, így futás közben elkezdte összeszedni azt. Ez adta a szemétszedő futás alapötletét, melyre a helyiek is felfigyeltek, így a férfi 2016-ban megszervezte az első kollektív hulladékgyűjtős kocogós akciót, amit azóta egyre több országban gyakorolnak. A hazánkban 2018 elején ismertebbé vált szemétszedő futás lényege, hogy futás vagy kocogás közben a szabadban található hulladékot összegyűjtöd, majd a megfelelő helyre, lehetőleg szelektíven szétválogatva dobod ki. A művelethez érdemes valamilyen szemétszedéshez is alkalmas kesztyűt viselned, a sportöltözet viszont időjárás függvényében teljesen rád van bízva.

Miért jó szemetet szedni?

Egyszerűen elég, ha csak magad elé képzelsz egy olyan helyet (akármilyen városban, és városrészen is élj), ami tele van szeméttel. Ugye, hogy nem szép látvány? És még ennél is elkeserítőbb, ha belegondolsz, hogy az a sok oda nem illő anyag, vagy eggyé válik a földdel, vagy ami még rosszabb, sosem bomlik le.

Mit ad a plogging?

A szabadban lenni szuper dolog, amint itt a jó idő, egyre többet lehetsz kint a napsütésben, és az ébredező, éledő természetben. Ha mindeközben szeretnél valamit tenni is, és tetszik a szemétszedő futás gondolata, akkor ne habozz, kösd össze a kellemest a hasznossal! A plogging nemcsak a mozgás örömét adja, de egy felelősségteljes cselekedetet is, amitől tisztább és szebb lesz a környezeted, miközben gondoskodsz a testi és lelki egészségedről is a mozgással, ráadásul a hulladékvadászattal akaratlanul is csatlakozol egy fontos mozgalomhoz.

Mire figyeljek?

Elsősorban magadra, vagyis a testi épségedre. Ezen kívül fontos, hogy ha veszélyes, elektronikai vagy építési hulladékot találsz, azt ne szedd fel, és ne vidd magaddal! Szerezz be egy (vagy több) kényelmes és strapabíró kesztyűt, aminek viselése közben nem kell félned a szakadástól, ezáltal az esetleges fertőzések kialakulásától. Használat után ne felejtsd el ezt is szelektív hulladékgyűjtőbe tenni, vagy kimosni, hogy később is felvehesd. Figyelj az összegyűjtött hulladék mennyiségére is, hiszen mindent magaddal kell vinned a futás ideje alatt.

Ploggingolni bárhol tudsz, erdőben, parkokban, tavak vagy folyók mentén, mindegy, hogy mit választasz, a lényeg, hogy jól érezd magad!

Hol tájékozódhatsz?

Szeretnél még többet megtudni a témáról? Csatlakozz a Plogging Hungary Facebook közösségéhez, olvass mások tapasztalatairól, kérdezz, és ha kipróbáltad a ploggingolást oszd meg te is az élményeidet!

icon

kapcsolódó cikkek

zöld

Uspace.hu logo
Emmi logo