Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Aggaszt a klímaváltozás?

Apróságok, amiket mindennap megtehetsz a környezetedért

Aggaszt a klímaváltozás?

Fontosnak tartod környezeted megóvását? Téged is nyugtalanít a globális felmelegedés, az egyre csak fokozódó hulladéktermelés? A jó hír az, hogy egészen apró életmódpraktikákkal is tehetsz az élhető és fenntartható jövőért, általa önmagadért és az utókorért.

Bevásárlás

Ha bevásárolni indulsz, írj listát, hiszen, ha előre tervezel, és tartod is magad a leírtakhoz, elkerülheted az impulzív, azaz hirtelen felindulású vásárlást, ezáltal az élelmiszerek felhalmozását, későbbi megromlásukat és kidobásukat. Mindig vigyél magaddal textilszatyrot, a zöldségeknek, gyümölcsöknek és a pékárunak pedig külön-külön textilzsákot, így nem keletkezik majd műanyag hulladék. Ha piacon vagy csomagolásmentes boltban vásárolsz, akár a saját dobozodba, üvegedbe is hazaviheted a termékeket, a legjobb pedig, ha az itthoni, esetleg termelői élelmiszereket részesíted előnyben.

Étkezés

Főzz(etek) otthon! Ha lehet, kerüld a gyorséttermeket, ahol rengeteg hulladék (egyszerhasználatos pohár, tányér, evőeszköz stb.) keletkezik egy-egy étkezés során. Sokat tehetsz azzal is, ha beszerzel és magadnál tartasz egy saját kulacsot, amit bármikor újratölthetsz, így nemcsak a felesleges műanyag szemetet kerülöd el, de még spórolsz is azzal, hogy nem vásárolsz palackozott innivalót.

Higiénia

A fürdőszobában is lecserélhetsz számtalan eszközt annak érdekében, hogy zöldebb legyél. Flakonos tusfürdő és sampon helyett használj szappant és szilárd sampont, a fogkefédet és a fésűdet váltsd bambuszból készültre, vegyél vagy készíts magadnak anyagból mosható arclemosó korongot, hogy ne kelljen eldobhatót használnod. Lehet, hogy elsőre nagy váltásnak tűnnek ezek, de ne feledd, minden szokás kérdése.

Öltözködés

Ha hiszed, ha nem az öltözködés terén is lehet valaki környezettudatos. Ha szeretnél ezen a területen is változtatni, kerüld a fast fashion üzleteket, ahol olcsó, kevésbé jó minőségű tömeggyártott holmikat kaphatsz, vásárolj inkább turkálóban, sőt, tartsatok időnként a barátaiddal ruhacserét, ahol egymás még hordható, de már megunt vagy kinőtt holmijait továbbadhatjátok, majd továbbhordhatjátok. Ha mégis szükséged lenne valamire, például cipőre, kabátra, vagy egy megbízható nadrágra, válaszd a minőségi és természetes alapanyagból készült darabokat.

Energia

Az otthonodban is sokat tehetsz környezetet megóvásáért, például azzal, ha odafigyelsz a szokásaidra. Ne égesd feleslegesen a villanyt, takarékoskodj a vízzel, és kérd meg a szüleidet, hogy váltsatok energiatakarékos megoldásokra (például: energiatakarékos izzók, csapra szerelhető víztakarékos perlátor, ami csökkenti az átfolyó víz mennyiségét).

Kis tudatossággal, és némi befektetéssel ilyen módon is gondoskodhatsz a környezetedről, arról nem is beszélve, hogy ezekkel a megoldásokkal még spórolhattok is.

Szelektíven jó

Gyűjtsd a szemetet szelektíven, jelölj ki külön szemetest a papírnak, a műanyagnak és fémnek, és ha kertes házban laksz, hozzatok létre az udvaron egy komposztálót, ahova a biohulladékot (krumpli vagy banán héja, paprika csumája stb.) dobhatod.

Közlekedés

Válaszd a tömegközlekedést, utazz busszal, vonattal, a nagyobb városokban villamossal. Ha jó az idő, és teheted, közlekedj gyalog vagy kerékpárral, így megóvod a környezeted a károsanyag-kibocsátástól, és még az egészségednek is jót teszel.

Praktikus hobbik

Szeretsz kézműveskedni? Akkor készíts magadnak pár holmit! Köthetsz sálat és sapkát, varrhatsz vászonzsákot, régi függönyből zöldséges, gyümölcsös zsákot.

Újrahasznosíthatsz is, mondjuk csomagolópapírt, cipős dobozokat, befőttes üvegeket, vagy éppen elhasznált, tönkrement ruhákat és zoknikat, amiknek később takarítás során is hasznukat veheted.

icon

kapcsolódó cikkek

zöld

Uspace.hu logo
Emmi logo