Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Strandolj biztonságosan!

Strandolj biztonságosan!

Ki ne szeretne a tikkasztó nyári kánikulában vízparton ücsörögni, megmártózni a hűvös vízben? Nincs is jobb annál, mint megszakítani a passzív pihenést egy kis fürdéssel, ugyanakkor óvatosan kell bánni a vízzel, fontos, hogy betarts néhány alapvető szabályt, ha strandolásról van szó. Illés Zoltán vízimentővel jártuk körbe a témát.

Mikor nem szabad vízbe menni, mert fokozottan veszélyes lehet a mártózás?

Nagy tavainkon viharjelző rendszer működik, másodfokú viharjelzés esetén tilos a vízbe menni. A jelzőrendszer nem csak a strandolóknak, hanem a hajón vízben tartózkodóknak is szól. A viharjelzés soha nem az aktuális időjárást jelzi! Étkezés után hagyjuk a szervezetet az emésztéssel foglalkozni, érdemes a fürdéssel várni ilyenkor. A szervezetünknek fel kell készülnie a hőmérsékletváltozásra, ezért minden esetben be kell mosakodni. Felhevült testtel nem szabad vízbe menni!

Csak a mély vízben történhet baj?

Bárhol megtörténhet a baj, viszont nem szabad elfelejteni, hogy a parttól való távolság és a vízmélység döntő lehet probléma esetén. Ha leér a lábunk, akkor fel tudunk állni és gyorsan ki tudunk jönni. Fontos, hogyha lehet soha ne menjünk egyedül a vízbe, és ennél is fontosabb, hogy gyermekek egyedül soha ne fürödjenek.

Mik a biztonságos strandolás feltételei?

A legfontosabb, hogy strandolni strandon kell. A strandokat azért alakították ki, hogy a fürdőzők biztonságosabb körülmények között tudjanak kikapcsolódni, fürödni. A strandokon például van fürdésre kijelölt terület, amelyre a vízi járművekkel nem lehet bemenni. Fürödjünk mindig a kijelölt területen! Amennyiben strandolás közben SUP-ozunk vagy vízibiciklizünk, érdemes mentőmellényt felvenni, ugyanis életet menthet!

Mit tegyen az a fiatal, aki látja, hogy valaki rosszul lett a vízben?

Azonnal hívjon segítséget: szóljon vízimentőnek és aki a szemtanú volt, tartsa szemmel a helyet, vagy a bajbajutottat, hogy az érkező segítséget tudja navigálni. Soha semmilyen körülmények között nem szabad úszva megközelíteni a segítségre várót, viszont meg kell próbálni kommunikálni vele, beszélni hozzá. Ha a körülmények megengedik, hallótávolságig meg lehet közelíteni és megpróbálni valamilyen úszó tárgyat a keze ügyébe juttatni, ami segítheti a felszínen maradásban.

Milyen hatással lehet a szervezetre, ha felhevült testtel ugrunk bele a hűvös vízbe?

Ha a hűvös víz felkészületlenül éri a testünket, légzésbénulás, vagy szívmegállás is lehet a következménye. Ez nem törvényszerű, de nem szabad kockáztatni. Be kell mosakodni, vagy lassan kell bemenni a vízbe. A szervezetnek néhány másodperc is elég a felkészülésre, adjuk meg a lehetőséget erre.

Izomgörcs mitől alakulhat ki a vízben?

Fáradtság, hideg víz, vagy ásványi anyagok hiánya okozhat izomgörcsöt. Ezért is fontos, hogy tisztában legyünk képességeinkkel, a pillanatnyi állapotunkkal és mindezek mellett ne menjünk mély vízbe, ne távolodjunk el a parttól. Izomgörcs esetén fejezzük be az úszást, és menjünk ki a vízből.

Ha betartjuk az alapvető szabályokat, kijelölt helyen fürdünk és megfogadjuk a szolgálatban lévő vízimentő tanácsait, kéréseit máris nagyon sokat tettünk a biztonságunk érdekében. A vízben sokkal jobban oda kell figyelnünk magunkra és társainkra is. Ha ez működik, sok baleset megelőzhető és a hangsúly is ezen van: megelőzés!

Szerző:Batka Dóra
icon

kapcsolódó cikkek

sport

Uspace.hu logo
Emmi logo