Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Menstruálok: a tampont vagy a betétet válasszam?

Menstruálok: a tampont vagy a betétet válasszam?

Időbe telhet, mire kitapasztalod, hogy neked melyik eszköz a legideálisabb a menstruáció napjain, ehhez adunk most segítséget, és pár alap higiéniai szabályra is felhívjuk a figyelmed.

Vannak lányok és nők, akik a tamponra esküsznek, míg másoknak éppen ez a kellék okoz kellemetlenségeket, és inkább betéttel érzik magukat jól és biztonságban azokon a napokon. Minden test és szervezet más, ahogyan a szokások is eltérhetnek, így az a legjobb, ha a saját igényeid és érzeteid alapján alakítod ki a menzeszhez kötődő hagyományaidat.

Melyik az egészséges(ebb)?

A tampon a testeden belül végzi a dolgát, hiszen a hüvelyben szívja fel a távozni kívánó menstruációs vért, a betét viszont kívül, a fehérneműbe helyezve zárja magába a folyadékot. Mindkét eszköz jó megoldás lehet, és egyikről sem mondható el, hogy egészséges vagy éppen egészségtelen, előnyeik és hátrányaik azonban vannak.

Nem ugyanaz a kettő!

Tisztasági betét: vékonyabb, keskenyebb, rövidebb eszköz, ami bár ugyanúgy rögzíthető a fehérneműhöz, nem menstruáció idejére, hanem a napi intim higiénia megtartására, vagyis a természetes hüvelyváladék felszívására való.
Egészségügyi betét: hosszabb, vastagabb, szélesebb és ragasztható szárnyakkal ellátott kiegészítő, ami képes felfogni a távozó folyadékot nagyobb mennyiségben is.

Előnyök és hátrányok

  • Betét

Előny: Mivel érzed a menstruációs vér távozását, jobban meg tudod ítélni, mikor szükséges a csere.

Előny: Használata lehetővé teszi a nagyobb alvadt vérdarabok kijutását is.

Hátrány: Nem láthatatlan, egy feszülős nadrágon akár át is üthet a formája.

Hátrány: Érzetre nem kifejezetten kellemes, viselésük során kevésbé érezheted magadnak tisztának.

Hátrány: Ha véletlenül átázik, kínos foltot hagyhat a ruhádon, vagy a széken, amin ülsz.

  • Tampon

Előny: Ha jól van felhelyezve, egyáltalán nem érzed, hogy ott van, kényelmes, és mivel az izmok a helyén tartják, szabadon mozoghatsz, sportolhatsz vele.

Előny: Nem érzed a menstruációs folyást, és bármilyen alsóneműt viselhetsz vele.

Hátrány: Mivel nem érzed, könnyedén megfeledkezhetsz róla, így az időnkénti cseréről is.

+Tipp: Ezt a vérzésed erőssége, és a személyes tapasztalataid határozzák meg, így az önmegfigyelés lehet a segítségedre. Ha gyakran elfelelted a cserét, a tampon mellett használj tisztasági betétet, ami felszívja a szivárgást, így elkerülheted a kellemetlenségeket.

Hátrány: Vannak, akiknél irritációt, kényelmetlen érzést idézhet elő, felhelyezése felsértheti a nyálkahártyát.

Elhasználtam, hova dobjam?

A menstruációs eszközök használatára nagy gondot kell fordítani, ahogy azok eltávolítására és kidobására is. Míg a tampont annak zsinórjával tudod kivenni (ha megtelt könnyen kicsúszik, ha még nem, nehéz és fájdalmas lehet), a betétet egyszerűen kitépheted. Na, de mi a teendő ezek után?

  • A tampont sose dobd bele a vécébe, mert eldugíthatja azt, ráadásul nem éppen szép megoldás. A megtelt eszközt minden esetben tekerd/csomagold bele vécépapírba/zsebkendőbe több rétegben, majd ezután helyezd a szemetesbe. Ezzel elkerülheted, hogy nem kívánatos látvány és szag maradjon hátra a mosdóban (akár otthon vagy, akár iskolában, vagy más helyeken).

  • A betéttel hasonlóan bánj el: tekerd fel miután elhasználtad, majd csomagold be alaposan (több oldalról) papírba, vagy az új betét csomagolásába, majd dobd a kukába.

+ Alternatív megoldások

Mosható betétek: Egyre elterjedtebbek főként környezetkímélő hatásuk és kényelmességük miatt a mosható tisztasági és egészségügyi betétek, amik ugyanúgy képesek felszívni és magukba zárni a folyadékot, mint eldobható társaik. Ha ezeket használod, neked kell gondot fordítanod a mosásukra, valamint nem otthoni csere esetén megfelelő tárolásukra.

Menstruációs bugyik: Még ideálisabbak és kényelmesebbek, mint az előző eszköz, és ma már számos gyártó terméke közül válogathatsz, hogy megtaláld a neked leginkább megfelelő darabokat a menzesz napjaira. Ezek a bugyik nedvességet felszívó és raktározó rétegekkel készülnek, így biztosítva számodra a kényelmet és biztonságot. Környezetbarát, mosható, évekig használható.

Intimkehely/intimtölcsér: Szintén környezetbarát módszer, hiszen egy-egy orvosi szilikonból készült darabot évekig használhatsz. A tamponhoz hasonlóan fel kell helyezned ezt az eszközt is, amit szintén észrevétlenül használhatsz, és aminek plusz előnye, hogy több folyadékot képes megtartani. A felhelyezés és eltávolítás megtanulása időt vehet igénybe, de megéri megtanulni.

icon

kapcsolódó cikkek

ciklus

Uspace.hu logo
Emmi logo