Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Kislányból nagylány

Félek, de kíváncsi is vagyok

Kislányból nagylány

Bizonytalan vagy, feszítenek a kérdések és próbálsz felkészülni valamire, amiről jó esetben már meséltek, olvastál, van róla ismereted. Ijesztő tud lenni, de ez a női lét velejárója, és bár tinédzserként sokszor nyűgnek érezheted, örülni kell neki, mert azt jelenti egészség vagy, minden rendje és módja szerint működik. “Pont nyaraláskor, nem hiszem el!” - Nem mindig érkezik jókor, de idővel majd megtanulod nem kellemetlenségként kell tekinteni rá, hanem áldásként.

Ó, te jó ég, ez normális?

Ha átestél már az első menstruáción, akkor tudod jól, hogy ijesztő tud lenni, függetlenül attól, hogy felkészültél-e rá, vagy sem. A kezdeti ijedtséget felváltja az öröm, majd a megkönnyebbülés. Tudod mire kell számítani hónapról hónapra, a “kislányból nagylány lett”, biztosan mesélt már róla anyukád, vagy beszéltetek erről az osztályban barátnőkkel, esetleg felvilágosító órán volt már róla szó. Ez nem valami, amit szégyellni kell, hanem egy teljesen természetes dolog. Fontos, hogy tudj róla, ne érjen derült égből villámcsapásként, mert az sokkoló tud lenni. Ma már számtalan platformon edukálnak fiatal lányokat a témával kapcsolatban, ahol nem tabusítják a témát, hanem éppen ellenkezőleg, a természetességen van a hangsúly.

Kérdezz, kérdezz, kérdezz!

Merj kérdezni! Érdeklődj, legyen természetes, hogy a menstruációról és az azt övező kérdésekről bátran lehet kommunikálni. Hogyha elbizonytalanodsz valamiben, vagy csak hajt a kíváncsiság, akkor beszélgess felnőttekkel, mert nincs rossz kérdés, és nincs felesleges kérdés. Kérd anyukád segítségét a drogériában ha a női részlegen jártok, segíteni és támogatni fog mindenben. Ha valaki, ő biztosan tudja, hogy min mész keresztül. Ha nem a beszélgetés a legkomfortosabb kapcsolódási forma, akkor remek könyvek közül tudsz válogatni, amik szintén hasznos információkkal szolgálhatnak. Rengeteg infót találhatsz még a cikluskovetes.hu oldalon is, amelyen hasznos tudásanyagokat és elérhető szakembereket is találhatsz.

Kinek előbb, kinek később

Senki sem egyforma, tehát ne érjen meglepetésként ha valakinek 11-12 éves kora körül jön meg az első vérzése, neked pedig később, vagy éppen fordítva. A női test egy végtelen bonyolult rendszer, figyelni kell a jelzéseire, sok mindent megtanulhatsz belőle, hogy aztán később már tudd, mikor fognak jönni a piros betűs napok, vagy hogy miért vagy picit nyűgösebb, dekoncentráltabb, fáradékonyabb az átlagosnál. Nem tudjuk befolyásolni az első menstruációt sem, nem lehet siettetni vagy késleltetni, ezért ne is izgasd magad, ha van, akinél már hamarabb beköszöntöttek a nehezebb napok.

Ha van kedved, járd körbe kicsit a témát, és ha úgy is érzed, hogy még nincs itt az ideje, de jó lenne jobban megérteni a dolgokat, akkor csak arra tudlak bíztatni, hogy kérdezz!

Előbb vagy utóbb minden lány életében eljön az a pont, amikor édesanyjával beszélgetnek erről.

Nyugodtan, őszintén érdeklődj, ha egy kis humorral fűszerezed a beszélgetést, akkor még a saját szorongásodat, gátlásaidat is tudod vele oldani.

Ne felejtsd el, hogy nőnek lenni csodálatos dolog.

Szerző:Batka Dóra
icon

kapcsolódó cikkek

ciklus

Uspace.hu logo
Emmi logo