Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

A nehezebb napok és a sport

A nehezebb napok és a sport

Szabad-e menstruáció közben sportolni? Mi lesz tesi órán? Ki kell hagynom a délutáni edzést? Mehetek vízbe? Biztos vagyok benne, hogy a fenti kérdések valamelyike már legalább egyszer megfogalmazódott a fejedben. A menstruáció körül sok babona kering. Többek között a sporttal kapcsolatban is jó sok fals információ van, amiket most igyekszünk eloszlatni és segítünk abban, hogy miként tudsz megbirkózni a piros betűs napokkal az iskolában, edzések alkalmával. Mert nem kell kihagynod az úszást, lovaglást, táncpróbát akkor sem, ha éppen beköszöntöttek a nehezebb napok.

Ha beüt a krach a suliban

A menzesz egy tökéletesen természetes dolog, ami minden nővé cseperedő lánnyal megtörténik, ezért nem is kell szégyenkezned miatta. Persze azért okozhat kellemetlenséget, hogyha a suliban ér a “meglepetés”, de legyél rá felkészülve és akkor nem lesz baj. Mindig legyen a táskádban egy kis cipzározható neszesszer, amibe betétet, tampont, pót bugyit esetleg intim törlőkendőt tudsz magaddal vinni. Figyelj oda a higiéniára, ezért is jó, ha van nálad valamilyen nedvesített kendő. Akkor se ess kétségbe, ha elfelejtetted ezt magaddal vinni, egy tanárnő, barátnő vagy iskolaorvos biztosan tud segíteni neked.

Felmentés tesi alól?

Görcsölsz? Hideg ráz a testnevelés óra gondolatától? Előfordulhat, hogy nagyon kényelmetlenül érzed magad, és legkevésbé a magasugrásra vágysz, viszont nem úszhatod meg az órai feladatokat. Ha van rá módod, legyen egy-két szem fájdalomcsillapító a táskádban, és vegyél be egyet az óra előtt. Ahelyett, hogy a padon ücsörögnél 45 percen keresztül, vegyél részt a tesin, hidd el, jobban fogod érezni magad utána. Nyugodtan menj oda a tanárodhoz a tanóra előtt és mondd meg neki, hogy ugyan nincs felmentésed, de lehet, hogy ma picit gyengébb, erőtlenebb leszel. Egészen biztos vagyok benne, hogy értékelni fogja az igyekezetedet és legalább tudni fogja, hogy mi áll a hátterében.

Sportolás

Nem kell felhagynod az edzéssel a piros betűs napok alatt sem. Kifejezetten jót tesz ilyenkor a testmozgás, csökkentheti a görcsöket, testileg és lelkileg is jobban fogod érezni magad. Elég csak egy 15-20 perces sétát tenned, de mehetsz akár úszni is, hiszen a vizes sportok sem tiltólistásak, de ilyenkor érdemes tampont vagy intimkelyhet használnod. Ezek kényelmesek, és biztonságban érezheted magad a használatuk során. Ügyelj rá, hogy úszás után rögtön cseréld le a vizes fürdőruhát, mosakodj meg alaposan. A megfelelő higiénia minden esetben nagyon fontos, nincs ez másképp a testmozgás esetében sem.

Tévhit, hogy menstruáció alatt a sport, edzés nem ajánlott. Nagyon jót tesz, de mértékkel kell űzni, nem kell maratont futni a menzesz első napjaiban, ami általában mindig kicsit nehezebbek, de ha úgy érzed, hogy jól esik egy kis séta, futás, biciklizés, akkor menj és csináld.

Figyelj a testedre, ne hajtsd túl magad, épp csak annyit tegyél bele egy-egy edzésbe, amennyit jól esik. Jó hír, hogyha sportolsz a menstruáció alatt, akkor a fájdalomérzet is csökkenhet a sport hatására. Úgyhogy ne tartson vissza semmi, tedd, ami jól esik.

Szerző:Batka Dóra
icon

kapcsolódó cikkek

ciklus

Uspace.hu logo
Emmi logo