Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

És ez normális?

5 kérdés - 5 válasz a női ciklusról

És ez normális?

Talán már sokmindent tudsz és megtapasztaltál a ciklusoddal kapcsolatban, de így is érhetnek meglepetések. Egy-egy stresszes időszak, fizikailag megterhelőbb szakaszok, lelki változások: a ciklusodat sokminden befolyásolhatja. Összeszedtük az 5 leggyakoribb kérdést, ami felmerülhet a menstruációs ciklusoddal kapcsolatban. Azonban itt is leszögezzük: a legjobb, ha felkeresel egy szakképzett oktatót, akihez kérdésekkel is bátran fordulhatsz.

1. Ha szabálytalan a ciklusom, akkor is érdemes megfigyelni azt?

Először is tisztázni kell, hogy szerinted mit jelent a szabálytalan ciklus. Nem mindenkinek 28 naposak a ciklusai, és ez teljesen rendben van. A hivatalos definíció szerint egy nő menstruációs ciklusa akkor tekinthető szabályosnak, ha a hossza 24-36 nap között van, valamint a legrövidebb és leghosszabb ciklusok közötti eltérés nem több 3-4 napnál. Viszont akár szabályos, akár szabálytalan, mindenki megfigyelheti a ciklusát, megtanulhatja követni a szabálytalanságot is. A nő megfigyelései az orvos számára is hasznos információkat tartalmaznak, mert az orvos meg tudja állapítani, hogy egy szabálytalan ciklus esetleg valamilyen kóros állapotra utal-e vagy sem.

2. Mi mindenre utalhat, ha rendszertelen a ciklusom?

A szabálytalan ciklusnak sok oka lehet. A női ciklust befolyásolhatja többek között a nő életmódja, az őt érő stresszhatások, az életkora, reproduktív helyzete (pl. teljesen megváltozik egy szoptatós nő ciklusa, de egy kamasz lány esetében akár hosszú hónapokig is eltart, mire „beáll” szabályosnak). Először azt kell megismerni, hogy a ciklusnak melyik része szabálytalan, és ennek tudatában lehet majd esetleg orvost is felkeresni. Azonban az is kiderülhet, hogy a ciklus szabálytalansága normálisnak számít az egyéb körülmények miatt.

3. Egy nőnek mindig ugyanakkor van peteérése / ovulációja?

Nem feltétlenül mindig. Egyrészt minden ciklus során másik tüsző/petesejt érik, másrészt az ovulációs ciklus elindítója az agyalapi mirigyben termelődő FSH. Azaz a külső körülmények, az életmód, a stressz, az életkor, melyek mind befolyásolhatják az FSH termelődését, és ezáltal a női ciklust is. Érdemes megismerni szervezetünk működését, hogy tudjuk, milyen helyzetben hogyan reagál.

4. Ha rendszeresen 28 naposak a ciklusaim, akkor biztosan mindig a 14. napon van peteérésem?

Ezt nem lehet így kijelenteni senkiről.

Érdemes tudni, hogy felmérések szerint az összes nő összes ciklusának csak 13%-ára igaz, hogy 28 napos és a 14. napon történik a peteérés. Fontos azonban, hogy az ettől eltérő ciklusok is lehetnek teljesen egészségesek.

Vannak bizonyos szabályok, amik ha teljesülnek, akkor a ciklusod egészséges. (Pl. egészséges vérzés, megfelelő hosszúságú termékeny időszak, megfelelő hosszúságú luteális fázis).

5. Mik azok a tünetek egy ciklus során, amivel érdemes orvoshoz fordulni?

Ez sok tényezőtől függ. Minden nő különféle élethelyzetben van, különféle egészségi állapotban. Egy olyan tünet van, melynél a cikluskövetést oktatók mindenképp orvost javasolnak, ez a szokatlan, azaz a menstruációhoz nem kötődő vérzés. A többi tünet függ a nő korától, élethelyzetétől, életkörülményeitől és ezek tükrében lehet megmondani, hogy mely tünetek esetében kell orvoshoz fordulni.

Honnan kaphatsz segítséget?

A legjobb, ha felkeresel egy szakképzett oktatót, akihez kérdésekkel is bátran fordulhatsz. Városok szerinti bontásban a Cikluskövetés honlapján találhatsz oktatókat.

icon

kapcsolódó cikkek

ciklus

Uspace.hu logo
Emmi logo