Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Mi az a ciklus?

Termékenységtudatosság és a cikluskövetés fontossága

Mi az a ciklus?

Ciklus, termékenység, cikluskövetés, hőmérőzés, nyák… Te is hallottad már ezeket a fogalmakat? Tudod, hogy „azokhoz a bizonyos napokhoz” kapcsolódnak, de nem vagy tisztában a jelentésekkel? Napjainkban sokan azt gondolják, hogy a cikluskövetés lényege abból áll, hogy egy lány vagy nő tudja, mikor következett be a menstruációja, vagy nagyjából sejti, mikorra várhatja a következő vérzését. Valójában azonban ennél többről van szó!

Tudd, hogy ezek az információk számodra is elérhetőek, te is megtanulhatod értelmezni saját testednek a működését. Magyarországon 4 féle módszer létezik, melyekkel - személyes oktatás segítségével - megtanulhatod a saját ciklusát követni: a Billings, a Creighton, a FEMM Health és a Sensiplan módszerek.

Ezeknek a cikluskövetési módszereknek az alapja a tested biológiai működése, a különféle módszerek különbségei a megfigyelésekben, azok számában és intenzitásában vannak. Éppen ezért kiválaszthatod az élethelyzetedhez és életmódodhoz leginkább illő módszert.

Szemléletes ábrákkal és képzett oktatók segítségével tanulhatod meg figyelni, illetve értelmezni a szervezetedben látható változásokat és tüneteket. A cikluskövetés megtanulásának legideálisabb módja, ha egyénileg, egy oktatóval tanulod meg úgy, hogy néhány cikluson keresztül át is beszélitek az oktatóval a megfigyeléseid és a lejegyzett táblázatod, cikluslapod. A cikluskövetés az egészségtudatosság része is, hiszen a ciklus változásait azonnal észreveheted.

Bizonyos változások normálisnak tekinthetők, hiszen például a ciklus első fele, azaz az ovulációt megelőző szakasz változó hosszúságú lehet. A külső tényezők, a stressz, az életmód szintén befolyásolhatják a peteérést, annak időzítését. Bizonyos változások azonban nem tekinthetők normálisnak. Ezen normálistól eltérő változások egy (akár a későbbiekben) kialakuló nőgyógyászati és egyéb hormonális megbetegedés első jelei is lehetnek.

Minél korábban sajátítod el ezeket az ismereteket, annál fiatalabb korban kiszűrhetők a hormonális elváltozások, még jóval azelőtt, hogy komolyabb tünetek jelentkeznének, vagy a gyermekvállalásnál okoznának gondokat.

Honnan kaphatsz segítséget?

Ha érdekel a ciklusod és több információt szeretnél megtudni a női ciklusról, javasoljuk egy oktató felkeresését, hogy a saját ciklusod alapján megtanulhasd a cikluskövetést. Az oktatókat, illetve bővebb információt a cikluskovetes.hu oldalon találhatsz. Magyarországon jelenleg közel 50 szakember dolgozik, akik valamilyen cikluskövetési módszert (Billings, Creighton, FEMM Health, Sensiplan) oktatnak.

icon

kapcsolódó cikkek

ciklus

Uspace.hu logo
Emmi logo