Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Hogy használd a kártyád? – Banki kisokos 2.0.

Hogy használd a kártyád? – Banki kisokos 2.0.

Van bankkártyád? Szereted használni? Tudod azt is, hogy mennyiféleképpen könnyítheti meg az életed? Mi segítünk abban, hogy jól kártyázz!

A pénzügy egy olyan döntés, aminek általában hosszú távú hatásai vannak. Fogadjunk, ha ezt a mondatot meghallod a TV-ben, azonnal csatornát váltasz. Pedig eláruljuk, téged is érint: jobb, ha előre számolsz ezzel, minthogy utólag szomorkodj. Banki kisokos 2.0. cikkünkben a bankkártyával kapcsolatos érdekes és fontos tudnivalókat gyűjtöttük össze.

Ezúttal is a Pénziránytű Alapítvány, a www.penziranytu.hu által létrehozott mobil “Értem a pénzem” nevű mobil applikációt hívtuk segítségül az alábbi tudnivalók összefoglalásához. Ha további tájékozódásra van szükséged, érdemes azt a telefonodra letölteni, így szükség esetén mindig kéznél lesz.

article image

Kártyás fizetés

A bankkártya típusairól már előző cikkünkben (https://uspace.hu/iskola/penzeld-magad) beszéltünk. Ezúttal néhány érdekességre szeretnénk felhívni a figyelmed, ha fizetésre szeretnéd használni a bankkártyát.

A bankok a modern kártyákat chippel is ellátják, amelyek az érintéses fizetést is lehetővé teszik. Az érintőkártya segítségével kényelmesebben és gyorsabban vásárolhatsz az üzletekben. Csak jelezd a kereskedőnek, hogy érintő kártyával szeretnél fizetni, amihez 15000 Ft alatti vásárlás esetén még a PIN kódot (titkos személyi azonosító szám) sem kell beütnöd a bolti terminálba. Ez praktikus és biztonságos megoldás a hagyományos kártyás fizetéshez képest, hisz csak egy mozdulatról van szó. Az is jó benne, hogy az ilyen bankkártyát nem kell kiadni a kezedből, elég csak odaérinteni a terminálhoz és készpénz után sem kell keresgélned.

Fesztiválkártya

A különböző fesztiválokon, illetve nagyobb rendezvényeken, sportmérkőzéseken találkozhatsz az érintőkártyák és a prepaid kártyák e speciális fajtájával. A fesztiválkártyák közös jellemzője, hogy az induló egyenleget, azaz az általad felhasználható összeget előre fel kell tölteni és azt – jellemzően – csak egy megadott időkereten belül és csak az adott helyszínen lehet felhasználni. Ha szórakozni indulsz, sok egyéb fontos beszerzendő információ mellett, érdemes alaposan utána járni, hogy milyen szabályok vonatkoznak a kártyán lévő pénz visszaváltására!

Bankkártya biztonság

A biztonságos bankkártyahasználat érdekében fontos, hogy tisztában légy pár alapvető fogalommal:

Azonosítás: Bankkártyás műveletek során, a kártyán tárolt adatok szükségesek hozzá, úgy, mint a név, kártyaszám, érvényesség, valamint a PIN kód vagy esetleg az aláírásod alapján kell azonosítanod magad.

A PIN-kódot készpénzfelvétel esetén jellemzően az ATM-nél (pénzfelvevő automata), vásárláskor pedig a pénztárakban elhelyezett elektronikus terminálon (POS terminál) kell beütnöd. Utóbbi esetben ezt csak akkor kell megtenned, ha a pénztáros azt kéri. FONTOS: Amikor a PIN-kódodat beütöd, ügyelj rá, hogy senki ne láthassa meg a kódodat. Érdemes a kézfejeddel eltakarni a számbillentyűt. Arra is figyelj, hogy internetes vásárláskor soha nem kérhetik el a PIN-kódodat! Ha ilyennel találkozol az adathalász gyanús, jobb, ha azonnal elhagyod a felületet! Általában is igaz, hogy jobb, ha senkinek nem árulod el a PIN-kódodat, sem írásban sem szóban, sem telefonon!

Egy nemrég bevezetésre került új szabály szerint interneten végzett bankkártyás fizetésnél vagy átutalásnál meg kell adnod egy kódot a mobilbanki alkalmazásban. Ezt hívják kettős azonosításnak, ami a te biztonságodat szolgálja. A kód érkezhet SMS-ben vagy a banki alkalmazás által küldött üzenetben. Ez egy egyszer alkalmazható kód, csak az adott vásárláshoz kapcsolódik.

article image

Virtuális bankkártya

Sok bank a bankkártyád mellé virtuális kártyát is biztosít, melynek segítségével biztonságosan vásárolhatsz az interneten anélkül, hogy a számládon lévő összes pénz hozzáférhető legyen. Egyre több bank biztosít olyan mobiltelefonos alkalmazást is, amely segítségével - a bankkártyád regisztrációja után – közvetlenül a telefonoddal is tudsz fizetni.

FONTOS TANÁCSOK:

  • Tartsd a kártyát biztonságos helyen.

  • Óvd a kártyát a hőtől, erős napfénytől, a fizikai sérülésektől.

  • A bankkártyádra és a PIN-kódra ugyanúgy vigyázz, mint a pénztárcádra, nehogy megrongálódjon, vagy illetéktelen kezekbe kerüljön!

  • A kártyát és a hozzá tartozó PIN-kódot ne tárold egymás mellett, ugyanis, ha elveszíted vagy ellopják tőled, szabadon hozzáférhetnek a bankszámládhoz. Ha a kettő közül bármelyik illetéktelen kezekbe kerül, azonnal jelentsd a bankodnak!

  • Tárold elérhető helyen, vagy jegyezd is meg azt a telefonszámot, amelyen bankodnál kérheted a kártya letiltását szükség esetén.

  • Azonnal értesítsd a bankot, ha a kártyádat elvesztetted vagy ellopták. Az értesítést követően a kártya jogosulatlan használatából eredő kár már a bankot terheli.

icon

kapcsolódó cikkek

tudatosan

Uspace.hu logo
Emmi logo