Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Segítség, önéletrajzot kell írnom!

Segítség, önéletrajzot kell írnom!

CV írás? Nem korai ez még egy tizenévesnek? Ha már elmúltál 16 éves és dolgozni szeretnél az iskola mellett, esetleg diákmunkára jelentkeznél vagy épp egy cserediák programot néztél ki magadnak, akkor bizony egy jól megírt önéletrajz fél siker lehet! Cikkünkből megtudhatod, hogyan készíts tizenévesen is jó CV-t, ehhez mi mindenre érdemes odafigyelned!

Turcsik Réka, a Zyntern Gyakornoki és Pályakezdő Állásportáljának fiatal szakértője, pár éve még maga is diákként keresett állást a havi zsebpénz kiegészítéseként. Az első szakmába vágó diákmunkája az egyetemen volt, mikor újságíróként dolgozott a dékáni kari lap számára. A Facebook közösségi oldalon talált rá mai munkahelyére, ahol először gyakornokként dolgozott, ma már ő ad tanácsokat a diákmunkát keresőknek.

Réka esetében igazi sikersztori, hogyan lett a random Facebookozásból ütős gyakornoki munka, majd egy remek állás. Így ma már, mint profi szakértő tud tanácsot adni abban, mihez kezdj, ha egyszer csak azzal találod magad szemben, hogy azonnal el kell készítened egy ütős, magabiztos önéletrajzot, illetve az ahhoz tartozó motivációs levelet.

Turcsik Réka
Turcsik Réka

Minden számít

Nem is gondolnánk, hogy tizenévesen mennyi izgalmas dolgot csinálunk a mindennapjaink során, amivel kitűnhetünk a munkakeresők közül - vallja Réka. Egy középiskolástól természetesen nem elvárás a több évnyi szakmai tapasztalat, viszont a munka lehetőséget felkínáló cég számára nagyon is fontos, hogy mivel üti el az idejét a diák a suliban, és azon kívül. Ezekből az információkból már le tudja szűrni, mennyire passzolhat az adott álláslehetőség a pályázó számára. Így azt tanácsolom, hogy minden tevékenységet tüntessetek fel az online elkészített önéletrajzotokban! Ha egyénileg vagy csapatban sportoltok, ha játszotok valamilyen hangszeren, ha kézműves szakkörre jártok, ha otthon hobbiból barkácsoltok, vagy ha énekkar vagy más csoport tagjai vagytok. Ne feledkezzetek meg a számítógépes tudás megemlítéséről sem, de érdemes beleírni azt is, ha részt vettetek valamilyen tanulmányi versenyen, vagy diákönkormányzati bizottság tagjai vagytok. Már a diákmunka esetében is fontos lehet a nyelvtudás, ezért, ez sem maradhat le a listáról. Minden információ árulkodik a személyiségről, ráadásul a tartalmas CV alapján az állásinterjún egyszerűbb lesz, ha arról kell majd beszélni, amit valaki igazán csinálni szeret.

Fontos a forma

Hogy ezt miként mutasd be? A fiatal karrierszakértő szerint egy formailag szellősebb, jól követhető, könnyen értelmezhető digitális CV-t kell összeállítani. A céges munkatárs ezáltal gyorsabban fel tudja dolgozni az információkat, és akár hamarabb is adhat visszajelzést a jelentkezés kapcsán. Hogy még jobban megkönnyítsük a dolgát, érdemes kiemelni a CV-ben azokat a sorokat, amiket igazán ki szeretnénk hangsúlyozni magunkról.

A CV lesz az első benyomás rólad, ezért az alábbiakra kiemelten figyelj:

  • Az elérhetőséged (telefonszám és e-mail cím) mindenképpen szerepeljen pontosan.

  • Légy igényes, a helyesírási hibákat ne bízd az autokorrektorra, nézesd át mással is, hátha maradt benne elütés.

  • Ne adj meg túl személyes adatokat, például a pontos lakcímed, személyes irataid számát.

  • Kerüld el a homályos, rossz minőségű, levágott CV fotót. Helyette kérj meg valakit, hogy készítsen rólad semleges háttér előtt egy jó minőségű fotót.

  • Miután késznek tekinted a CV-det, mentsd le PDF formátumban is. Véletlenül se a szerkeszthető verziót továbbítsd a cég számára.

Keress egy jó sablont

A CV tartalma nem lehet sablonos, ám a megjelenéséhez egy jó sablon fél siker! Az interneten számtalan önéletrajz sablon található, amelyek közül elsőre nehéz lehet a választás - magyarázza Réka. Ha több különböző sablon közül szeretnél választani, akkor a Canva oldalán érdemes szétnézni a ‘Resume’-k között. Diákok és pályakezdők számára elsősorban a Zyntern.com Pályakezdő Állásportál karrier profiljának létrehozását ajánlom. A regisztrációt követően megadhatod magadról a legfontosabb információkat: a tanulmányaidat, képességeidet, hobbijaidat, beszélt nyelveket, bemutatkozót írhatsz, és minden egyéb dokumentumot csatolhatsz a sulis projektekről, versenyeidről. A kitöltött karrier profilt egyetlen kattintással letöltheted PDF-ben magyar és angol nyelven is.

Összefoglalva:

  • Az önéletrajz megírása előtt gondold végig az erősségeidet!

  • Válassz ki egy szellős, jó elosztású sablont, amit feltölthetsz a tapasztalataiddal, elérhetőségeiddel!

  • Mielőtt elküldöd a jelentkezésedet, ne felejtsd el átnézeti valakivel a CV-t a hibák elkerülése érdekében!

Szerző:Kerényi Kata
Szakmai háttér:Turcsik Réka, Product Manager Zyntern.com Pályakezdő Állásportál
icon

kapcsolódó cikkek

tudatosan

Uspace.hu logo
Emmi logo